Ezek a játékok képtelenek az IQ fejlesztésére? Konkrét teszt agyféltekénk lemérésére – intelligencia kvóciens fejlesztése

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.


Mi az, ami valóban fejleszti az IQ-t (intelligencia kvóciens)? A bal vagy a jobb agyféltekét használja a kedves olvasó? Hogyan fogunk egy csodálatos világot teremteni az oktatás fejlesztésével?

 

Forrás: National Academy of Sciences of the USA

 

Hogyan lehetne még jobb az oktatás, azaz a szakemberek?

Sokan azt mondják a jó tanulókra, hogy intelligensek. De maga az intelligencia nem hiszem, hogy a magoláson alapulna. Hiszen az, hogy mennyi mindent tudunk megjegyezni az adottság kérdése is. És lehet, hogy egy jó tanuló keveset tölt tanulással és mégis jobb eredményt szerez, mint aki fegyelmezetten több időt tölt a könyvek fölött csak a memóriája kevésbé funkcionál hatékonyan.
Sablon, hogy sokszor egy nyolc általános iskolát végzett ember intelligensebben viselkedik, mint egy több diplomás társa. Ezen kívül sok még empirikus (gyakorlati) tudományban is észrevehető, hogy az egyetem kevés gyakorlatot tartalmaz, tisztelet a kivételnek. Persze az adott szakmától is függ a dolog, hiszen más filozófia szakot végezni, mint orvosit. De természetesen mindkettőnek megvan a szerepe és fontossága.

 

Sosem a formán van a hangsúly – az oktatás új inspiráló lehetőségei

A bölcs öregembert hozhatjuk fel példának, aki nem végzett iskolát, mégis sokkal jobb és hitelesebb megoldással rukkol elő. Hiszen ő elméletek helyett valódi tapasztalatokon keresztül járta végig az élet iskoláját. Egész biztosan egyre többen észre veszik majd, hogy képesek vagyunk egy csodálatos világot megteremteni azzal, hogy gyermekeinknek nem adunk elégtelen osztályzatot, ha valamit nem tud, hanem hagyjuk, hogy próbálja megtalálni a megoldást. Engedjük kibontakozni, bíztatva őt. Önbizalmat, lelkesedést adva neki.

Hiszen mit segít elő a kioktatás? Az igazi szakember, attól szakember, hogy már az összes létező megoldást végig próbálta és okult belőle. Ezért jutalom jár büntetés helyett. És a magoláson kívül az emberséget és problémamegoldást is díjazni kell. Hiszen mit ér a fej önmagában, ha a szív kimarad mindenből (EQ, érzelmi intelligencia), ami emberré tesz minket? Eljön az idő mikor nem a végzettségen, hanem a valódi eredményeken lesz a hangsúly. Hiszen mindenki tehetséges valamiben. Az oktatás elő fogja segíteni, hogy ezt a magot megtaláljuk és kibontakoztassuk, szükségtelen lesz ráerőltetni előre gyártott sémákat a gyerekekre.

 

Milyen fajta IQ létezik?

Az Intelligencia kvóciens az értelmi fejlettség mértékének mutatója a népesség átlagához viszonyítva, mely logikai és kombinációs képességeinket mutatja meg egy adott pillanatban.
De vajon a természet, a különféle állatok hogyan rendelkeznek vele? Honnan tudják, hogy mit kell tenniük pontosan? Ők maguk intelligensek, vagy visszatükröznek egy magasabb intelligenciát? Ki tudja? Egy biztos, nálunk embereknél létezik úgynevezett folyékony intelligencia, mely új képességek elsajátítása alkalmával alakul ki. Ez akkor van, mikor olyan problémát oldunk meg, amely számunkra ismeretlen.

 

Emellett rendelkezünk kristályos intelligenciával is. Ez alatt azokat az információkat értjük, melyeket elraktároztunk. Ez hasonló ahhoz, mikor passzív szókinccsel rendelkezünk, tehát nem használjuk az adott szót aktívan, de ettől függetlenül felismerjük annak jelentését.
Miért van az intelligencia hányadosunk belül két féle típus? Azért mert amikor új problémával találjuk szembe magunkat, akkor a régebbi tudásunk is sokat segíthet a kombinációs készségünkön kívül. Emiatt előfordulhat az is, hogy valaki alacsonyabb IQ-val rendelkezik, ám mégis hamarabb megoldja az adott feladatot.

 

Fejleszthető az intelligencia kvóciensünk?

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a rövid távú memória fejlesztésével fejlődik a folyékony intelligencia is (mely új képességek elsajátítása alkalmával alakul ki). A memória működése és fejlesztése kapcsán itt talál információkat a kedves olvasó.
Sokan azt hiszik, ha egy elgondolkodtató játékkal játszanak, akkor már mindent megtettek annak érdekében, hogy fejlesszék intelligenciájukat. Azonban a kutatók arra is fényt derítettek, hogy ezekkel a játékokkal az agykéreg valóban nőtt a kérgi idegsejtek aktivitásával egyetemben, ám ezen kívül van még egy fontos szempont. Hasonlóan a súlyzózáshoz mindig olyan játékot kell választani, ami kihívás elé állít minket. Különben csak egy adott játékban verhetetlenek leszünk. Amikor azonban új tapasztalat ér bennünket, akkor az agy dopaminszintje is megnő, ami növeli az indítékot (motiváció) is. És a megmérettetéssel bíró játékok gyakorlása valóban növeli az IQ-t.

Gyors teszt – melyik agyféltekénket használja inkább?

Melyik irányba forog a hölgy?

Jobb és bal agyfélteke dominanciájának mérése

Jobb és bal agyfélteke dominanciájának mérése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az óramutató járásával megegyezően forog a hölgy, akkor jellemzően jobb agyféltekés gondolkodásúak vagyunk. Ha pedig az óramutató járásával ellentétesen forog a hölgy, akkor pedig inkább a bal agyféltekénket részesítjük előnyben.

Bal agyfélteke: logikus, analizáló gondolkodás, részletekre összpontosít,
tényekre koncentrál, nyelvérzék társul hozzá, természettudományokat preferálja

Jobb agyfélteke: érzelmektől vezérelt gondolkodás, a lényeg iránti érdeklődés, képzelőerő és fantázia használata, elvont gondolkodás, képek használata, filozófia és vallás, hit, térlátás fejlettsége

A jobb és a bal agyfélteke miben különbözik a nők és a férfiak esetében?

A jobb és a bal agyféltekével kapcsolatos ezen információkról és arról, hogy hogyan fejleszthető a memóriával együtt agyféltekénk, arról ebben a cikkben és videó interjúban informálódhat.

 

.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ételcsalád