Miért kap mindenki mást a sorstól? – spiritualitás, spirituális utazás és mesterekkel való munka , upanisadok és Jézus tanításai I.

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Forrás: Szvámí Ráma, Szent Utazás – Értelmesen élni, méltósággal meghalni

Miért kap mindenki mást a sorstól? – spiritualitás, spirituális felemelkedés

Amikor ezeket az ősi iratokat pl. upanisadokat, vagy Bibliát, Bhagavad-gítát olvassuk, akkor megértjük, hogy hogyan zajlik az utazás és utána átvisszük a gyakorlatba a dolgokat, mert ezek az állapotok megvalósíthatóak. Ebben a cikkben olvashatunk a karmák fajtáiról és a szabad akaratról. Idővel megismerjük az elmét (gondolatokat, érzelmeket), megtanuljuk azt kezelni. Megértjük az emlékekből fakadó hajlamokat (vászanákat) és minden szépen a helyére kerül- upanisadok, spirituális utazás, spiritualitás, spirituális felemelkedés, spirituális mesterek.

 

És ezek fölé emelkedünk. Maga a cselekvés, gondolat és vágy (szanszkára) ugyanis minél erősebb, annál jobban bevésődik. Ezt mindenkinek egyénileg kell helyre raknia, ugyanis ezek visszahatnak ránk és ennek köszönhetjük a jelenünket. Úgy tűnik nem mindenkivel igazságosan bánt a sors, de a bölcsek szerint nagyobb perspektívából nézve mindenki pontosan azt és akkor kapja, amit érdemel és amire éppen szüksége van. A Bibliából tudjuk az igazságot miszerint ,,amint vetsz úgy aratsz.”
A szabad akarat gyakorlásával túl léphetünk a karmán, de a felelősséget mindig vállalnunk kell. Sokan azzal passzolnak, hogy azt mondják a szüleim, párom, főnököm tehet arról, hogy rosszul érzem magam… Sőt, van, aki azt mondja, hogy rossz korba született meg…

 

 

A világ elvisz minket, mi a megoldás?

A problémát az okozza, hogy az önazonosságunk nem megfelelő. Mikor már egy testtel azonosulunk már elmulasztottuk a valóságot. Ha a munkámmal azonosulok, akkor fájni fog, ha nem lesz munkám. Ha egy kapcsolattal, akkor ugyanezt fogom a végén tapasztalni. És egyszer minden véget ér, ami elkezdődött. Tekintetünket az időn túlra, az örök üdvösségre, örömre, boldogságra kell szegeznünk. Erről írtam már cikket a szent iratok alapján. A lemondás művészete vagy az önzetlen cselekvés (karmajóga) van ebben segítségünkre, mely a nem kötődés része (vairágja). Maga a szeretet. De emellett fegyelmezetten gyakorolnunk kell és ki kell alakítanunk célunkat és saját moralitásunkat.

 

Lépések a spirituális utazásunk során – ősi upanisadok és Jézus tanításai alapján

Elindul a spiritualitás iránti vágy, már a világ túl kevés és ismétlődő számunkra…, ráadásul nem tart örökké és magában hordozza a szenvedést, mely mindig visszatér számunkra. Kialakul a saját eszménk és elkezdünk gyakorolni. Ha komolyak a szándékaink megjelenik a mester életünkben (egy ember, egy könyv, egy lelkes gyakorlókból álló csoport stb.).

 

A hogyan bánjunk spirituális mesterünkkel témáról már sokat írtam. Ehhez kapcsolódik ez is, lásd 3 mester, mely mindenki számára elérhető bármikor – önismeret, pszichológia, boldogság, önmegvalósítás fejlesztése, pszichológus
Nem kell aggódnunk, mert Isten mindenkiről gondoskodik. Jézus mondta: ,, Ne aggodalmaskodjatok a ti életetek felől, mit egyetek és mit igyatok, sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-e az élet, hogy nem az eledel és a test hogy nem az öltözet? Ne aggodalmaskodjatok tehát és ne mondjátok, mit együnk vagy mit igyunk vagy mibe ruházkodjunk. Mindezeket a pogányok kérdezik. Jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mindezekre szükségetek van. Hanem keressétek először Istennek országát…”
Persze vannak leragadások, amikor valaki erőltet valamit és nem hajlandó együtt áramolni a forrással.
,,Aki nem lép egy-szerre, nem kap rétest estére.”

A védanta szerint EGY létezik (Brahman). Így aki, és az, amire vágyunk az végső soron egy. És amíg Átmannal nem azonosulunk addig mindig lesznek vágyaink. És a vairágja másik oldala a gyakorlás. Az abhjásza a célt magába foglalva a gyakorlást az önfegyelemmel és figyelemmel együtt jelenti. A szádhana maga a spirituális gyakorlást. Mikor megtanulunk a külső világban élni tanulva, növekedve belőle, de mindeközben e fölött a belső sugallatainkra hallgatni, akkor megindul a fejlődés. És megjelenik a belső mester, aki vezet minket.

 

Spirituális mesterekkel való munka

A mester egy csatorna, amin keresztül megnyilvánul a tiszta igazság. Ezért mondja Jézus, hogy: ,,Mert én nem magamtól szóltam; hanem az Atya, aki küldött engem, ő parancsolta nékem, hogy mit mondjak és mit beszéljek.” Az Atya ennek a tiszta tudásnak az árama a mi feltételezéseink szerint.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
spirituális utazásmesterek, spiritualitás