Csecsemő korunkban már számít mások véleménye? – újszülöttek, babák fejlődése és a tanulás

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Közép-európai Egyetem (CEU/Magyar Tudományos Akadémia/SISSA) Kovács Ágnes Melinda, Téglás Ernő, Ansgar D. Endressel (MIT/SISSA)

Vajon mi az a legfontosabb dolog, amit érdemes lenne tudnia mindenkinek, aki gyermeket vállal? És annak is, érdemes tisztában lenni vele, akinek olyan problémái vannak, ami egyértelműen gyerekkorunkra vezethető vissza – csecsemők, babák,  újszülött fejlődése és a tanulás?

 

Hogyan tanulunk és mely évek a legmeghatározóbbak?

A pszichológusok körében teljesen egyértelmű a tény, miszerint utánzással tanulunk. Ezért is szokás azt mondani, hogy a legjobb tanítás a példamutatás. És emiatt van az is, hogy a kisgyermek úgy sajátítja el a nyelvet tökéletesen, hogy nincs szüksége nyelvtan könyvekre, egyszerűen a gyakorlat teszi a mestert alapon működik a dolog. Ezen kívül többféle szakaszelmélet rendelkezésre áll, pl. az egyik klasszikus Sigmund Freud elmélete, melyről biztosan hallott már a kedves olvasó. A lényege, hogy az első öt év a legmeghatározóbb ilyenkor mindenre sokkal érzékenyebbek vagyunk (a jó vagy a rossz tekintetében). Sőt, már a születés előtti (prenatális) időszak is nagy szerepet játszik életünkben. Ezt olyan kísérletek támasztják alá, hogy a magzatnak lejátszott komoly zenét felismerte az újszülött és egyes muzsikát jobban preferált. Visszatérve Freudra, szerinte a gyerekek különböző pszichoszexuális szakaszokon mennek át. Az első év az orális szakasz, ilyenkor ugyanis a csecsemők fő örömforrása ekkor a szájuk és környéke (játékok rágcsálása, szopás stb.)

 

A második életévben pedig az anális fázisról beszélünk, mert a baba ekkor tanulja meg a szobatisztaságot, és abban leli örömét, ha önmagát tudja szabályozni. Ha itt fixáció történik, akkor elképzelhető, hogy fukar emberré válik majd a kisgyermekből. 3-6 éves korban beszélünk a fallikus szakaszról, a gyermekek ekkor ismerkednek meg a nemi szerveikkel, ekkor figyelnek fel a nemek közti különbségekre, és ez az Oidipusz-komplexus időszaka is (lányoknál pedig Elektra-komplexusnak hívják). Ezután jön a látens, majd a genitális időszak. Ha ezekben a szakaszokban sérülés történik, akkor szintén fixáció áll be. Pl. ha bántják a gyermeket, amikor az ártatlanul felfedezve nemi szervét játszani kezd vele, hiszen neki ugyanolyan természetese, mint a füle, vagy orra, akkor ez egy egész életen át végig kísérheti őt (fixálódik). De problémát okozhat a korai elválasztás a szoptatásról, ilyenkor orálisan történik fixáció Freud szerint.

 

Mi az a tudatelmélet?

A tudatelmélet lényege az a képesség, mely mások gondolatainak, érzelmeinek, céljainak figyelembe vétele és ez alapján történő bejóslása, illetve az ehhez történő alkalmazkodás a mi viselkedésünk tekintetében. Így viselkedésünket a környezeti tényezőkön kívül, belső mentális állapotunk vezérel, amit a különféle helyzetekről gondolunk. Az a képesség, hogy tudomásunk van a környezetről vélhetően velünk született képesség és nem évek alatt alakul ki.

Mivel a csecsemőket lehetetlen lenne megkérni arra, hogy egy gomb megnyomásával jelezzék a kutatás során az észrevételüket, ezért a tudósok a fenntartott figyelmet tanulmányozták, mely elárulja hogy melyek voltak azok a helyzetek, melyek ellentmondanak elvárásaiknak. Kiderült, hogy a csecsemők nézési ideje ugyanolyan jól differenciált a bemutatott esemény sorozatok között mint a felnőttek reakcióideje, arra utalva hogy ők is figyelembe vették mások tudását.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ismerősöregedés