Magánrendelés, szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter, életmód tanácsadó és terapeuta

 In Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek), személyiség + keleti pszichológia

Mi a különbség (akár magánrendelés online is) a szakpszichológusok, pszichoterapeuták, pszichiáterek, alternatív segítők pl. életmód tanácsadó és terapeuták, kineziológus között?

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

A tudomány (elme nimbusza) próbálja megfoghatóvá tenni a valóságot és rengeteg hasznos lehetőséget kínál az érzelmek, gondolatok, tudatállapotok kezelésére. Ám színes világunk kiegészül immár a vallási megközelítésekkel és alternatív megoldásokkal is. Vagy fordítva? Hiszen a vallás, vagy pl. kínai medicina több ezer éves… Tehát előbb „született, mint ezek a tudományok”, melyből ők is merítenek (pl. meditációnál autogén tréning vagy KIP terápia). És pl. egy zen mester, vagy jógi, aki naponta hosszú órákat meditál, az is nagyon hiteles lehet számunkra, hiszen nem a meditációról tanul, hanem megéli azt, mely legalább hatezer éves tudomány… Így mindenki megtalálhatja a megfelelő megoldást pl., aki komolyabb pszichés vagy pszichológiai problémára keresi a feloldást, vagy, aki életmódját szeretné megváltoztatni, vagy preventív (megelőző) jelleggel keresi a megoldásokat. Most a jogszabályok alapján, legjobb tudomásom szerint írom le a lehetőségeket – magánrendelés, online, szakpszichológusok, pszichoterapeuták, pszichiáterek, személyi és életvezetési tanácsadó és terapeuta, kineziológus, pszichoterápia, pszichológiai, pszichiátriai problémák

Hogyan segít a pszichiáter? – legkomolyabb a pszichiátriai probléma

A pszichiáter orvosi egyetemet végzett és utána szakosodott (6 + 3 év). Így jogosult farmakoterápiára (gyógyszeres kezelés) és pszichoterápiára is, ha pszichoterápiát is tanul (3 év). Ezen kívül komolyabb pszichés problémákat is orvosolni tud pl. schizoid személyiségszerveződés.

És a szakpszichológus és pszichoterapeuta? – pszichológiai problémák és pszichoterápia

Egyetemet végzett pszichológus legjobb tudomásom szerint legfeljebb 5 tanácsadói ülést tarthat, de nem folytathat terápiát. Aki pedig nem végezte el az egyetemen a mester szakot sem, az a viselkedéselemző csupán 3 év egyetemen elvégzett tanulás után. Az egyetem (5 év) elvégzése után tud szakosodni a pszichológus (lásd szakképzés és módszerspecifikus képzés), így lehet szakpszichológus (3-4 év), illetve pszichoterapeuta (3 év). De komolyabb terápiát úgy tudom csak szakpszichológus vagy pszichoterapeuta tarthat. Ők pszichológiai problémákra kínálhatnak megoldást:

– Nem találja a helyét az életben? Nem tud dönteni, kétségek gyötrik? Szeretne változtatni?
– Kevés az önbizalma, elmélyülne az önismeretben?
– Mintha az élet folyton ismétlődne ugyanazokkal a problémákkal, mintha zsákutcában vagy egy helyben topogna?

– Bátorításra, ösztönzésre van szüksége?
– Képtelen önállóan gondolkodni, mindig másra, akár kollektív véleményre hagyatkozik?
– Valamilyen kommunikációs, kapcsolatteremtési problémája van?
– Depresszió gyötri?
– Gyermek utáni vágyai kínozzák?

– Gyakran szorong, erős félelmet él meg? Sokszor emiatt a magányt választja?
– Magányos, nem látja az élet értelmét?
– Pánikbetegség, valamilyen fóbia van jelen életében?
– Érzelmi problémák, elhidegülés, elakadások gyötrik?
– Környezetét éretlennek, olykor ellenségesnek tartja?

– Az életkori változások túlságosan kihatnak életére?
– Konfliktushelyzetek, folyamatos kudarcokkal szembesül?
– Képességbeli alulteljesítést tapasztal önmagában?
– Teljesítménybeli vagy munkahelyi problémák kínozzák?
– Alvászavarai, rémálmai vannak? Nem tud elaludni, nem tudja kialudni magát, vagy mélyen aludni?

– Életvezetési nehézségek, párkapcsolati, családon belüli problémái vannak (alkalmi, alárendelt kapcsolatokat választott vagy nem tud együtt működni partnerével)?
– Bűntudattal, veszteségek cipelésével, leválási problémákkal, elengedéssel, céltalansággal szembesül folyton?
– Agresszió vagy magába temetkező szomorúságával él együtt? Úgy érzi elbújna a világ elől?

– Kínzó passzivitás, kiégés, unalom, vágytalanság uralja?
– Örök vesztesnek tartja magát, nem látja a kiutat?
– Terhesnek érzi kötelezettségeit, szabadságra vágyik? Fél az elköteleződéstől?
– Nem tudja lerakni valamelyik függőségét (alkohol, kábítószer, játék, ételfüggőség stb.)
– Levert, kedvetlen, unott fáradt?

– Problémái elhatalmasodtak, így nem tud már kikapcsolni sohasem?
– Beilleszkedési problémái vannak, úgy érzi nem becsülik meg?
– Lelki problémák testi tünetei (pszichoszomatika) célozták meg Önt?
– Munkaképtelenség, kényszerek, evészavarok keserítik meg életét?

A boldogság terv titka és tudatosítása – A jó pszichológus, segítő, lélekgyógyász elvezet minket a boldogság nyomában

 

Alternatív segítők pl. kineziológus, aki szintén lelki problémákat old fel

1997-es kormányrendelet alapján hazánkban szabályozva lett a természetgyógyászok képzése az egészségügyön belül. Így, aki leteszi az egészségügyi és természetgyógyászati alapmodult (távoktatásban akár saját tempónkban haladva 1 év) utána szakosodhat a következő területeken (6-12 hónap):

– kineziológus (stressz és egyéb pszichológia problémák oldása izomteszteléssel, tudattalanban lévő traumák feldolgozásával)

A többi terület inkább a gyógyításhoz kötött nem a lelki problémák feloldásával áll elsősorban szoros kapcsolatban:

– fitoterapeuta (gyógynövények)
– fülakupunktúrás addiktológus (főleg szenvedélybetegségekre)
– alternatív mozgás és masszászterapeuta (masszázsok, mozgásórák vezetése)
– akupresszőr (akupresszúrás pontok többnyire ujjal történő alkalmazása: moxaterápia, fülgyertya, köpöly, kínai masszázs)
– reflexológus (talp, lábszár, kéz ingerlése gyógyítói jelleggel és akár talpmasszázs)

– életmód tanácsadó és terapeuta (diplomához kötött képzés, életmódunk helyes, komplex megtervezése)
– szemtréner (látásjavítás: diéta, akupresszúra, relaxáció, látásjavító eszközök és módszerek)
– alternatív fizioterapeuta (természet elemeinek: nap, föld, víz, levegő energiájának felhasználásával gyógyít)

Ezek a megoldások több ezer év bölcsességén alapulnak (lásd pl. kínai orvoslás), ellentétben a pár száz éve intézményesült megoldásokkal, amik általában innen is merítenek.

Így, aki itt szakosodik természetgyógyászként, működési engedélyt tud utána kiváltani és akár saját rendelőt nyitni, hasonlóan az orvosokhoz, szakpszichológusokhoz. Ám ez életmód tanácsadásra jogosítja fel az illetőt és ezzel kapcsolatosan végezhet konzultációt, akár preventív (megelőzés) jelleggel, ám komolyabb probléma kapcsán tovább kell küldenie a delikvenst a megfelelő helyre pl. szakpszichológus, pszichiáter.

Egyéb, akár akkreditált cégek által szervezett felnőttoktatásban részt vett segítők

Úgy tudom, ha ezek nem adnak szakképesítést, akkor „csak” a műveltség bővítésére valók, talán még a titulust – ami a tanúsítványban szerepel -, sem nagyon szokták használni, függetlenül attól, hogy ezek 3-5 éves képzések is lehetnek (pl. szabadegyetem, cégek, egyesületek, alapítványok képzései). Kivételt képeznek a pszichoterapeuta képzések, melyeket egyesületek is elláthatnak és, melyek szakképesítést adnak, de csak általában orvosoknak és pszichológusoknak. Az akkreditáció 2013 augusztusával megszűnt a felnőttképzéseknél, amiket általában cégek működtettek. Ezen kívül sok tehetséges segítő van, akinek nincs végzettsége, ám a szakemberek szerint nem rendelkeznek megfelelő tudással ahhoz, hogy segítőként funkcionáljanak.

Szerénytelen:) véleményem szerint én azért az ügyfelek véleményét is alapul venném – főleg fizetett magánpraxis, illetve szolgáltatás révén, ami azért nem olcsó -, akik néha azt mondják, hogy sok úgynevezett szakember találkozásakor az, az érzésük, mintha az adott szakembernek is szükségük lenne segítségre…lásd bizalmatlanság, túlzott elemzői szándék stb. Mint tudjuk, kritikusnak nem szoktunk szobrot emelni és a másik szemében ne keressük a szálkát, sem a csipát…:)

Folytatás: A Harvardon nyitottak az alternatív kiegészítő gyógyászatra, de nálunk a hasonló segítői tevékenység bűnnek számít? – „Távozzanak az álpszichológus, álpszichiáter, önjelölt pszichológus, guruk, sarlatánok, pszhisebészek, aurahegesztők stb.” 3/1

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
321 meridián tornajóga, zen, advaita