MIÉRT KERESED AZ OXIGÉNT AZ ERDŐBEN? 2/1. – SPIRITUÁLIS, ÍRÁS, ÉLMÉNY, BÖLCSELET

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Spirituális írás, élmény, vagy bölcselet?

Mindenki keres, de senki nem találja AZ-t, avagy Pityputy okoskodó írása – spirituális, írás, élmény, bölcselet

A valódi zen mester nem tartja magát zen mesternek. A béka békának tartja magát? Mégis béka. A béka lótuszban ül és büszke erre, vagy számára ez természetes? Ismeri ő a zazent (ülést)? Nem, csak csinálja. Sőt, csak a zazen csinál mindent.

Volt egy világ, ahol mindenki el akart aludni. Ez volt a divat. De senkinek sem sikerült, csak aki a nagy erőlködésben elfáradt és elaludt.

Pityputy azért adja közre ezeket a gondolatokat, hogy megnevettessen. Csak jópofáskodni szeretne, hogy kinevethesd őt írásával együtt. Pityputy előre elnézést kér tőled, nem akar megbántani téged, legfeljebb illúziót rombol. De az nem baj, hiszen a valódi nem rombolható le, igaz? Döntsd el te (felelősségteljesen), hogy belemész-e a játékba. Ha nem tetszik ez a sok zagyvaság, amit Pityputy összehordott ne is törődj vele. Csak nevess… Ki Pityputy? Lényegtelen. Miért van ilyen hülye neve? Hogy máris megkezdhesd a nevetést.:)

Szóval, a Lét = örökkévaló végtelenség = Isten = Pity = Minden = Logosz = Önvaló = Örökké való = Tao = Zen = AZ
De ezt az elme sohasem értheti meg, mert egy pohárba nem fér bele egy ház. De a házba befér a pohár. Hoppá. Pityputy tudja, ha azonosulunk a bolond gondolatokkal soha nem szabadulunk. Az is egy gondolat, hogy valaki megszabadít majd minket. „Engedd, ami van és hamarabb szabadulsz – mondja a bölcs.” Olvadj mindig azzal össze, ami van… Érinthetetlenné válsz. Így nincs keresés, kereső, mester, tanítvány, csak AZ a Pity.

Szerinted ez hülyeség?
Akkor mondd meg mi az igazság. Ha tudod, mit keresel? Ha nem, akkor légy nyitott, hátha most rádöbbensz. Mondja a „bennünk élő” mester, kinek neve Pity.

Azt hiszed van kapu – kérdezi Pityputy?
Van isten, megvilágosodás?
Vagy csak fantáziálsz róla és nem engeded ezeket el.

És lehet, hogy ebben az óriási Pitybe még ez is belefér.

Út-leírást szeretnél, módszert?
Hova akarsz eljutni? Ki mondta, hogy nem vagy ott?
Akkor őt kérdőjelezd meg.

5 éve azt mondtad, hogy „boldog leszek, ha ezt meg azt megteszem.”

És ez hova vezetett? Akkor meg miért hallgatsz még mindig rá?
Vagy elég ennyi, akkor mit szeretnél?
Légy őszinte magadhoz.

Majd a következő héten, vagy a következő életemben sikerül?
Gondolod, hogy bárminek történnie kell még? Ami van, az elveszthető?

Akkor miért szenvedünk?

Mert azt játsszuk, hogy azonosulunk mindenféle butasággal. A kutya azt hiszi magáról, hogy hangya és megijed a másik hangyától.

 

De miért nem látom? Hogy lesz harmónia, egység?

Ha minden fehér lenne látnád a fehéret? Nem, mert mihez hasonlítanád.

Ha valaki látja az egységet, akkor már nem minden egységes.

Ha minden fehér, akkor nem látjuk a fehéret. Pedig akkor minden fehér, csak az van, igaz?
Ha keresed egy idegen nyelvű szó jelentését, akkor a szót keresed, aminek gondolod, vagy a szótárat, amelyik megmondja a szó valódi jelentését? Az elmével keresed az elmén túli világot?

És minden kérdés eleve abszurd és értelmetlen = a pohár próbálja magába tuszkolni a házat. Ennek mi értelme? Miért gyötröd szegény elmédet? Akkor mit lehet tenni? Nevess rajta, mást úgysem tehetsz. Ezt a poharat = számítógép, nem túl komolyan venni, akármit küldd (érzelmet, gondolatot, rosszat, jót). Minden az elme, mert ami nem az leírhatatlan, felfoghatatlan. Elme = elme = tudatosság = képzelet = megvilágosodás = szavak halmaza = minden. Vajon az elme meg tud világosodni valaha? Ezek mind leírások és a rózsa illata nem lehet = a rózsával. De a rózsának ez a természete, és jól végzi a munkáját, nincs baj. Sőt, egész élvezhető. Hasznos kütyü, igaz?

Zagyvaság.

Aki nem beszél kínaiul, az nem tudja mit jelent ez ,,zì yóu”, ha meg beszéli a nyelvemet, már úgy is tudja. Ha meg nem, akkor azt mondja zagyvaság, de ha udvariasabb azt mondja: ,,jó, de…”
A fele igaz. A fele kocsit megveszem, de vajon meddig jutok el vele.
Pedig a pohárba nem fér bele a ház, szóval vagy el dobod az elképzeléseidet vagy megrántod a vállad és megint elszalasztod.

Folytatáshoz klikk ide: spirituális írás?

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
bölcs írásokerdő