Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 21. nap (a legjobb útkereső)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

21. NAP – A legjobb útkeresővé válni

Beszéltem már arról, hogy az élet olyan, mint egy utazás, és mi, a megtestesült lélek vagyunk az utasok ezen az úton.
Tegnap arról beszélgettünk, hogy a test egy lovas kocsi ezen az úton és nekünk gondoskodnunk kell erről a szekérről és kell egy jó vezető is az útra.

Keresővé válni az úton

Nézzük meg az utast, aki az úton halad. Az utas a kereső is egyben. Valamit keres az út során, akár tudatos erre, akár nem. Ez egy utazás, mert van kezdete és van vége. Ezen a földi bolygón minden életformának van kezdete és van vége, ezért ez egy utazás. Akár tetszik, akár nem, akár kihasználjuk ezt, akár nem, akár minket irányítanak, akár mi irányítjuk ezt az utazást. Ez az utazás bizonyosan a végére ér ebben a rendkívüli életformában.

 

Keresni azt, ami hiányzik

Egy bizonyos pontban realizáljuk, hogy valami nincsen rendben ezzel a kereséssel. “Nem az számít, amit megszerzek, nem az számít, hogy milyen örömöket tapasztalok, valami még mindig hiányzik. Úgy tűnik, belül arra emlékezünk, hogy hiányzik valami. Megvan mindenem, amim csak meg lehet ezen a földi bolygón, de valami hiányzik!” Tehát tudjuk, hogy keresnünk kell valamit, de azt nem találhatjuk meg a földi javak között. Ez az amikor elkezdjük feltenni azt az égető kérdést, hogy: “Ki vagyok én? Honnan jöttem? Hová megyek?” Ekkor elkezdődik az igazi spirituális utazás. A megtestesült lélek most spirituális keresővé válik, azt keresi, hogy emlékezni tudjon arra, amit elfelejtett.

Ma erről akarok beszélni, a keresőről az úton. Azt tapasztaltam, hogy alapvetően háromféle kereső van. És te megmondhatod, hogy melyik vagy, akár mindezek keveréke.

 

Az első kereső: ismeri a célt, de fogva tartják az élvezetek

Az első kereső tudja, hogy valamerre haladni kellene, tudja, hogy ez nem csak egy gépezet, de reménytelenül fogva tartják az anyagi javak örömei (az érzékek öröme) ami teljesen félrevezeti ebben a belső emlékezésben. Természetesen tudja jól -, a kereső adhat neked egy jó tanítást arról, hogy mi a cél. De elmondják neked, hogy őket teljesen megfogták az anyagi tapasztalások. Imádják azokat, akik a szabadságot keresik, akik az úton haladnak, “Ó istenem, azok nagyszerű emberek.” Felmagasztalják őket. Miközben ők reménytelenül fogva vannak tartva.

Amikor az élet valóban kihívásokkal telivé és fájdalmassá válik, emlékeznek, hogy mit kell tenniük. Elkezdenek gyakorolni egy darabig, mert az élet fájdalmas és szükségük van egy kis megkönnyebbülésre. De amint jobban lesznek, megint fogságba esnek. Csak amikor az élet valójában nyomást gyakorol rájuk, rugdossa őket; amikor az élet csalódásokkal telivé és fájdalmassá válik, csak akkor készek gyakorolni.

Ők az első típusú keresők. Tudatlanságuk áldásában vannak, de tudják, hogy van egy hely, ahová menniük kellene. Nem gondolnak halálra, nem gondolnak fájdalomra, nem gondolnak csalódásokra ami történni fog, teljesen az élvezetek fogságában vannak. Ez az első számú kereső – reménytelenül rabságban él, de álmodik arról a helyről.

 

A második kereső: a gyakorlásnak kevés fontosságot tulajdonít

A második típusú kereső az, aki tudja és aki gyakorol, de mindezeknek kevés jelentőséget tulajdonít. Nekik sokkal fontosabb feladataik vannak a világon, amiket meg kell tenniük. A prioritások listáján a spiritualitásnak illetve a spirituális keresésnek kevesebb jelentőséget adnak. Azt mondják: “Nos, egy kicsit később, mert most nagyon elfoglalt vagyok egy csomó dologgal amiket meg kell csinálnom, szóval az még várhat, majd egy kicsit később.” Természetesen néhányan közülük lemaradnak a hajóról, amikor a testük túl hamar tönkremegy. Sokáig várnak a gyakorlással de a testük kiüti őket. Tudod, hogy mi lesz: ez sok csalódáshoz vezethet amíg a test tönkremegy.

Ők azok, akik inspirálttá tudnak válni. Bármikor, amikor látnak valakit, aki keres és gyakorol, akkor nagyon inspirálttá válnak és egy darabig gyakorolnak. De amikor az inspiráció eltűnik, visszaesnek a régi szokásaikba, és kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a spiritualitásnak. Ez a második típusú személy, a második típusú kereső.

 

A harmadik kereső: soha nem feledkezik meg a spirituális felébredésről

A harmadik típusú kereső az, aki egy pillanatban ráébredt valamire ami megragadta őt. Ez ottmaradt az elméjükben, soha nem hagyja el őket és ez mindent átformál, amit ők tesznek. Nem számít, hol vannak, ez a gondolat jelen van bennük. Nem számít, milyen világi cselekedetek közepette vannak, nem felejtik el. Ez mindig ott van, az elméjük előterében. Ezek a keresők a világukat a keresésük részévé teszik. Amíg a világban vannak, addig a világot magát használják, hogy az segítse őket a keresésükben. Ez a harmadik típusú kereső. Milyen csodálatos, hogy ezeknek a keresőknek volt egy pillanatuk, ami megértést adott, egy pillanat, amikor a tudás tisztává vált az elméjükben, ami teljesen átalakította őket és ez mindörökre ottmaradt velük.

 

Keresni az igazi jól-létet

Most már el tudod képzelni, hogy az Univerzum különbözőképpen válaszol minden keresőnek. Te melyik kategóriában vagy? Egy keverék vagy? Egy egyedi eset vagy? És melyikben szeretnél lenni – a keresés szempontjából?

Elkezdjük keresni az igazi jól-lét helyét. Miért? Ott akarunk lenni, mert a jóllétünk kihívásokkal teli emberi megtapasztalásokat jelent. Ez a betegség, öregség, és fizikai halál bolygója. Bizonyosan kihívásokkal teli, ezért keresünk egy helyet, ahol állandóan jól érezhetjük magunkat az emberi megtapasztalás során.

 

A legjobb keresővé válni

Milyen módon keresünk? Addig várunk, amíg valamilyen betegsége nem lesz a testünknek és csak akkor leszünk képesek cselekedni, de a test nagyon sokáig jól érzi magát és mi visszakerülünk a régi szokásainkhoz, örömöket keresve? Letagadjuk, hogy egyre növekedik az életkorunk? A test megöregszik, és sok kihívásunk lesz később, egyre több és több, betegségekkel teli és sebezhetőkké válunk.

A második típusú keresés tetszik nekünk? Csak akkor kezdünk keresgélni, amikor inspiráltakká válunk? Amikor tornaterembe megyünk, vagy látjuk, hogy valaki gyakorol, hogy egészséges legyen, akkor mi is beugrunk a csónakba. De amikor valami más elragad minket, akkor mindezt elfelejtjük.

A harmadik kereső tetszik nekünk? Látjuk előre, mi fog történni, nagyon tisztává válik az elménkben, hogy ez a földi gépezet mit adhat nekünk. Már előre látjuk és bölcsek vagyunk; nem akarunk addig várni, amíg elragad minket valami. Azonnal, most elkezdünk ezzel foglalkozni és ez a legfontosabb, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtaláljuk azt a helyet, az állandó jól-lét helyét. Ez a harmadik kereső. Ez az a mód, ahogyan én keresek. Ez az a mód, ahogyan én szeretek keresni. Ez az a mód, ami inspirál engem. Oly régóta, amint megismertem valamit, elkezdtem gyakorolni, azonnal! Nem másnap. Különösképpen, ha ez arra a helyre vezethetett engem, az állandó jól-lét, a valódi szabadság helyére. Oda akartam menni! És korábban -, mert ez az emberi megtapasztalás megijesztett engem -, ha nem voltam ott; kihívásokkal telivé vált; lehangolt, amikor nem voltam ott, azon a helyen, a folyamatos jól-lét helyén.

 

Hol vagy te mint kereső?

Hol vagy te mint kereső? Hol szeretnél lenni? Ha nem vagy a harmadik pozícióban, de ott szeretnél lenni, akkor vannak módszerek, hogy inspiráld magad. Tehát, rendkívül fontos eldönteni, hogy hol vagy az utazás során, melyik típusú kereső vagy te. Ezzel hagylak magadra.

Sri Vasudeva

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Suma Ching Haieletrevaló test