Vannak hiteles emberek, akiktől sokat tanulhatunk – megvilágosodás, megvilágosodott emberek üzenetei

 In bölcs emberek írásai, Filozófiai cikkek


Shivanando, Osho tanítványa, Kanadában él, ahol van egy farmja. Írt egy könyvet “George, a tantrabetyár” címen, mert ez volt az eredeti neve. Talán tíz éve ismerem őt és csodálom határtalan bölcsességét, tudatosságát. Kedves barátomként tartom számon. Ő is beérkezett (megvilágosodott), már nem azonosul a testével. Pedig az élet őt is megviselte, kerekesszékbe kényszerült. Most szeretném megosztani mással is írásait, melyek nagyon inspirálóak.

 

Deng Ming-Dao bácsi egyszer azt mondta és én is: Ha egyszer látod Isten arcát akkor azt látod mindenhol és mindenben.

Egyre kevésbé vonz a társalgás, hogy mondjak valamit, mert minek, és az se érdekel túlzottan mások mit mondanak. Vagy inkább, aki mondja az sokkal érdekesebb mint amit mond, mert legtöbbször az olyan mint egy régi vicc… már sokszor hallottam. Gazdasági helyzet? Nem érdekel. Van mit enni és ha nincs mit tennék? Azon rágódjak? Romlik a környezet, nahát, azt most fedezték fel? Kínai olaj szállító hajó neki ment valaminek és most sok-sok ezer liter olaj ömlik a tengerbe. Mit tegyek verjem fejem a falba? És már ezerszer úgy történt. Aztán meg azt mondják, Kínától kártérítési díjat követelnek. Amit a természet sok ezer évig alkotott, az most pénzt jelent nekik, ha nem is egészen de félig meddig, és mosolyogva kezet ráznak. Kérdem, hogy lehet erre reagálni. Vajon mit szólnak ehhez a halak?

 

Ugyebár azért vagyunk itt hogy tanuljunk. És kérdem miből tanul az ember ha nem a saját kárából? És mégis felötlik bennem a balga gondolat: de ennyi sok balfasz?

7 billió ember nyüzsög a parányi bolygón mint a hangyák, tessék mondani, az nem hiba? Már felzabáltunk és tönkretettünk majdhogy mindent.
A szennyeződés olyan mint a gangréna. De arról nem úgy beszélnek a lükék. Mert az Tabu. Túl sötét. És időtársaink még most is azt hiszik szaporodni muszáj. Hogy miért? Nahát, te csacsi, az ösztönös, és lehet abban igazuk van.
Amíg az ember itt van addig akar valamit, mindegy hogy mit, különben miért lenne itt? (az egyik értelmet akar, az a legjobb eset, mert az lehet hatalom, pénz vagy nő. (férfi)

Például én minden reggel négy retket akarok, és ezt komolyan mondom, nekem a retek fontos része a reggelinek és örömet okoz. Retket akarok és mivel paradicsomba (lásd. Kanada) élek itt mindig lehet retket kapni. Hálás vagyok és szeretem…
Reggel mikor kevés bennem az energia kimászni az ágyból, felcsillan a gondolat; kapsz retket Gyuri!
A retek evés – mint remény.

Ha az ember lelki életet él – mint szerénységem – akkor ez a stádium elkerülhetetlenül bekövetkezik. Hová ment a racionális elme? kirándulni? Az igazat nem lehet közölni úgy se mert az határtalan, akkor kérdem, minek a duma?

 

Különben is, az igazat csak az érti ki már tudja. Például miről diskurálna Buddha vagy Lao-Tzu Jézussal? „Te azt mondod rá Természet vagy Tao, én meg azt hogy Isten vagy Teremtő de mi a különbség pajtás? Azok csak szavak, ne lovagoljunk rajtuk. Mit kértek teát vagy kávét, Mari drága van itthon valami édesség, hoznál nekünk valamit?”
Ugyan akkor ha valaki kérdez valamit én örömmel felelek, és remélem hasznos neki.

Swami munka. Ha most nem érti, talán később.
Vagy elmondok valami öreg mesét az életből (amit szegény Jo-Anne már százszor hallott és vagy át szenvedi vagy kimegy a szobából és ürügynek azt kérdezi, kértek teát?)
Ha mázlim van amit mondok kapcsolódik valamihez, de az is lehet, hogy nem. Csak duma, misztikus halandzsa, de vele jár.
Apropó, honnan merült fel az amit most mondtam? Dunsztom sincs. már ott volt csak ki kellett mondani, csak meg kellett szülni, de a baba már ott volt. Sőt az a baba örökös és szeretne kibújni. Világra jönni.

Én minden este azért imádkozok, hogy tudatosan cselekedjek, hogy ne okozzak kárt senkinek.
A szó is cselekvény, szerves része az egésznek, úgy értem, az is következményt okoz…mint minden. Régen arra mondták, Isten mindenható vagy minden-látó. Én inkább azt mondom, Vele történik minden, te is, én is, minden. Más nincs. Mondhatnám azt is – Velem vagy Bennem.

A bölcs sokszor azért nem beszél mert tudja, ő árthat azzal is amit jóhiszeműen mond. Vagy nem értik mert hiányzik náluk valami (értelem és humor) vagy félre magyarázzák, és azt mondják: de azt ő mondta. Hát az kicsoda? Ki az Ő? Ki érti a viccet.
Az emberi történelem a félreértések sorozata. Na de, azért ne okoljunk senkit. A karma olyan, amilyen. Ne bíráljunk kérem, mondta Jézus Mester, mert további kárt okoz. Sétáljunk inkább, kint a szabadba, és te Julcsi, kint a körúton vagy a Városligetben.
Amit valaki egyszer mondott, legyen Jézus, Mohamed vagy Buddha, mindegy, abból tömeg gyilkossági indokot kreál a lüke és a gonosz.
Csak a csöndet nem lehet félremagyarázni.

 

(Érdekes szó összetétel:félre-magyar-ázni. Lásd, Ázott magyar rossz úton bandukol)
Régebben, talán 4-5 éve én minden este szedtem egy B-vitamin tablettát, de már nem.
Na-mármost, az agy minden este azt mondja, mint egy vekker: „este te nem szedsz semmit”. Miért mondja? Mintha nem tudnám. Minek mondja? Mert a gondolat szavakban tárolódik, másképp nem lehet. Emlékezet = megnevezés, angolul – fixed data.
Emlék és álom az főleg képletes de szavak lehetnek ott is. Az én álmaim két nyelven beszélnek, s van mikor nem tudom, ez álom vagy gondolat? Tudatos álom?
Honnan tudnám hogy este nincs pirula ha az agy nem tolmácsolna?
Ha lehetne megsimogatnám, mondj amit akarsz öreg, jó agy vagy, ha kissé tompa. Az korral jár. De az is lehet én már 3O éves korban is szenilis voltam, vagy azzal születtem???

Ez már április…
Igen, az agy sokat dumál és kerülni a csöndet mint macska a forró kását. Felhoz mindent amit csak el tudsz képzelni, mert csöndben az ego nuku. Nincs ott. Talán éhen halt, mert az ego szavakkal táplálkozik.
Viszont, ha az agy sokat dumál (ez) a swami megsértődik, mert hát, minek kotyog? Metafizikai vagy fizikai blődségeket taglal… vagy azon rágódik, ki írta azt a könyvet…nem jut eszembe a neve… mást nem írt?… mit főzzek holnap… jönnek a gyerekek, van itthon tojás?…a libidó hová lett? Eltűnt? … talán csak új nevet kapott… most intim közelségnek becézem… de mondjuk mi lenne ha egy közeli barát, meztelenül hozzám bújna az ágyba és azt rebegné: Shivanando bácsi bocsánat, a Tantra mit jelent?… nem tudnál kioktatni a testi gyakorlatokat illetőleg, különben is, fázok …és forrón magához ölel és orrom a két kebel között szimatol… (ez) a Swami mit tenne?…elutasítaná a hölgyet ?.az modortalanság lenne ..megsérteni egy vacogó némbert?… még jó hogy ez csak egy gondolat… holnap befejezem a könyves polcot, mi kell hozzá, van hozzá elég deszka?…
de lehet elszundikálok… az agy pihen.

 

Az agynak sok témája van, ezernyi mese, több mint kéne, és aki világos elmére vágyik ilyenkor azt gondolja: Nahát, úgy tele a fejem hogy ott nincs hely Istennek, és kint ácsorog.
Persze ez is csak egy lüke gondolat.
Ki az aggyal vitatkozik nem megy semmire. Olyan mint a sakk játék, az agynak 32 (2×16) figurája van, a tudatnak egy se. A tudat csak hümmög és figyel, nézi a balfaszt.
Az egót lehet tanulmányozni, de legyőzni? Soha. Van, hogy az magától tovább áll, de az nem a TE győzelmed. Csak bejött Isten. Ki tudja, kint talán unatkozott.
Namaste – szép szó. Látom benned Istent.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
mindenki keresSuma Ching Hai