Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 40. nap (társadalom)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

A kapcsolatok és a valódi jólét

Ma a sorozat utolsó részeként a társadalmi jólétről szeretnék beszélni. Közösségekben élünk. És nemcsak emberi társaság, hanem más életformák is körbe vesznek minket. Én úgy szeretek a társasági jólétre gondolni, mint az összes közösség interakciójára, amiben együtt élünk. Ez nagyon fontos.

 Kapcsolatban állunk a létezés minden szintjével

Biztos vagyok benne, hogy észre fogod venni, hogy mi történik velünk a közösségi hatásoknak köszönhetően és, hogy mit csinálunk a közösségek befolyásolására. Mi nemcsak fizikai szinten csatlakozunk a közösségekhez. Közülünk, sokan csupán a fizikai szemeikkel látják a valóságot. Azonban akadnak olyanok is, akik nagyobb tudatossággal rendelkeznek az energiák tekintetében és a lélek kapcsolódásában. Tudjuk, hogy kapcsolódunk minden szinten a létezéshez és van néhány fontos pont, amit meg kell vizsgálnunk. De mindenek előtt, hadd mondjam el, hogy a közösség létezése nyújtja számunkra a kapcsolatokat, kapcsolódásokat. A kapcsolatok nagy stresszort válthatnak ki bennünk – ez a stresszt kiváltó okokat jelenti – vagy képesek a tudatosság nagyságát előidézni. Társaságban stresszt és szabadságot is megélhetünk, attól függően, hogy hogyan kapcsolódunk mindehhez. Bennünk van az erő, mely segít abban, hogy kapcsolatokat alkossunk meg, és ami nagyon fontos, hogy közben megfigyeljük hogyan kerülünk  „multi dimenzionális” módon interakcióba a világunkkal.

 

Hogyan befolyásolják a kapcsolatok a jóléted hatását?

Bizonyára tudod, hogy a kapcsolatok képesek nagyon stresszesekké válni, mely következtében a fizikai test feladhatja a működést, és öngyilkosságot is elkövethetünk emiatt. És ily módon próbálunk elmenekülni a fizikai küldetésünk elől. De természetesen nincs lehetőség elmenekülni a mindent magába foglaló rendszerből. Mert visszajövünk. Miközben ezt az üzenetet átadom neked, arra sarkallak, hogy nézz körül az összes kapcsolataid terén és vizsgáld meg, hogy hogyan hatnak azok a jólétedre. Létrehoznak benned stresszt? Létrehoznak benned harmóniát? Előmozdítanak benned és körülötted egy magasabb tudatosságot? Nagyon fontos, hogy ezt megfigyeld, mert mi mindannyian kapcsolatokban vagyunk benne. És ez a mi otthonunkban, és munkahelyeinken kezd megteremtődni a társasági központokban ez a fajta jelenség. Az oktatásban azt mondjuk, hogy “A falu felneveli a gyermeket.” és ez megmutatja a közösségek erejét. Figyeld meg az életedet és az összes kapcsolataidat, figyelembe véve azt is, hogy hogyan járul ez hozzá a jólétedhez.

Lehet, hogy még nem tapasztalod, hogyan van jelen a finomabb stressz energiája jelen életedben, mikor azt gondolod, hogy az nem létezik számodra. És hogy nem gyakorol hatást a jólétedre mélyebb szinten. De én azt mondom, hogy gondosan figyeld ezt meg. Ez egy utazás a tudatosság evolúciójában, kiterjesztésében és tudatosságod kitágítása és megértése terén. Amikor más módon kapcsolódsz ezekhez a dolgokhoz, akkor stresszt teremtesz meg magad körül és önmagadban is. Ez nagyon veszélyes, de nemcsak a jóléted tekintetében, hanem a téged körülvevő közösségekében is, ahol jelen vagy. Ezért nagyon fontos, hogy megfigyeljük hogyan kapcsolódsz, hogyan hozol létre ellenségeket, és, hogy hogyan teremtesz ravasz módon diszharmóniát a létezésben. Közülünk néhányan soha nem veszik ezt észre önmagukban. Mi csak kifelé tekintünk és mindenért mindenkit szidunk. Sok stresszt hozunk létre magunkban és körülöttünk is. És nem vesszük észre, hogy ez hogyan befolyásolja jólétünket. Nem tudunk megfelelően aludni, és enni. Stresszben élünk és ezek a felületen, néhány bizonyos ponton betegséget hoznak létre.

 

A cél – A tudatosság evolúciója

Kapcsolataink éppen ezért a jólétünk tükreként funkcionálnak. Ezek jól demonstrálják nekünk, hogy mennyire vagyunk középpontban belül önmagunkkal és, hogy hol tartunk éppen, és, hogy milyen harmóniában vagyunk összekapcsolódva. Tehát, a cél természetesen az, hogy harmóniát alkossunk az összes kapcsolatunkban és, hogy meglássuk bennük az értelmet és a célt. A cél az, hogy eszközként használjuk spirituális növekedésünk közepette ezt a tudást, még több harmóniát előmozdítva önmagunkban és körülöttünk. Ezt támogatják a megvilágosodott létezők, mert az a célja az életünknek, hogy az lélek evolúciójának útját végig járjuk.  Ez a tudatosság evolúciója. Ezért nézd meg az összes kapcsolatodat és vizsgáld meg, hogy ez megtalálható-e bennük.

Kezeld a kihívásokat a kapcsolataidban

Beszéljünk arról is, amikor a kapcsolataink tele vannak stresszel. Néha el akarunk menekülni az emberektől és azt mondjuk “Ez túl stresszes nekem, úgyhogy elmegyek innen az elmenekülés lehetőségét választva.”  Valamennyire tudjuk, hogy hogyan tudunk kilépni ezekből a szituációkból, de belül ezt tovább cipeljük! Ezek így a lélek egy részévé válnak, raktározva belül azokat a stresszel teli elemeket. Néha azt gondoljuk, “Nos, rendben, akkor elmenekülök ezek elől és máris jól vagyok. Valóban jól vagyok.”

De, mi nagyon instabilak vagyunk belül, mert ha kezelni tudjuk azt bármelyik terünkben az nagyon rövid távú csupán és a probléma képes újra előjönni belülről. Ez valódi stabilitás? Az a valódi jólét amikor ezt belül cipeled magaddal? Elrejtettük nagyon mélyen ezeket a fájdalmakat magunkban, amik képesek bármikor felbukkanni. A világban nem jósolhatod meg előre, hogy kivel fogsz találkozni, hogy mi fog történni a szituációk során.  És nem megoldás, ha elmenekülsz egy fajta gondolat elől azzal, hogy “Oké, akkor most elmenekülök ettől az egyéntől, szóval védve vagyok.” Mert nagyon sok egyén van a világunkban ugyanabból a fajtából. És valószínűleg mindenhol szembe kell néznünk ezekkel az egyénekkel mikor elmegyünk a munkahelyünkre, vagy a különféle szociális körökbe. Mi történik velünk, mikor ezt megéljük? A legrosszabb, mikor magunkkal cipeljük ezeket belül a lelkünkben. Mikor ezek belépnek az elmédbe: az ellenségeskedés, a keserűség, “megbocsáthatatlanság” érzése, a féltékenység, és a harag. Amikor ezek szárba szökkennek a lelked megszentelt területén és elkezdenek ott élni, akár rejtve vagy tudatosan, akkor ezek megzavarják a jólétedet. Megzavarják a boldogság és szabadságban gazdag utadat.

Tekints mélyen önmagadba és kezeld a problémáidat megfelelően

Először fontos megtanulnunk, hogy hogyan kezeljük a problémáinkat belül önmagunkban. Mikor ellenségekkel találkozol a világban, akkor az a tendencia, hogy mindenki mást szidsz magad körül, amiért ez megtörténik veled. Tekints mélyebbre önmagadban és vedd észre, ha ez benned van, hogy ez megmutatja a gyengeségedet a lényedben.

Ha valamit nem szeretsz a kinti világodban, az megtalálható benned is, és emiatt utasítod azt el. Ez valójában egy invitálás a részemről, hogy mélyebben is figyeld meg ezt a jelenséget.  Amikor látszólag kint haragszol valamire, az képes ugyanazt a minőségi helyzetet belül is létrehozni, amit nem szeretsz, tehát elkezdesz vele harcolni kívül. Ezért szükségünk van arra, hogy ezeket a problémákat legbelül kezeljük, amíg ki nem tisztulnak a kinti világunkban is, amíg nem lesz sehol sem ellenségünk. Amíg megbocsátunk a belsőnkből jövő dolgoknak, ami talán elhozza a szabadságot a tudatosságunkban.

 

Tekints mindenre úgy, mintha a te részed lenne

A valódi invitálás arra sarkall, hogy gyere befelé egy térbe, ahol mindent láthatunk isteni kifejeződésként, ami körbevesz minket és a lelkünk mindennel kapcsolódik körülöttünk. Mélyebb szinten egymáshoz kapcsolódunk. Tehát egyek vagyunk mélyebb szinten. Egy másik emberi lény ugyanabban a lelki térben létezik, ahogyan mi is abban a tudatosságban. Megosztjuk egymással a közös világunk mentális és érzelmi energiáit, annak ellenére, hogy mi  egy térben lehetünk és fizikailag el vagyunk egymástól választva. Az érzelmi és mentális lényünk kapcsolódik egymáshoz egy mélyebb szinten. Ezért van az, hogy ha valami történik egy valakivel, az minket is érint, mert azok az energiák a lényünkből bukkannak fel.

Ahogyan ezt az utat belülről megjárjuk, a valódi, legmagasabb énünk által, elkezdjük észrevenni egyre jobban, hogy minden körülöttünk a mi részünket képezi. Ezért a tanács az az, hogy “Szeresd a szomszédjaidat, ahogyan önmagadat szereted. Bánj úgy a többiekkel, ahogyan szeretnéd, hogy veled is bánjanak.” Mert van egy mélyebb igazság ebben, az hogy mindenki a részed.

 

Kapcsolatok – lehetőség a növekedésre

Minél inkább ennek tudatára ébredsz, annál jobban akarsz majd együttérzően bánni a világgal. Egyre jobban látni fogod a kapcsolataidban a lehetőséget, hogy bővítsd tudatosságodat. Ez a valódi társadalmi tudatosság, melyben mindent isten részeként láthatunk, látva az értelmét a dolgoknak és a célokat a kapcsolatainkban. És, hogy hogyan tud felemelni minket egy másik szintre a másikkal való kapcsolatunk létezésünkben. Az igazság az, hogy ahogyan tovább növekszünk, úgy inspiráljuk egymást a növekedés kapcsán magunk körül.

Egyre jobban növekszünk ugyanabban a tudatosságban, egyre hatásosabb módon, melyben a  csoport pozitívan járul hozzá a világunkhoz. Látod a hívogatást ebben az üzenetben? Nézd meg minden kapcsolatodat mélyebb szemszögből, és szabadon a belső létezésedet, megtalálva bennük a negatív dolgokat, ami talán ott van a kapcsolatokból, mert tovább hordozzuk azokat az életünkben, ha azok megtalálhatóak bennünk. De, ha nincsenek meg bennünk, akkor nem fogjuk őket magunkkal cipelni. Akarod ezeket tovább vinni a következő életedbe? Újra meg akarod tanulni azt a leckét, amit most kellene megtanulnod?

 

Mi mindannyian ugyanabban a Forrásban létezünk

Növekedjünk a tudatosságunkban. Menjünk egy mélyebb térbe, ahol fel tudjuk fedezni, hogy kik vagyunk valójában. Képesek vagyunk megérteni, hogy milyen a föld valójában. Mi mindannyian egyek vagyunk. Mi mindannyian ugyanabban a Forrásban létezünk. És mindannyian azért jövünk ide, hogy támogassuk egymást a szabadsághoz, boldogsághoz, valódi jóléthez vezető úton.

Sri Vasudeva

Fordította: Keresztes Attila

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Shri MatajiSwami Vivekananda