Pánikbetegség, fóbia, szorongás kezelése, gyógyítása

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), szorongás

A cikk végén egyik újság interjúm is megtalálható a bystander-effektus kapcsán.

A pánikbetegségek, fóbiák, szorongásos betegségek hatékony kezelése és gyógyításáról lesz szó ebben a cikkben. A szorongásos betegségek közé tartoznak a fóbiák és pánikbetegségek. A félelemnek van tárgya (tudjuk mitől félünk), de a szorongásnak nincs, mégis hasonló félelmet élünk meg akkor is. De nézzük meg, hogy mi áll mögötte pontosan.

 

Agorafóbia (közlekedési fóbia)

Olyan helyeken tőr ránk a szorongás, ahol nehéz gyors segítséget kérni. Idővel félünk elhagyni a lakásunkat (bizalomvesztés) főként egyedül, nagyobb bevásárlóközpontokba menni, tömegközlekedési eszközön utazni. Ilyenkor elhagyjuk ezeket a helyeket, mely sok bonyodalmat szülhet.

 

Szociális fóbia tünetei (szociális szorongás, tömegiszony fóbia)

Ekkor társaságban uralkodik rajtunk a szorongás. Félünk idegenek előtt megnyilvánulni (szégyenérzet) az esetleges kellemetlenség bekövetkezése miatt. Előrevetített szorongás jön létre, tehát attól félünk, ami csak a mi képzeletünkben és nem a valóságban jelenik meg.

 

Meghatározott (specifikus) fóbia

Valaminek a látványa, esetleg egy szituáció közelsége váltja ki a fóbiát ebben az esetben. Lehet egy állat is, amelyik megteremti bennünk ezt a kellemetlen érzést (pl. pók, kígyó, férgek stb.), vagy egy szituáció (víz, magasság, vihar) vagy sérülés, vér, injekció szerepel a kiváltó tényezők között. A fóbiát megélő személy tisztában van annak irracionalitásával, de mégsem tudja kezelni a helyzetet, így elkerüli azokat.

 

Pánikbetegség tünetei és diagnosztizálása

A pánikroham lényege a váratlanul visszatérő súlyos szorongás (általában 10-20 percig tart), ijesztő testi tünettel vegyítve (mellkasi fájdalom, megőrüléstől, haláltól való félelem, heves szívverés, remegés, izzadás, szédülés, fulladásérzés). Ezek általában pszichoszomatikusak. Ha a rohamok legalább ezek közül négy tünettel ismétlődnek, vagy egy rohamot követve legalább egy hónapig tartó állandó félelem áll fenn (az újabb rosszulléttől), akkor beszélünk pánikról. A pánikbetegséget agorafóbia és depresszió is követheti.

 

Generalizált szorongás tünetei

A szorongás szinte folyamatosan jelen van és nem egy helyzet váltja azt ki. Állandó idegességérzés, szédülés, remegés, szívdobogásérzést, gyomorfájdalmat, fáradékonyságot, gondolkodászavart (feledékenységet) panaszolnak. A diagnózishoz legalább fél évig fenn kell állnia ezeknek a tüneteknek.

 

Kényszerbetegség

A kényszerbetegség is a szorongásos zavarok közé tartozik, melyről a linkre kattintva lehet bővebb információt találni erről.

 

A fóbia, pánik és szorongásos betegségek gyógyítása

Gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelést szoktak alkalmazni. Antidepresszívumok szorongásoldó hatása nem jelentkezik rögtön, kb. 1-1,5 hónap. Azonban hosszabb távon a hozzászokás veszélye, a szedatív (nyugtató) mellékhatások okozhatják a legnagyobb hátrányt. A kölcsönös együttműködés segítségével lehet eredményt elérni.

 

Kapuzárási pánik férfiaknál

Általában 50-55 év körül jelentkezik és összefügg tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjének folyamatos csökkenésével. Véget ér egy szakasz, amit nehezen tudnak elfogadni, így úgy érzik, még nem éltek igazán, és a férfiléthez hozzátartozik a kicsattanó szexuálitás. Sokan képtelenek beletörődni, ha fizikai vagy szexuális téren esetleg már nem úgy teljesítenek, mint régen. A férfiklimax (andro-pauza), egyfajta kapuzárási pániknak tudható be, mely olyan válságos időszak, ami a szexuális életre is hatással van.

Bystander-effektus

Itt található meg az egyik cikkem a bystander-effektus kapcsán.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
agressziópszichoszomatika