Pánikbetegség, fóbia, szorongás kezelése, gyógyítása

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), szorongás

A cikk végén egyik újság interjúm is megtalálható a bystander-effektus kapcsán.

A pánikbetegségek, fóbiák, szorongásos betegségek hatékony kezelése és gyógyításáról lesz szó ebben a cikkben. A szorongásos betegségek közé tartoznak a fóbiák és pánikbetegségek. A félelemnek van tárgya (tudjuk mitől félünk), de a szorongásnak nincs, mégis hasonló félelmet élünk meg akkor is. De nézzük meg, hogy mi áll mögötte pontosan.

 

Agorafóbia (közlekedési fóbia)

Olyan helyeken tőr ránk a szorongás, ahol nehéz gyors segítséget kérni. Idővel félünk elhagyni a lakásunkat (bizalomvesztés) főként egyedül, nagyobb bevásárlóközpontokba menni, tömegközlekedési eszközön utazni. Ilyenkor elhagyjuk ezeket a helyeket, mely sok bonyodalmat szülhet.

 

Szociális fóbia tünetei (szociális szorongás, tömegiszony fóbia)

Ekkor társaságban uralkodik rajtunk a szorongás. Félünk idegenek előtt megnyilvánulni (szégyenérzet) az esetleges kellemetlenség bekövetkezése miatt. Előrevetített szorongás jön létre, tehát attól félünk, ami csak a mi képzeletünkben és nem a valóságban jelenik meg.

 

Meghatározott (specifikus) fóbia

Valaminek a látványa, esetleg egy szituáció közelsége váltja ki a fóbiát ebben az esetben. Lehet egy állat is, amelyik megteremti bennünk ezt a kellemetlen érzést (pl. pók, kígyó, férgek stb.), vagy egy szituáció (víz, magasság, vihar) vagy sérülés, vér, injekció szerepel a kiváltó tényezők között. A fóbiát megélő személy tisztában van annak irracionalitásával, de mégsem tudja kezelni a helyzetet, így elkerüli azokat.

 

Pánikbetegség tünetei és diagnosztizálása

A pánikroham lényege a váratlanul visszatérő súlyos szorongás (általában 10-20 percig tart), ijesztő testi tünettel vegyítve (mellkasi fájdalom, megőrüléstől, haláltól való félelem, heves szívverés, remegés, izzadás, szédülés, fulladásérzés). Ezek általában pszichoszomatikusak. Ha a rohamok legalább ezek közül négy tünettel ismétlődnek, vagy egy rohamot követve legalább egy hónapig tartó állandó félelem áll fenn (az újabb rosszulléttől), akkor beszélünk pánikról. A pánikbetegséget agorafóbia és depresszió is követheti.

 

Generalizált szorongás tünetei

A szorongás szinte folyamatosan jelen van és nem egy helyzet váltja azt ki. Állandó idegességérzés, szédülés, remegés, szívdobogásérzést, gyomorfájdalmat, fáradékonyságot, gondolkodászavart (feledékenységet) panaszolnak. A diagnózishoz legalább fél évig fenn kell állnia ezeknek a tüneteknek.

 

Kényszerbetegség

A kényszerbetegség is a szorongásos zavarok közé tartozik, melyről a linkre kattintva lehet bővebb információt találni erről.

 

A fóbia, pánik és szorongásos betegségek gyógyítása

Gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelést szoktak alkalmazni. Antidepresszívumok szorongásoldó hatása nem jelentkezik rögtön, kb. 1-1,5 hónap. Azonban hosszabb távon a hozzászokás veszélye, a szedatív (nyugtató) mellékhatások okozhatják a legnagyobb hátrányt. A kölcsönös együttműködés segítségével lehet eredményt elérni.

 

Kapuzárási pánik férfiaknál

Általában 50-55 év körül jelentkezik és összefügg tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjének folyamatos csökkenésével. Véget ér egy szakasz, amit nehezen tudnak elfogadni, így úgy érzik, még nem éltek igazán, és a férfiléthez hozzátartozik a kicsattanó szexuálitás. Sokan képtelenek beletörődni, ha fizikai vagy szexuális téren esetleg már nem úgy teljesítenek, mint régen. A férfiklimax (andro-pauza), egyfajta kapuzárási pániknak tudható be, mely olyan válságos időszak, ami a szexuális életre is hatással van.

Bystander-effektus

Itt található meg az egyik cikkem a bystander-effektus kapcsán.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
agressziópszichoszomatika