A zenehallgatás és olvasás depressziót okozhat? Érdekes képek – a serdülőkre ható média, megoldás kamaszok, tenagerek

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

 

Forrás: Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, Brian A. Primack, MD, EdM, MS; Jennifer S. Silk, PhD; Christian R. DeLozier, BS; William G. Shadel, PhD;Francesca R. Dillman Carpentier, PhD; Ronald E. Dahl, MD; Galen E. Switzer, PhD

Hogyan tudjuk a serdülő teenagereket boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni? Milyen forrásokat érdemes elkerülni, mely a boldogságuk alatt vághatja a fát? Persze ez a megoldás nemcsak a kamaszokra érvényes. Lázadó diákokból zseni? Emellett a cikk végén egy szórakoztató játék is várja a kedves olvasót – – tinédzser, teenager..

.
Mit mutatott ki a kutatás a média hatásáról

106 serdülő vett részt a kísérleten, melyben  a különféle média érzelmünkre gyakorolt hatásait vizsgálták.  A kamaszkori depresszió kimutathatóan felütötte a fejét különféle esetekben a média hatására. A résztvevők, több mint 60 telefonhívást kaptak 5 hétvégén keresztül egy 8 hetes időszakban és ez alapján vontak le következtetéseket.

Minden hívás alkalmával a serdülő résztvevőktől azt kérdezték meg, hogy melyik média iránt érdeklődik éppen (pillanatnyi ökológiai mérés módszere): televízió (vagy filmek), zenék, videojátékok, internet, és nyomtatott sajtó (pl. magazin, könyv) állt rendelkezésre.

A 106 résztvevőből 46-nál diagnosztizáltak súlyos depressziót. Egy kanadai pszichiáter szerint a fiatalok 10 %-a van a serdülőkori depresszió állapotában. Nincs étvágyuk, koncentrációjuk, fáradtak, pedig rengeteget alszanak és emellett elszigetelődnek, közömbösekké válnak, indiszponáltak (lehangolt, képtelen a képességeit kihasználni).
80%-kal nőtt az esélye annak, hogy depresszióba esnek azok, akik a populáris zenét sokat hallgatják azokkal szemben, akik kevesebbet hallgatták azt. A túlzott olvasás pedig 10 %-kal növelte meg ugyanennek az esélyét azoknál, akik sokat olvastak, szemben a keveset olvasó kamaszokkal. Gondolom ezek az értékek a negatív emocionális tartalmak hallgatása és olvasása esetében igazak, melyeket ezek szerint bőven tartalmaz a populáris zene és irodalom. Hiszen köztudott, hogy a pozitív gondolatok hatására pozitív érzéseink támadnak, mely fordítva is igaz.

 

Egy lehetséges megoldás – tenager, teenager és tinédzser

A tenager szó legjobb tudomásom szerint a konkrét tízéves korosztályra utal. De ne feledkezzünk el a teenagerekről, azaz tinédzserekről sem. Nagyon fontos lenne, hogy a teenagerek, tinédzsereknek megtanulják kezelni az elméjüket és tisztában legyenek néhány önismereti fogással. Például azzal, hogy az emóció mozgást jelent (ahogy a szó is utal rá). Hiszen az érzelmek jönnek, aztán tova szállnak. És sokszor éppen azért maradnak meg túl sokáig, mert a folytonos azonosulással (egyfajta identifikációs folyamat) megtartjuk őket. Tehát nem ők, hanem mi ragaszkodunk hozzájuk ezáltal.

 

Megbukott diákokból zsenik lesznek?

A problémás serdülő, kamasz sokszor válik nagy emberré. Bizony sok esetben már fiatalkorban megmutatkozik, ha valakiben erős ambíció és tűz, lázadás munkálkodik. Lehet, hogy azért nem fér a bőrébe a serdülő, mert képtelenség keretek közé szorítani szárnyaló kreativitását, mely lázad az unalmas sablonok ellen. Néhány érdekes példa erre.


Játék – kiből mi lett?
 

A lenti fényképek alapján próbálja kitalálni a kedves olvasó, hogy ki kicsoda. A cikk legvégén megtalálja a megoldást (az illető nevét).
.
1. „Bolondos, eleven, különc, túl sokat kérdező, nehéz felfogású serdülő”

Thomas Edison
.

 

 

 

 

 

2. A képen is nevetgélő, túl sokat bulizó kamasz

Bill Gates

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Egy honolului teenager, akit szociális munkásnak szántak

Barack Obama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ,,lassú, álmodozó, lusta tinédzser”, aki később elbukott a műegyetemi vizsgán

Albert Einstein

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Zárkózott természetű úttörő serdülő

Vlagyimir Putyin

.

 

 

 

 

 

 

6. Ez a hippi házaspár pedig nem más, mint…

Bill és Hillary Clinton

 Megoldás:

1. Thomas Edison
2. Bill Gates
3. Barack Obama

4. Albert Einstein
5. Vlamigyir Putyin
6. Bill és Hillary Clinton

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tudatfelettifogyokúra