Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 19. nap (testtudatosság)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

19. NAP – Legyen valódi test tudatosságod

Tegnap az emberi önvalónk méltányolásáról beszéltem, – az emberi testet a lélek választotta lakhelye számára. “ÉN” – a lélek, ezt a testet választottam az élethez, az emberi megtapasztaláshoz. Valóban kimutatjuk ezt az méltányolásunkat a test felé, amiről tegnap beszéltem?

Az állat analógiája

Ha kapsz egy kisállatot, amit szeretsz, nem szeretnél-e arra figyelni, hogy jól érezze magát és hogy gondozva legyen? Fordítanál-e arra időt, hogy hogyan kell gondozni őt, hogy jobban, kényelmesebben érezze magát? Azután megtapasztalhatnád az együttlét örömét a kisállatoddal. Aztán kialakulna egyfajta szeretet a “kisállat-tudatosság”-ban, méltányolnád a “kisállat-tudatosságod”. A kisállat analógiát választottam, mert ő egy állat, ami tőled függ – a gondozása, szükségleteinek ellátása. Ezek nagyon fontosak az ő életben maradásához és jóllétéhez.

Meg kell érteni a tested szükségleteit

Te, a halhatatlan lélek az emberi testet választottad lakhelyedül. Ezt az együttműködési formát választottad az emberi testben, az ő saját intelligenciájával és te a lélek vagy. Ezért a te lélek-tudatosságod együttműködik ezzel az emberi “állattal” vagy szervezettel, és ennek az emberi testnek szükségletei vannak, mint a kisállatnak. És pusztítóvá válhatsz, azáltal amit csinálsz, mert a lélek azt gondolja, hogy az szükséges számára. Amiről azt gondolod, hogy neked szükséges és kell, nem pontosan ugyanaz, ami valójában szükséges és kell.

Ezért nagyon fontos megérteni, “Mire van szüksége valójában az én fizikai testemnek, hogy jól érezze magát, támogasson minket és rugalmas is legyen, ebben az emberi megtapasztalásában? Mit kell tennem, hogy a legjobb úton-módon tudjon engem szolgálni és ezáltal egy közös együttműködésben legyünk, egy harmonikus és céltudatos kapcsolatban?” Ezen kérdések által kerülhet a fizikai test tudatossága a megfelelő irányba. Az a mód, ahogyan igazán megérted a tested, egy intelligens mód és a test szükségletei lehetővé teszik megérteni a különbséget a szükségletek és a vágyaid között, mely utóbbiak csak elfedik a valódi szükségleteket. Ez nagyon fontos. Légy kapcsolatban a testeddel!

 

Valóban kapcsolatban állsz a testeddel?

A tested egy nagyon érzékeny lény vagy teremtmény. Érzékeny arra, amit megeszel. Érzékeny a stresszre. Érzékeny a környezeti változásokra. Érzékeny a tér finom energiáira. Érzékeny a levegőre, amit belélegzel, a vízre, amit megiszol. Érzékeny a bolygók hatásaira. Érted mi történik a testeddel ezekben a különböző helyzetekben? Mi szükséges, amikor ezek fokozottan érvényesülnek? Valójában kapcsolatban vagy a testeddel? A kérdés ez.

 

Mennyire egészséges ételed feldolgozása?

Nézzük azt az egyszerű esetet, ahogyan feldolgozzuk az ételeinket, mekkora mértékben fedjük el a valódi ízeket és az ételek valódi minőségét. Tudod, hogyan főzünk? Rengeteg ízesítő és ízfokozó anyaggal fedjük el a valódi ízeket. Honnan tudnánk aztán, hogy ízlik-e a testünknek az az étel? Ezzel az elfedéssel rászedjük a testünket. Honnan tudnánk aztán, hogy mi szükséges valójában a testünknek, anélkül, hogy ne ennénk nyers vagy alig főzött ételeket? Csak ezután fogod tudni, hogy a testednek valójában szüksége van-e arra az összetevőre. Gondolkozz ezen!

 

Törődsz rendesen a testeddel?

Másrészről: a testednek pihenésre van szüksége. Törődsz te megfelelően azzal, hogy mennyire szükséges ez a testednek? Vagy a túlhajszolás miatt nem látod az igazi szükségleteket? Valójában kapcsolatban állsz-e a testeddel és annak pihenési szükségleteivel?

Másrészről: a testnek aktivitásra is szüksége van. Ez a test egy lélegző test. Mozgásra, tevékenységre lett tervezve. A csontoknak erősnek, rugalmasnak kell lennie, az izmoknak edzettnek, a testnek ruganyosnak, a gerincnek hatalmas rugalmasságra van szüksége. A tested ilyennek lett tervezve! Amikor nyújtod, a tested jobban érzi magát. Amikor a lélegzésed mélyebb, a tested jobban érzi magát. Valójában kapcsolatban állsz a tested szükségleteivel: hogy nyújtani kell, gyakorlatoztatni, mélyen lélegezni? A szívednek szintén szüksége van edzésre.

Van egy mondás a testre: “Használd vagy elveszíted!” Ismered azt amikor annyit edzel amennyit szükséges, jobb ételeket eszel, többet pihensz? A tested sokszor figyelmeztet amikor az életereje csökken. Hogyan mondjam el neked, hogy ha valóban van testtudatosságod, és használod az elmédet és az érzelmeidet akkor tudatos leszel arra, mire van szüksége a testednek? Amikor feltűnnek a test szükségletei, elfedjük azokat mindennel, a te lelked elhatározza, hogy tudni fogja, mire van szüksége a testednek, de nem figyel megfelelőn a testre. Arra biztatlak, hogy légy testtudatosabb és mutass elismerést a te emberi önvalód felé.

 

Légy tudatos az érzelmi behatásokra

Ha te valóban jól akarod érezni magad ebben az emberi tapasztalásban, a testednek tudatosnak kell lennie minden szituációban. Tudod mi történik a testedben amikor emberekkel állsz kapcsolatban? Amikor dühös leszel, vagy lehangolt vagy nem tudsz megbocsájtani, tisztában vagy azzal, hogy mi történik ilyenkor a testedben? Érted mi történik a testedben stressz hatására? A tested belemegy egy szituációba ahol hiperaktívvá válik és ha engeded annak maradnia sokáig, valami történni fog a testtel, hatni fog a te jóllétedre. Ez az egész szervezetedet is érinteni fogja.

Tudod mi történik, a pihenésre visszajelzésként? Látod mi történik amikor a test kipihent? Érted mi történik amikor átöleled a szeretettel teli érzéseket, mi zajlik olyankor a testben? Érted mi történik amikor több béke van benned, mi történik olyankor a testtel? Látod a te érzelmeidnek hatását a testedre pillanatról pillanatra? Látod a gondolatok hatását a testedre, pozitív és negatív gondolatokét, aggodalmas gondolatokét? Érzékeled a hatásaikat a testedre? Megfelelően kezeled-e, ahogyan csak tudod, hogy igazán jól érezd magad a létezésed minden szintjén?

Egyensúlyra van szükséged és teljes felébredésre

Ezért fontos a teljes felébredettség: tudatos elme, tudatos érzelmi lét, tudatosság a fizikai létre és tudatosság a spirituális létezésre. Ez az, amikor igazán használni tudod az erőteljes energiákat amik segítenek neked elhozni az egyensúlyt a te emberi létezésedbe. A cél az optimális egészség. Kihívások közepette élünk: mindenféle kondíciók és behatások érnek. Habár megfelelő jóllétre van szükségünk, ami azt jelenti, hogy a legjobbat kell tennünk amit csak tudunk minden helyzetben, erősnek kell lennünk, jól kell lennünk.

Arra kérlek, hogy légy jobban testtudatos. Arra kérlek, valóban figyeld meg a tested szükségleteit, és látni fogod, jól bánsz-e vele. Arra kérlek, értsd meg jobban a testedet. Figyelj ezekre a jelekre: ne hagyd figyelmen kívül ezeket, mert a te szenvedélyeid és ambícióid az egy része a te emberi megtapasztalásodnak, de akkor te figyelmen kívül hagyod a te szép ajándékodat amit kaptál – az emberi testnek saját intelligenciája van, a természet szépen tervezett “terméke”.

Gondolkodj el ezeken, amit ma mondtam neked.

Sri Vasudeva

Fordította: Bódor Enikő

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
léleklehetőség