Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 18. nap (Önvaló)

In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

18. NAP – Méltányolni az emberi önvalónkat

Folytatjuk utunkat arra a helyre, ahol folyamatos jól-lét van; arra a helyre, ahol mi folyamatosan jól érezhetjük magunkat, nem törődve azzal, hogy mi történik az emberi tapasztalásban.

Konfliktus az emberi tapasztalás csapdájában

Ma az alsóbb önvalóról akarok beszélni. Az “alsóbb” szót használom az emberi önvalóra, szemben a spirituális önvalóval. Magasabb önvalót használok a spirituális önvalóval kapcsolatosan. Amint utazunk a csakrákon keresztül, különbséget találunk az emberi és a spirituális önvaló között. Láthatjuk, hogyan húz lefelé minket az emberi önvaló és hogyan emel fel a spirituális tudatosságunk. Néha ebből konfliktus adódhat, mert ahogy egyre mélyebbre haladunk, nagyon emelkedettnek érezhetjük magunkat és amikor visszatérünk az emberi minőségeinkhez, úgy érezhetjük, hogy visszaestünk a nagy emelkedettséghez képest. Azok, akik elkezdik élvezni a spirituális élményeket, nagyon ítélkezővé válhatnak amikor az emberi tapasztalásokra tekintenek és ennek eredményeképpen harcban fognak állni az emberi megtapasztalásokkal szemben.

A spirituális testben van két csakra, amik az emberi megtapasztalásokra lettek megtervezve és az emberi szervezethez kapcsolódnak. Emlékezz, mi nem ez az emberi szervezet vagyunk valójában. Ez csak egy jármű: saját élete van; van saját agya és idegrendszere; szokásai; a genetika által vezérelve; és mindezt megtapasztalja a lélek, amikor a testbe jön. A lélek összes csakrája kapcsolódik az emberi szervezethez, ezáltal információt szolgáltatnak, ami által tapasztalatokat nyerhetünk. A lélek elkezdi megtapasztalni az emberi tudatosságot amikor ebbe az emberi szervezetbe kerül, ami maga az emberi önvaló. Ez teremti meg azt az érzést, hogy emberi lények vagyunk. Elkezdi megtapasztalni az emberi létformát önmagaként. Ezért mondom azt, hogy fogságban van. Amikor az emberi tapasztalások fogságában van, akkor azt gondolja, hogy ez maga az emberi létforma. A lélek emberi lénynek gondolja magát.

Ebben a kondicionáltságban az összes csakra az emberi tapasztalások fogságában van, ezért ilyenkor nem lehetséges spirituális megtapasztalás. Nincsen tudatossága a felsőbb önvalónknak; nincsen tudatossága a halhatatlan önvalónknak; nincsen tudatossága a lélek hatalmas erejének. A lélek teljesen csapdában van, azt gondolván, hogy ilyen az emberi létforma és emberi önvalóként él. Amikor ezek a csakrák kinyílnak egy új tudatosság születik, spirituális tudatosság. Aztán lesz egy kis háború a növekvő spirituális önvaló és az emberi önvaló között. Ez egy kis stresszt okoz a szervezetünkben, amikor elkezdünk ítélkezni az emberi önvaló fölött – azt gondolva, hogy az egy “lealacsonyító” hely számunkra – és jobbnak véljük a spirituális önvalónkban maradni. Harcban állunk az alsóbbrendű vágyainkkal amelyek az emberi önvalóból érkeznek.

Az emberi tapasztalatok részei a lélek megtapasztalásának

Ez része a lélek felfedezésének az emberi testben. Úgy lett tervezve, hogy először az emberi tapasztalatok fogságában legyen és aztán képes legyen felszabadítani magát, a magasabb spirituális tudatosság révén. Ezért az emberi tapasztalásokat nem kell lenézni, kárhoztatni. Úgy kell tekinteni rájuk, hogy ezek részei a lélek megtapasztalásainak az emberi tapasztalatszerzése során. Amennyiben te valóban értékesnek tartod amit mondok, akkor képes leszel igazán meglátni az emberi tapasztalások szépségének teljes spektrumát: a fogságot; a gondolatokat, miszerint az emberi létforma csak ennyi; az emberi létforma irányíthatóságának élményét; a spirituális tudatosság eljövetelét; elkezdeni megtapasztalni a spirituális létformát magunkon belül; a nagyszerű energiákat és a tudatosságot. Amikor a spirituális tudatosság igazán beérik, a lény elkezdi értékesnek látni az emberi szervezetet, az emberi “járművet”, az emberi irányítást különböző szemszögekből, látja az emberi tapasztalatok szépségét.

Az én spirituális tudatosságom nem engedi nekem az emberi tevékenységeket ledegradálni, lealacsonyítani, alapvetően, nem ítélkezik. Látom, hogy ez az emberi tapasztalás része. Együtt érzek azokkal, akik követik az alacsonyabb irányítást (az emberi irányítást) a félelem és csalódottság csapdájában vannak, de mégsem ítélkezem, mert látom, hogy ez az emberi tapasztalatszerzés része. Amint bölcsebbé válunk, és meglátjuk az emberi tapasztalatok szépségét, észrevesszük, hogy van választásunk; választani a spirituális felemelkedettséget, ami még nagyobb tudatosságot hoz nekünk, és hatalmas élményeket, vagy választhatjuk az alacsonyabb megtapasztalásokat, amelyek az emberi megtapasztalás részei.

Remény a jövőre, melyben magasabb tudatosságban élünk

A csakráknak akkor lesz ereje, amikor felébrednek, ragyogni tudnak az emberi cselekedetek minden szintjén. Ezért jövünk a testet megtapasztalni, a megvilágosodás miatt, és ha mi azt akarjuk, akkor átölelhetjük az egész emberiséget teljesen, egészen, mindezt egy másik helyről, cselekedhetünk bármit, de mindezt egy más helyről – ami a szépség, a jóság helye, az együttérzésé; helye a megértésnek, a harmóniateremtésnek. Számomra ez az ahol a jövő és a mi világunk találkozik; képesnek lenni elfogadni az emberiség óriási sokszínűségét, és képesnek lenni belül lehorgonyozni, ahol a lélek irányítja a teljes megtapasztalást. Aztán civilizált fajjá válhatunk. Aztán az emberi faj élhet egy magasabb tudatosságban, mindeközben működtetve az összes emberi funkciónkat is. Ez az emberiség reménye; ahol egy magasabb tudatosságban élhetünk, meglátva az emberi tapasztalások teljes szépségét, az alsórendű tapasztalások elleni harc és ítélkezés nélkül.

Értékelni az emberi létformát, nem feledve annak célját

Amikor igazán megvizsgálod az emberi létformát, ténylegesen megláthatod a szépségét, hogy hogyan lett megtervezve. Az öröm élménye nélkül miért akarna az emberi lény ezen a “járművön” létezni? Ha nem volna öröm az ételekben, nem volna öröm a szexualitásban, nem volna öröm más tevékenységek közben, miért is akarna az ember létezni? Miért akarna szaporodni? Így meg tudod érteni ezeknek a hasznát.

Ámbár van feltétele a te tested létezésének, ámbár te ezt kaptad, értékelned kell; használd a legjobb úton-módon amennyire lehetséges, de mindenképpen emlékezz, hogy ez csak egy eszköz, ami a lélek szabadságát jelenti a lélek fejlődését a tudatosságban. Ezért van jelentősége ennek az eszköznek. Mindenestre ezt az eszközt a spirituális megtapasztalásokra használjuk, ez az amire emlékeznünk kell.

Sri Vasudeva

Fordította: Bódor Enikő

Ajándék 6 lépéses módszersorozat az elme megismerésére.

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
utazásenergia