ॐ A lelki fejlődés, tudatfejlődés evolúciója az ősi upanisadok alapján – óm jelentése, óm jel, om jel, aum

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), tudományok, vallások és művészetek

A lelki fejlődés, mely egyéni szintről indulhat el és megváltoztathatja az emberiséget a megsemmisülés helyett

Ha minden egyénben béke és boldogság élne, akkor talán nem lenne szükség katonaságra, rendőrségre, túl sok politikusra, kerítésekre, túlzott adminisztrációra, bíróságra, ellenőrző szervekre stb… A Védák szerint egy nagy családdá kéne válnunk, ám először tudatilag, aztán fizikailag. Nem a külsőség a cél. Az majd követi a belsőt. Japán ezért volt sikeres, mert a csapatmunka hatékonyabb, mint a meg nem értett zseni szerepében tetszelegni… – óm jelentése, óm jel, om jel, aum, ॐ.

Nem abszurd, hogy egy helyen élünk, a Földön és mégis mindig egymást támadjuk? Pedig egy csónakban evezünk és visszahat ránk minden, ahogy a Védák leírják.

A filozófia, tudomány és karma egyesítése

A karma tannal a filozófia, tudomány és vallás is egyetért. Vagyis egy hatás, ellenhatást szül. Keresztény terminológiában, illetve a Bibliában (erről kevés utalás található, mert akkoriban ez természetes volt számukra): ,,Ahogy vetsz, úgy aratsz”. A Védákban pedig ez áll: ,,káranakárjaszvabhava”, vagyis a hatás megmutatja, mi az ok. A három féle karmáról a Védák alapján, már itt írtam (lásd szancsita, prárabdha, ágámi): Létezik-e szabad akarat? – sors és önismeret, emberi sors, karma, horoszkóp, jóslás, asztrológia

De térjünk vissza az eredeti gondolatfonálhoz. Miért mindig a másikat hibáztatjuk (lásd projekció, mint elhárító mechanizmus) miért nem önmagunkat próbáljuk megváltani? Mennyi félelem és rossz kedv, stressz likvidálódna, ha minden ember befelé fordulna és erőfeszítéseket tenne annak érdekében, hogy megváltozzon a tudatállapota. Hiszen, aki rendszeresen meditál, imádkozik előbb utóbb képes ebben az állapotban maradni. Akár tudatváltást is képes létrehozni a szürke hétköznapokban, azzal, hogy megkérdőjelezi a tudatával a hangulatát, amely ezáltal azonnal megváltozik.

Első szárnypróbálkozásnál ez annyit tesz, hogy olyan, mintha a munkahelyünkön azt éreznénk, mintha nyaralnánk. Hiszen a külvilág (vaisvánara) csak visszatükrözi a belső impressziókat, érzéseket, hangulatot. Képlékeny, olyan, mint egy vetítővászon és mi vagyunk a festők, vagy tudatlanságunkban a bennünk lévő zűrzavar…

Csak annyira megszoktuk az állandó zajt önmagunkban, hogy már természetesnek tartjuk.
A fájdalom és az öröm (lásd duális világunk) az elme állapotai, de ezen túl kell lépnünk a gyakorlással. Nem tudunk tettek nélkül élni, de felelőséggel tartozunk ezek iránt. Egy gondolat valójában cselekedetnek minősül egy szubtilisebb (finomabb) világban. Gondoljunk az ősi mexikói indiánkultúrára, ahol a tudatos álmodás világaiban azonnal megtörténik az, amit kimondunk gondolatként. Szerintük, ha ott ígéretet teszünk pl. nem jövünk vissza ebbe a világba, akkor könnyen ott ragadhatunk, miközben mi csak annyit tapasztalunk, hogy az az illető, aki így döntött álmában meghal.

Fizikai világunkban csupán ennyi észrevételezhető és talán mi azt hisszük valamilyen betegség számlájára írandó mindez – az indiánok szerint. Tehát abban a világban, ahol álomban járnak, nincs teketória. Nincs hazudozás, színlelés. Azonnal megkapjuk azt, amit kívánunk, gondolunk, ígérünk egymásnak… Más részről, aki önmegvalósítással foglalkozik és jól csinálja a dolgát, idővel képtelen lesz őszintétlen, hazugsággal teli életet élni. Belülről elindul valami, ami nem engedi ezt meg számára… Kialakul az internalizáció szociológiai fogalommal élve, vagyis akkor is betartjuk a kozmikus törvényeket, ha nem szankcionálják őket.

Az indiánokról már írtam bővebben: A halál időpontja tudatosan megváltoztatható az ősi mexikói indiánok szerint. Akik célja egy Jézussal, Buddhával, Szókratésszal, Tilopával, Szent Ferenccel, Mohameddel stb. – Carlos Castaneda könyvei és don Juan tanításai, mexikói indián


Hogyan nyaralhatunk a munkahelyünkön?

El kell kezdeni megfigyelni a dolgokat objektíven és meditációra van szükség. Így „kilazul” az alaphangulat, mellyel mindig azonosulunk. És egy szép napon kizökkenünk belőle és megnyílik a tér. Így nem az élethelyzetünktől tesszük függővé azt, hogy hogyan érezzük magunkat. Hanem az önmagunkban lévő stabil pontot tartjuk a fókuszunk alatt. Egyszerű, csak kitartásra, fegyelemre és türelemre, gyakorlásra van szükség. A koncentrációból idővel kontempláció lesz (szemlélődés), lásd Rádzsa-jóga szintjei. Aztán, ha megtettünk mindent, a bölcsek szerint megjelenik a kegyelem és megtörténik a tudatváltás. Ezen az oldalon elég sok meditációs technikát osztottam meg az olvasókkal, ami biztosan segítséget jelenthet mindebben.

Az óm (aum) jel és jelentése ॐ

Óm (aum) jel

Óm (aum) jel

 

 

 

 

 

 

Az óm (aum) szótag, (egyfajta rezgés) és a hinduizmus szerint az egész univerzumot jeleníti meg. Ez hasonló a keresztény terminológiához, amikor azt mondjuk, hogy „kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt és Isten volt az ige.” És abból keletkezett minden. De hiába meditálunk, ha elménk kondicionáltságát nem értjük meg, melynek 3 része van:

– idő
– tér
– okozatiság

Idővel rádöbbenünk, hogy a Teremtő és a Teremtett lény ugyanaz. A bölcsek azt mondják nekünk, hogy a külvilágban könnyebb eltévedni, mint önmagunkban. Ha lerombolunk egy házat, marad egy tér, de az előtte is létezett… Ilyenkor úgy tűnik elvész az egyén, de a végtelenben minden benne van. Az a célunk, hogy a végtelenséggel váljunk eggyé. Ezt nem lehet leírni, megérteni (nagyobb annál), de megélhető. Ebben a feltételezésben az óm a híd (szétu), az íj önmagunkhoz. És az Átman (lélek) a nyílvessző és Brahman (Istenség, teremtés principiuma) pedig a cél.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
jógi, operációálom, alvás