Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 16. nap (“életrevaló” test)

 In Filozófiai cikkek, stressz

16. nap – “Életrevalóvá” tenni a testet

Tegnap az intelligens emberi testről beszéltem, ahol mi magunk, a lélek lakozunk az emberi megtapasztaláson belül. Rendkívül fontos megérteni, hogy te egy fizikai testben élsz, de nem maga a test vagy. A tudatosságnak ez a felemelése nagyon fontos. Ennek a felemelésnek az érdekében fontos, hogy megtartsd magadban azt az elképzelést, hogy: “Én több vagyok, mint a test. Meg kell értenem ezt. Meg kell tapasztalnom ezt.” Szükség van erre a vágyakozásra.

 

 

A lélek az emberi tapasztalásokhoz kötött

Oly régóta teszed azt, hogy azonosítod a lényedet a fizikai testtel, aztán pedig a korlátolt tudatossággal – ez maga öregség, betegség és halál. Aztán az emberi tudatosságodat ingadozásoknak teszed ki, ahol a test tehetetlenül a hormonok által lesz irányítva, bolygók hatnak rá, sóvárgás, függőség és környezeti hatások érik. Mindezek hatása alá kerülsz amint a lélek az emberi tapasztalások kötöttségébe kerül. Ezért nagyon fontos mindezek átalakítása spirituális tudatossággá. Aztán elkezded megérteni, hogy te különböző vagy a testtől. Sokkal többnek érzed magad, mint a test. Természetesen a testben élsz, emberi tudatosságot érzel, tudod ezt, tapasztalod ezt, de azt is tudod, hogy te sokkal több vagy mint a fizikai test. Rendkívül sürgetlek, hogy próbáld megtapasztalni ezt.

 

Vizsgáld meg az energiákat cselekvés közben

Amikor sétálsz, kezdd el érezni, hogy te sokkal több vagy, mint amikor az emberi test sétál. Ez lehetséges. Tudom, hogy néhányan közületek azt fogjátok gondolni, hogy “Ez nagy megerőltetés lenne. Hogyan tapasztaljam meg ezt?” Ám ez lehetséges. Amikor sétálsz, adj egy kicsit több figyelmet a sétának. Honnan jön az energia, amikor sétálok? Milyen más energiák vannak még jelen sétálás közben? Kezdd el figyelni minden lépésedet, amit megteszel. Ha egy kicsivel több tudatosságot adsz annak, ami valójában történik, és van egy kis spirituális tudatosság benned, elkezded majd felfedezni, hogy sokkal több van abban a sétálásban. Rengeteg energiával kapcsolatos gyakorlat van, pl. a QiGong – gyakorlatok vagy a Tai Chi amelyek igazolják ezt a tudatosságot. A Mester addig csináltatja veled újra és újra, amíg el nem kezded érezni, hogy más energiák is vannak ezekben a mozdulatokban.

 

 

Néhány táncos ismeri ezt -, amikor elkezdenek mozogni, akkor ténylegesen elkezdik érezni azt a kecsességet magukban, és a mozgásuk természetes lesz és inspirált, és így elkezdik érezni, hogy ők sokkal többek mint a test.

Ha figyelmet adsz a mindennapi cselekvéseidnek, és elkezded egy kicsit jobban megfigyelni őket, észre fogod venni, hogy sokkal több energia van ott. Akár beszéd vagy éneklés közben vagy amikor lélegzel, elkezded megfigyelni, hogy sokkal több van benned és ezáltal spirituálisan felébredetté válsz. Ez az amiért elkezded értékelni a tudatosságot és hogy te különböző vagy az emberi testtől. Aztán elkezded egy kicsit jobban értékelni a testet is.

 

A lélek tudatos a test szükségleteire

Néhányan közülünk annyira ragaszkodunk az emberi testünkhöz, hogy általa vagyunk irányítva -, a sóvárgása, a szokásai és a genetika által -, de amint egyre tudatosabbakká válunk, észre fogjuk venni, hogy irányítani tudjuk az emberi tapasztalásokat. A test tudja, hogy mit akar, azaz valójában ismeri a szükségleteit. Másrészről fel kell ismernünk a különbséget aközött amire a testnek valójában szüksége van és aközött, amiről azt gondolja a lelkünk, hogy szüksége van a testnek. A lelkünk el tudja kényeztetni testünket tudatlanságában – túl sok alvással, túl sok étellel -, aztán a lélek azt gondolja, a testnek erre van szüksége. Mint pl. a függőség, amikor a test valójában nem érzi szükségét a hiánynak, de a lélek vágyakozik valamire, mert maga a tapasztalás a testben van. Természetesen a függőség a testről és az elméről is szól. A test mindennap csinálja a szokásait, mert az elme megengedi ezt, az elme pedig a lélekhez tartozik. Az elme kontrollálatlan marad, túlesszük, túlalusszuk magunkat. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk amikor kényeztetjük a testünket mert a test tönkremehet.

 

Eddzed a testedet, hogy értékes eszközzé váljon

Emlékeznünk kell, hogy a testünk annak a célnak az érdekében van, hogy kiszolgálja a lelket az utazása során, hogy tanuljuk és növekedjünk az emberi megtapasztalásban – a szabaddá válásban. Ehhez hasonlóan, amikor utazol valamerre, szükséged van egy arravaló közlekedési eszközre, amikor a tengeren utazol akkor egy tengerre alkalmas eszközre, amikor az életben utazol, akkor egy “életrevaló” eszközre.

Ennek a testnek edzésre van szüksége, mint egy állatnak, amit nem kényeztetsz el. Tudod, hogy túletethet az állatot és akkor ő hamarabb meg fog halni, túletetve, kevés mozgással. Ugyanígy a lélek, a jólétet keresve az erő és az egészség érdekében túl is tudja dolgoztatni a testet, kevesebb pihenőt engedve neki, megújulás nélkül, nem megfelelően táplálva és akkor ami történni fog, az az hogy az tönkremegy. Ezért szükséges, hogy együtt tudjunk működni a testünkkel. Ez a test intelligens. Tudjuk edzeni a testünket, hogy fittebb, erősebb és egészségesebb legyen, kiszolgálva a szükségleteinket, amint a lélek teszi azt az emberi megtapasztalásban.

 

 

A csakrák segítenek irányítani az emberi testet

Amint egyre tudatosabbá válsz a lélek erejében, észre fogod venni, hogy csakráid vannak a tested minden területén, hogy segítsenek a testnek fitté, erőssé, egészségessé és rugalmassá válni, az utazását teljessé tenni.

Ezért nagyon fontos megérteni, hogy mi az a lelki erő, amit hordozok magamban. Mi az az erő, amit hordozok az energiatestemben? Mi az az erő, amit hordozok a csakráimban, ami segít nekem irányítani a testemet – erőteljesen és pozitívan ebben az emberi megtapasztalásomban?

Sri Vasudeva

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
útkeresőkapcsolódás