Új világtudat: a szebb jövőért, holnapért, politikáért. A meditáció és ima ereje

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), oktatás és politika

Egy új világ közeleg, ha mi is akarjuk – új világtudat, szebb jövőért, holnapért, politikáért

Lehet, hogy olyan világra van szükségünk, ahol az újszülöttet, aki 9 hónapig volt a sötétben nem vakító fény, hanem gyertyafény és lágy zene vár majd. Ahol megvárjuk amíg magától kezd el lélegezni és csak utána vágjuk el a köldökzsinort. Ahol nem hagyjuk, hogy túlnépesedjünk és az emberek akár 300 évig élnek teljesen kiteljesítve küldetésüket – új világtudat, szebb jövőért, szebb holnap, szebb jövőt, politika, meditáció, ima

Ahol a technikai fejlődés mellet a lelki fejlődés és a bölcsesség, tudatosság lesz a legfontosabb. Ahol az esküvőn, temetésen barátaink, családunk beszél ismeretlen emberek helyett. Ahol örömünnep lesz a temetés, amikor a lélek tovább megy hátrahagyva a testet és senki sem fogja önmagát sajnálni. Ahol az oktatás nem a versenyről, a másik legyőzéséről, élet-halál harcról szól majd, hanem arról, hogy tudunk együttműködve mindenkiben megtalálni a tehetséget. Ahol nem méltatlanul rabszolgaként dolgozunk, hogy élhessünk, hanem a gépek átveszik a munkánk nagy részét.

Ahol jut is, marad is… Ahol csak egy ország létezik, akinek nem kell uralkodnia, vagy bárkit megtámadnia. Ahol egy politikus csak egyszer maximum egy évig uralkodhat, de nem teljhatalommal és bármikor visszahívhatják azok, akik megválasztották őt. Ahol az iskolában sem stresszelik a diákokat és felesleges ismeretek helyett praktikus dolgokat tanulnak majd a diákok. A fontos infókat, amire szükségük lesz, azt bármikor letölthetik telefonunkkal az internetről. Egy világ, ahol összefognak az emberek és akár kommunákban élnek és így a gyerekek többféle mintát láthatnak, és senki nem birtokolja őket. Ahol nem tabu a szexualitás vagy a halál és bárki szabadon megélheti önmagát.

Ahol a versengés és agresszió helyett, segítjük egymást, mintha egyetlen létezőként élnénk a Földön. Így nem kell többé erőszakkal, erővel kiállnunk önmagunkért, elnyomva másokat. Egy világ, ahol nem tárgyként tekintünk a másik emberre, ahogyan pl. Kínában bántak a nőkkel, mikor büntetlenül megölhették őket, vagy ahogyan arab területen láthattuk mindezt. Ahol senki nem akar uralkodni mások felett, mert aki ezt akarja az már eleve el van csúszva, akin azonnal segítenének a többi emberek. Ebben a világban nem jobb eszközökre, hanem jobb emberekre lesz szükségünk. Egy világ, ahol a legfontosabb az lesz, hogy nem félelemből cselekszünk, bármit is teszünk, hanem tudatosságból. Egy ilyen békés világban ki akarna uralkodni a másik ember felett?

De hogyan valósítható ez meg? Úgy, hogy önmagunk megváltoztatásába fogunk mások kritizálása helyett. Utána kisebb körök jönnek létre körülöttünk és tovább adjuk ezt a fajta fényt. Hiszen az emberiség egyénekből áll. Ahogyan nem létezik a zöldség, mert az csak egy összefoglaló név. De létezik uborka, petrezselyem, karalábé stb. A változásban segít sokféle eszköz, pl. az ima vagy a meditáció, a jóga, csikung, tai chi stb. Egy világ, ahol nem a külsőségen, tetteken lesz a hangsúly, és nem kívül tárgyakban keressük az igazságot és élet értelmét, nem elméletekben leszünk gazdagok, hanem a szívünkben fogjuk mindezt megélni tapasztalati úton.

Ima és meditáció közti különbség

Az ima abból indul ki, hogy különállók vagyunk Istentől, hogy valaki meghallgatja azt, amit akarunk. De ki az valójában? Sokszor kifelé irányul az ima, de a meditáció inkább befelé visz minket. Bárhogy is van, a lényeg az őszinteség. Miért meditálunk vagy imádkozunk? Hogy jobban érezzük magunkat, vagy hogy megtaláljuk az igazságot?

Minden eszközt lehet pozitívan és negatívan használni. Sokan meg akarják tagadni a technikai fejlődést, de az praktikus és semleges, mi adunk neki értelmet. Gandhi pl. modernek tartotta a vonatokat, de mi baj lenne velük, sok hasznos dolgot lehet kivitelezni a segítségükkel, rengeteg időt és energiát megspórolva. A meditáció segít összeolvadni a léttel és meglátni mindenben az intelligenciát, melynek mi adunk értelmet vagy értelmetlenséget. De sok út van: az önátadás, vagy az önkutatás is segítségünkre lehet… Vagy egy anya útja, mikor gyermekét teljes alázattal neveli fel, felhagyva egójával…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
egeszséges étrend, életmódúj oktatasi program