A hajviseletünk, testbeszédünk, szóhasználatunk elárulja személyiségünket – metanyelv, metakommunikáció

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek


Forrás: Allan Pease, Testbeszéd és Alan Pease, Alan Garner Szó-beszéd

Vegyük mustrára azokat a tudattalan jelzéseinket, melyekkel sokszor öntudatlanul kifejezzük személyiségünket – metanyelv és metakommunikáció fogalma, testbeszéd árulkodó jelei, haj és stílus.

 

Honnan jönnek az árulkodó jelek?

A pszichológiában parapraxisnak (elvétésnek) hívják azt, amikor a pszichológus a verbális kommunikáció mellett figyelmet szentel a többi árulkodó jelnek is. Pl. szünetet tartunk, köhögünk egyet, ilyenkor azt tartják, hogy a tudattalanunk kontrollja fellazul és fontos információk jönnek a felszínre egy-egy pillanatra. Ám általánosítani sosem szabad.
Az ember keresi a biztonságot, így megfoghatóvá szeretné tenni a valóságot. Kialakul sok minden, ami árulkodni fog rólunk. Pl. antropológiában a frenológia a koponya alapján következtet az emberi testre. De rengeteg más következtetések is rendelkezésre állnak pl. testbeszéd, a grafológia stb.

 

A hajviselet és a személyiségünk összefüggései (haj és stílus)

Ahogyan a pszichoszomatikában is vannak szimbólumok, ugyanígy az általánosítást kizárva a józan paraszti eszünket használva a következő megállapításra juthatunk hajviseletünk kapcsán. Nyilván annak genetikai oka is van, hogy milyen sűrű vagy hosszú a hajunk, de a mi döntésünk a frizura választás. És mikor hajviseletünk kapcsán másra hallgatunk az is a mi döntésünk. Ha feltűzzük hajunkat, az konzervatívabb tulajdonságra utal, hiszen ezzel elkerüljük azt, hogy elengedve, lazán lobogjon a friss tavaszi szélben a hajunk, igaz?:)
Ha lófarokra fogjuk, akkor a lazaság áll hozzánk közel és, ha különféle egzotikus csatokat csempészünk bele, az az újdonság iránti vágyunknak ad hangot.

 

Úgy tartják, hogy a hosszú haj a szabadság és uralkodás nimbusza, de emellett ehhez társulhat a megfontoltság is. Hiszen általában vagányabb frizuraként tartjuk számon a rövid hajat. A göndör haj általában a kacérságra utalhat, míg a kivasalt haj a klasszikus megoldások egyikére utal. A vörös haj sok esetben a szexualitás iránti vágyat fejezi ki (talán nem véletlen, hogy indiai tipológia szerint ez felel meg a második, vörös színnel is jellemezhető energiaközpontunknak). A szőke szín inkább a játékosságra, ártatlanságra utal. A fekete haj a titokzatosságot emeli ki, a barna pedig a harmónia, egyensúly reprezentánsa.

Mit árul el a testbeszéd rólunk (metakommunikáció fogalma, jelentése)?

Az árulkodó testbeszéd jelentését folyamatosan érdemes szemügyre venni. Akár a sajátunkat is, hogy önismeretünket is fejleszthessük általa. A keresztbe tett kezek, lábak a zárkózottságra utalnak (testbeszéd jelei), az összeráncolt szemöldök a kritikus szemlélő tipikus kelléke. Ha ilyet tapasztalunk adjuk az illető kezébe valamit, hogy feloldjuk a zárt testtartást, mert ilyenkor az információ nagy része a kommunikációban képtelen eljutni a másikhoz. A metakommunikációt (testbeszéd) mindig teljes egészében a többi jelzéssel együtt vizsgáljuk meg. Különben félreértést szülhet. Ugyanúgy, ahogy olvasáskor is mondatokat értelmezünk, nem csupán egyes szavakat ragadunk ki a többi közül. A csípőre tett kéz a rivalizálásra is utalhat. Apró dolognak tűnhet, de mikor pl. szórólapot kapunk valakitől már eleve nemtetszést válthat ki az, hogy teljes testükkel állnak előttünk, melyet tudattalanul akadályoztatásnak is vélhetünk. Ehelyett érdemes féloldalt állni és így megszólítani az embereket.

Mi az a metanyelv és hogyan leplezi le személyiségünk jellemvonásait?

A meta nyelv azt jelenti, hogy a sorok között olvasunk. A forrásként megjelölt Szó-beszéd című könyvben erre két példát is találunk. Mikor a vendég órákkal később érkezik meg a vártnál, a házigazda megkérdezi: ,,Nehezen találtál ide?” Ez metanyelv, melyet lefordíthatunk erre: ,,Hol a francban voltál ennyi ideig?”. Illetve hirdetésben olvashatjuk ezt: ,,A tengerhez közel a kikötő mellett eladó az ingatlan” lefordítva: ,,Döglött hal szag.”

Nyilván a metanyelvben is van némi igazság, de azért a negatív gondolkodás nem segít. Inkább a reálisat javallom. És felesleges minden esetben a személyiségünkkel azonosulnunk, hiszen az csak a társadalomban segít megkönnyíteni a mindennapjainkat. Így az apró jelek sok kicsi sokra megy alapon sokat számítanak és az apró részletekből áll össze az egész.

 

A cikk itt folytatódik: kommunikáció, testbeszéd, metanyelv.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
boldogságmetakommunikació, testbeszéd