Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 31. nap (az elmén túl)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

31. nap – Az elmén túlra jutni

Hogyan juthatunk a mentális jóllétnek arra a szintjére, ahol az elménk a barátunkká válik az utunk során? Amikor csend van, találkozunk a bölcsességünkkel és elérkezik egy számunkra megfelelő alkalom. Mi a titka a békés elmének? A teljes jól-létnek az az egyik jellemzője amikor elérjük azt, hogy el tudunk jutni egy elmén túli helyre.

 

Hogyan maradhat csendben a zavaros elme?

Az elme a tudat egyik eszköze; a Lényünkhöz, hogy aszerint használhassuk, ahogyan számunkra szükséges és legyen csendes, amikor arra van szükségünk, hogy csendes legyen. Ezért mi felelünk. Tehát, mi az a háborgás az elménkben meditáció közben és az élet folyama során, ami megzavarja a belsőnk békéjét? Mi ez? Azt akarom, hogy figyelj most jól!

 

Amikor megnézed az életed tevékenységeit, hol foglal helyet az elme? Ha egy olyan zenét hallgatsz, ami nagyon felemelő számodra, hol van az elméd? És amikor egy tevékenységedben teljesen elmerülsz, amivel teljesen eggyé tudsz válni, hol van az elméd? Az elméd teljesen csendben hagy téged és teljesen eggyé válik a cselekedeteddel. Ezért ez egy egyé vált tudatosság, ahol a tárgy, a cél és a folyamat eggyé vált. Az elme csendessé vált.

 

Hogyan fókuszáljak a célomra?

Tehát amikor ülsz a meditációdban és az elméd zavar téged, meg kell kérdezned magadtól: “Hogyan koncentráljak a gyakorlásom tárgyára vagy témájára? Hogyan legyek fókuszált? Hogyan tekintsek egy pontra? Mennyire vagyok ráhangolódva?” Az alábbiak megadják nekünk a választ (a 4D – angolul: Desire, Discrimination, Detachment, Discipline):

1. Mennyire vágyom rá?
2. Milyen nagy a megkülönböztető képességem, ami megvédi ezt?
3. Mekkora az elkülönültségem, ami nem zavaró számomra?
4. Milyen erős a fegyelmem, ami fenn tudja ezt tartani?

Amikor a vágyunk nagyon erőssé válik, akkor a figyelmünk csak is arra irányul; a célunkra. Akkor hogyan válhatnánk zavarodottá? Amikor a mi szívünk telve van a vágyunk tárgyával akkor hogyan válhatnánk zavarodottá? Akkor nem kell elmesélni ezt a történetet, hogy “Mennyire vagy fókuszált? Milyen erős a vágyad? Mennyire vagy elszánt?”, mert amikor a vágyad erős és az elszántságod nagy, az elkülönülés könnyű. Semmi nem tud megzavarni, amikor teljesen fókuszált vagy. De valóban abban az egységes tudatosságban vagy a vágyad tárgyával? Teljesen egy vagy vele? Mert ha az vagy, akkor nem fog szétszóródni az energiád.

Látom, hogy mennyi spirituális gyakorló mondja, hogy az ő legnagyobb céljuk az, hogy szabadok legyenek, aztán a legcsekélyebb dolog is megzavarja őket. Mi az, ami meg tud téged zavarni a szabadságnak abból a teréből? Miért szórod szét az energiádat apró dolgok miatt, amikor ott van egy sokkal nagyobb cél, ami nagyon erősen meg tudja ragadni a figyelmedet, és annak érdekében, hogy ott legyél mindenfélét képes vagy gyakorolni? Ez azt jelenti, hogy ott tartasz, hogy egyik lábaddal az egyik helyen vagy a másikkal meg a másikon elkülönülve. Vagy mindkét lábaddal erősen egy helyen vagy amint a célod felé tartasz?

 

Mennyire erős a vágyad?

Hol van a szíved? Még mindig a világ dolgai foglalják le vagy abban a belső térben van, ami megadja neked a szabadságot: ami minden lehetőséget garantál számodra? Ami fel tud téged emelni a létezésed legmagasabb szintjére. Amikor a vágyad elég erős akkor az odaadásod nagyon mély lesz és az elkülönültséged minden dologtól olyan erős, hogy semmi nem tudja elterelni a fókuszáltságodat. Vagyis, milyen erős tud lenni a vágyad? Nagyon nagy egységben kell lenned a vágyad céljával, hogy semmi ne terelhesse el a figyelmedet. Kezdd el megvizsgálni, hogy mennyire erős a vágyad a szabadságra, mert ha az valóban nagyon erős, akkor amit csak lehet, mindent meg fogsz tudni tenni, hogy odajuss.

Fontos emlékezned arra, hogy ha odamész, akkor képes vagy élni a világban, megtehetsz bármi mást is és lehetsz egyúttal a szabadságnak és a jól-létnek abban a belső terében is. A világban élhetsz és nem érte. Amikor valóban bölcs vagy és megérted, hogy a világ dolgai múlandóak, akkor képes leszel arra a változatlan belső helyre fókuszálni, ahol nincs halál, nincs betegség, nincs öregség. Tehát, kezdj el vizsgálódni!

 

Isteni Rend az Univerzumban

Itt áll néhány tipp, ami segíthet neked, hogy kezelni tudd ezt. Először is valójában meg kell értened, hogy létezik egy Isteni Rend az Univerzumban; miszerint minden ami történik, okkal történik. Minden eseménynek célja és jelentése van! Hogy ezt azonnal megérthesd el kell azt fogadnod, hogy van egy vágyunk arra, hogy használjuk ezt a tudatosságot ami mélyebbre vihet minket. Ha minden Isteni Rend szerint létezik körülöttem, akkor ami történik, annak célja van, bármi is legyen az. Meg kell értenem annak a jelentését. Mit jelent ez számomra? Mit kell ebből tanulnom? Mi a tanulság ebből az eseményből? Mi az áldása annak amit kaptam spirituális fejlődésem érdekében? Amikor elkezdjük ezt megnézni, akkor egyre izgatottabbá válunk, hogy leküzdjük a gyengeségeinket; ha a gyengeségünk megmutatkozik a körülöttünk lévő eseményekben.

 

A békés elme titka: az isteni szándékhoz igazítani a szándékunkat

Másrészről ott van a lemondás. Amikor megérted az Isteni Rendet, akkor megadó akarsz lenni. Nem szeretnél a körülötted lévő dolgokkal harcolni. Tanulni szeretnél, el akarod őket fogadni és aztán a szándékaidat az Isteni Szándékhoz akarod igazítani. Ez nagyon sok békét hoz az elme számára. Amikor észreveszed, hogy a körülményeid egy sajátos irányba visznek, akkor nem akarsz velük harcolni. Mert akkor az Univerzummal harcolnál. Teljesen meg akarod érteni a helyzetet és a szándékodat az Isteni Szándékhoz igazítani. Ez a bölcs személyiség jele. És ez rengeteg békét hoz az elmének és a lélek energiájának kirobbanó megjelenését, amint a szándékodat az Isteni vagy az Univerzum Szándékához igazítod.

Ezért amikor elkezded megvizsgálni ezeket az alapelveket amiket adtam neked, akkor meg fog jelenni az elme békéje. Még ha kihívások is vannak körülötted, megérted, hogy miért kell lemondóvá válni, figyelmesen vizsgáld meg a vágyaid célját, és hogy mennyire vagy erőteljes, ne herdáld el a benned lévő energiát egyéb viselkedési mintákra, ami eltávolíthat téged a célodtól. Vagyis, megkülönböztetőnek kell lenned, tartsd meg a fegyelmed a viselkedésedben, gondolkodj és cselekedj a vágyad szerint – az elképzelésed szerint. Amikor ezt megteszed, egység lesz benned. Az elme békéje könnyű. Amikor ülsz, az elme a barátoddá válik.

 

 

Az elképzelésed teljes irányítottsága alatt

A meditációban ülésnek a célja az, hogy eljuttasson téged a tudatosság állapotába, amit minden cselekedetedben meg tudsz majd nyilvánítani. Alapvetően nem kellene hogy különbség legyen a meditációban ücsörgés és a cselekvéskor fennálló tudatosság között annak szempontjából, hogy a saját középpontodban vagy. Ez ugyanaz. Vagyis a az elme békéjének titka valójában ott fekszik az elképzelésednek abban a teljes irányítottságában, amikor semmi nem zavarhat téged, és az elméd teljes mértékben téged támogat.

Természetesen, mindig érnek kihívások az utunk során, de megvannak az eszközeid, hogy elbánj ezekkel. Elmélkedj ezen az üzeneten. Ez az elme feletti térbe vezethet téged.

 

Sri Vasudeva

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
a gondoltok történetecsakrák, energiák