A természetes gyógyítás folyamatának beindítása – fokhagymakúra

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), tisztítókúra

Forrás: Antal Vali honlapja

A természetgyógyászat és orvostudomány egyesítése

Ha belegondolunk az orvostudomány is – ahogyan a természetgyógyászat is -, sok esetben a test működéseit stabilizálja és segít abban, hogy beinduljon, folytatódjon a természetese (öngyógyító) folyamat, mely működteti testünket (vérkeringés, szervek megfelelő működése stb.). Tehát a test önmagát képes meggyógyítani, és ehhez kell némi segítség. Így én nem látok ebben ellentmondást, úgy értem nincs értelme szidnunk az orvostudományt, vagy a természetgyógyászatot. Sőt! És nincs értelme csak az egyik megoldást kiemelnünk, mindkettőben találunk csodálatos megoldásokat. Bár jómagam a természetes megoldások híve vagyok és szívesen megosztom tapasztalataimat. A tisztítókúrás élményeimről már sokat írtam:

Összehasonlítva az 1 napos, 1 hetes, 1 hónapos őszi, tavaszi nagy méregtelenítő tisztítókúrákat

És, mint tudjuk a tünetkezelés nem olyan hatékony megoldásnak bizonyul, mint mikor az életmódunk változik meg. Ilyenkor sokszor a gondolkodásunk is ugyanezt teszi. Ezzel sokkal nagyobb változás. A tünet pedig eltűnik, mely minderre a változás lehetőségére felhívta a figyelmünket. Ezért egy életmód tanácsadó és terapeuta nagyon sokat taníthat nekünk, segítségével az egész életünk megváltozhat…

Honnan tudjuk, hogy hazai a fokhagyma? És a fokhagyma eredete

Eleink már az emésztés javítására, bőrproblémákra, megfázásra és gyógyításra is használták a fokhagymát. Az egyik legrégebbi gyógynövényünk (lásd már ókori Egyiptomban is használatos volt, persze az nem a kínai változat volt:))… Úgy tudom, hogy onnan lehet megállapítani, hogy magyar a fokhagyma, amit megveszünk a zöldségestől, hogy a közepén látni a gyökerét (ami nincs kivágva, lásd cikk fejlécében látható kép), mely bizonyos mértékben földet is tartalmazhat. Ugyanis földet tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt tilos behozni külföldről.

 

Hatóanyaga, szagának „eltüntetése” és a gyomor erősítő kúra

A fokhagyma hatóanyaga (allicin) csak akkor érvényesül, ha felaprítjuk (pl. fokhagyma kinyomóval), vagy szétrágjuk, sütés alkalmával nem lesz hatékony. Sokszor csináltam 1-2 hetes kúrát vele, úgy, hogy egy gerezd fokhagymát fokhagyma kinyomóval kinyomtam, majd éhgyomorra megettem, jól megrágva, elkeverve a nyállal. Utána 30-60 percig nem ettem. Este, étkezés után 30-60 perccel ugyanezt megismételtem. Ez a kúra a gyomor nyálkahártya rétegének is jót tesz, ha nincs semmilyen probléma a gyomorban, egyébként tilos ezt a kúrát megcsinálni. A fokhagymának ugyanis elég erős maró hatása van. Ennek a másik változata (bár az nem olyan hatékony), ha félbe, vagy több szeletbe vágjuk fel és úgy vesszük be vízzel a fokhagymát. Így nem lesz olyan erős hagymaszagunk. Bár ez engem sosem zavart, persze, ha másokat kérdeznénk meg erről, őket lehet, hogy zavarta, hogy engem nem zavart:).

Emiatt az erős illat miatt van az is, hogy a természetgyógyászok szerint az illatmentes fokhagymaolaj kivonatot tartalmazó kapszula kétségbe vonható. De, ha egy kis petrezselymet (vesekőhajtó, vizelethajtó, méregtelenítő hatású) elrágcsálunk evés után, akkor csökkenthetjük a fokhagyma szagának erejét. Erre a célra a fahéjat is választhatjuk, mely vírus- és baktériumellenes hatású, emésztést segítő és a fogainkat is fehéríti. Enyhe gyomor-bélpanaszok természetesen előfordulhatnak (pár percig égető érzet a gyomorban) a fokhagymakúra idején. Ez természetes. Az a jó benne, hogy rezisztensek sosem leszünk a fokhagymára, mert természetes… tehát nem kell attól félnünk, hogy idővel kevésbé lesz hatékony a kúra, amit pár évente nyugodtan meg lehet csinálni újra.

A természetgyógyászok azt szokták mondani, hogy az a leghatékonyabb, mikor egy gyógymódot kívül és belül is használunk, lásd pl. fokhagymakúra belsőleg és ezen kívül a szemölcseink, vagy herpeszünk bekenése a fokhagyma levével. Persze gyógyszer szedése mellett nem biztos, hogy célszerű fokhagyma kúrát csinálnunk (konzultáljunk orvosunkkal), mert vérhígító hatása van.

 

A fokhagyma pozitív hatásai

– gomba, vírus és baktériumellenes hatású
– értisztító (kisöpri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére is kiváló szer)
– eljut oda is, ahova a gyógyszer nem
– rákmegelőző (erre jó a lúgosító kúra is)
– C-vitamint, szelént tartalmaz (lásd antioxidáns)
– B-vitamint is tartalmaz
– koleszterincsökkentő
– vérnyomás csökkentő hatású, ha az erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek és hipertónia áll fenn emiatt
– immunstimuláló

A 3 hónapos fokhagymakúra menete

33 dkg megtisztított fokhagymát feldarabolunk, majd 10 napig áztatjuk 3 dl 96%-os alkoholban, lezárt üvegben. Az alkoholt vodka, vagy házi pálinka is helyettesítheti, de így 3 hétig kell érlelni a 10 nap helyett. Naponta egyszer felrázzunk, így a fokhagyma hatóanyaga könnyebben feloldódik. 10 nap után a fokhagymát tiszta ruhán átszűrjük egy üvegbe.

Napok Reggel Délben Este
1. nap 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap 3 csepp 2 csepp 1 csepp

A 11. naptól 3 * 25 csepp, amíg el nem fogy…

Érdemes sok vizet inni a fokhagymakúra alatt és étkezés előtt kell bevennünk a fokhagyma levet, amit elkeverhetünk tejben, vízben, vagy gyümölcslében.

Erre ügyeljünk

Szerintem a diéták, különféle kúrák nem mindenkinek valók. Ne erőltessünk semmit sem, mert ez többek között testalkat, lelki beállítottság kérdése is. Sokszor nagyobb kárt okozhatunk velük! A tapasztalatom, hogy nekem 2 hónap 10 napig tartott a kúra (akkor fogyott el a fokhagymalé), de más azt tapasztalta, hogy a hasznos bacikat rendesen kikezdi, így felboríthatja az emésztést. Ilyenkor megfelelő számú törzzsel rendelkező hasznos bacikat kell bevennünk. Beszéljünk orvossal és figyeljünk a megérzéseinkre is.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
katonaság, háború, agressziógrapefruit, májtisztító turmix