Advaita, a kettőség nélküli út – Sri Ramana Maharsi, Papaji, Ganga

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Hagyj fel a kereséssel? – Sri Ramana Maharsi, Papaji, Ganga

A hat ortodox hindu egyike a vedanta, mely a klasszikus hindu filozófia kialakulásával egy időben jött létret. Ennek egyik ága az advaita, melynek tanításának foglalata a híres kijelentés, miszerint: “te Az vagy.” – advaita, Sri Ramana Maharsi, Papaji, Ganga
Sankara jelentős jógi, filozófus avatára (Isten inkarnációja) volt, ő rendszerezte és alakította ki az advaita (nem-kettőség) rendszerét, amit eredetileg Gaudapada Acsárja alkotott meg.

Hihetetlen élmény lehetett sok ember számára találkozni Srí Ramana Maharsivel az Arunachala hegynél. Ha az ember rá gondol, már akkor hatalmas erőt lehet érezni. És az ő tanítványa Papaji (Sri H.W.L. Poonja) is hihetetlen erőteljes volt és játékos is egyben. Felesége és tanítványa Ganga egy jó értelemben vett szigorú tanító. Nem tűr kompromisszumokat, mikor azt kérdezi, hogy ,,miért nem szabadulsz meg ebben a pillanatban?”, vagy amikor azt, hogy ,,hajlandó vagy az életed hátralevő részében soha többé nem nézni hátra?”.

 

Mégis, ha az ember az ősi iratokat vizsgálja észreveheti, hogy egységélmény és megszabadulás ide vagy oda ez egy folyamat. Amikor eltűnik az ember, akkor persze nevetséges az erőlködés oltárán bármit feláldozni, de ehhez (legalábbis sok esetben) minden tőlünk telhetőt előtte meg kellett tennünk. És vannak tudatszintek, amik állandósulnak közben. Maharsi is említi a gyakorlatozás fontosságát. Ő is megfigyelt dolgokat. Pl. mikor gyerekkorában rájött, hogy ő nem a teste. És ő is egy kivételesen nagy tehetség volt ráadásul, de még neki is szüksége volt a kontemplációra.

A megszabadulás egy pillanat műve, de odáig el kell jutni. Egy másik megközelítésben, aki már eljutott a 3. szemig, annak már csak a koronacsakrába kell eljuttatnia az energiát.  Az utolsó lépés. De lehet, hogy előző életében már ezért megdolgozott és neki ez természetes lesz? Így ez is csak az elme játéka a csakrákkal? Ki tudja? De előbb-utóbb mindenki eljut a megszabaduláshoz. Azonban Ganga is mondja, hogy döntsd el, hogy még ebben az életedben megszabadulsz. És a tűz táplálása nagyon fontos, így nem ragadunk le valahol vagy nem lesz életmód belőle, hanem minden nap “teszünk azért”, hogy megtörténjen a dolog. Hogy végre kilépjünk ebből az álomvilágból és a színtiszta valóságot lássuk, ne a rá kivetített dolgokat.

 

 

Először “elméletben” kell megérteni, hogy az elme sosem foghatja fel a valóságot (rész az egészet). Így a “maradj csöndben” ajánlás nagyon bölcs. Ez nyilván azt jelenti, hogy mentálisan válunk le a projekcióinkról. Utána felsejlik Az. Amiben minden benne van, még az elme is. Így a következő felismerés, hogy minden Az, még az elme is.:)

Az advaita útja a régi írások szerint

A helyes kereső:
• Tűzben égve akarja a felszabadulást
• Valóst a valótlantól megkülönbözteti
• Nem cselekszik
• Nem hagyja, hogy a vágyak elvigyék

Saját tapasztalatot szerez arról, hogy az Önvaló állandó, de eltakarja az 5 burok, ami nem az:
• Fizikai-burok (test)
• Energia-burok (5szerv + végtagok)
• Mentális-burok (5 érzék + elme)
• Intellektus-burok (5 érzék egyesülése + elme gondolkozása erről)
• Üdv-burok (,,nem vagyok” állapot, ami ájulásban vagy mély alvásban jelentkezik. Később jut eszünkbe, de még mindig van és megtapasztaló.).

A világ az Önvaló eltorzított változata, mert minden az Önvaló.

Dolgok vizsgálata (hogy ne tévesszük össze a májával, azaz az illúzióval):
• Oka
• Természete
• Hatása
• Határa
• Gyümölcse

 

Lemondani a:
• test vágyairól. Vágyakra ürülékként, hányásként tekinteni, ami elviszi a fókuszt.
• 6 vágy: kéjvágy, düh, mohóság, hazugság, büszkeség, féltékenység. Ebben segít a részvét a szenvedőkkel, örvendezés az erényesek boldogságán, bűnösök elfogadása, szentek barátsága.
• Lemondani az érzékszervek vágyairól és a téves azonosulásokról

Utolsó lépés: Az elme elhagyása azzal, hogy nem gondolkodunk, mert az hozza létre és csak egy valamit tartunk valóságnak és csak egy valamiben hiszünk: Brahmanban.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
mester, guru, spirituális fejlődésintuíció fejlesztése