Pszichodráma és az önismereti csoport pszichológiai megközelítései, története, megszületése Jacob Moreno-tól III.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichodráma

2. rész

FIGYELEM! Tankönyvszagú elméletek. Ezeket a cikkeimet azoknak javaslom, akik komolyabban pszichológiát tanulnak (rendelkeznek már valamilyen alappal) és szeretnének még jobban elmélyedni ebben a tudományban a klasszikus megközelítéseket illetően. De az út végtelen hosszú (főleg az abszolút igazság tekintetében) és a kedves olvasó talál olvasmányosabb, játékokban gazdag egyéb cikkeket is ezen az oldalon.

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Forrás: Dr. Vikár András, Csoportterápia és pszichodráma gyermek és serdülőkorban

Pszichodráma a gyakorlatban (önismereti és pszichodráma csoport)

Csoportterápiás módszer 8-10 fővel és két lehetőleg ellenkező nemű vezetővel.
A pszichodráma biztosítja a mikroszociológiai közeget, amely korrekciós lehetőséget teremt – pszichodráma, önismereti csoport, Moreno pszichodráma, pszichodráma csoport.

 

Csoportülés keretei szabályozottak
Általában zárt csoportban működik (harmadik ülés után új tag nem jöhet, és a csoport nem hagyható el). Ambuláns alkalmazáskor lehet nyitott is. Fontos a csoport titok kezelése: a dráma alatti történések nem adhatók ki külsős személynek.
Tagoktól függ, hogy mi történik, a csoportvezető instruál. Nincs előzetes szereposztás, forgatókönyv, leosztott szerepek, viselkedésminták, kész elvárások (szerepkonzerv).
A csoportnak saját élete keletkezik, fejlődik, alkot és felbomlik.

 

Pszichodráma csoportok összeállításának feltételei

Meghatározni a csoport:
• Célját
• Keretét
• Formáját
• Első interjú során elsődleges diagnózis indikációk, kontraindikációk tisztázása.
• Terápiás szerződés megkötése egyénenként (csoporttagok egyéb helyről ne ismerjék egymást). Értelmi képességekben ne legyen túl nagy eltérés. Pszichotikusok más betegekkel ne alkossanak csoportot. Gyermekeknél érettség figyelembevétele.

A csoportra jellemző:
• Zárt
• Intenzív terápiás csoport 60 óra, heti 2×2-3 óra
• Önismereti csoport 150 óra
• 1 ülés min. 3 óra
• létszám maximálisan 10-14 fő
• kettős vezetés (1férfi, 1 nő)

Felmelegedés és játék a pszichodrámában

1. Felmelegedés (warming-up)
Csoport tagjai rámelegednek az aktuális helyzetre, és egymásra hangolódnak.
Verbális, nonverbális elemek, mozgásos bemelegítő játékok. Körvonalazódik a csoport aktuális problematikája. Kiválasztódik a protagonista, a játéktartalommal együtt.

 

2. Játék
A játék alkotási folyamat, aki játszik az spontaneitása és kreativitása révén egyszeri és egyedi alkotást csinál. Ez a színpadon történik, ,,itt és most” jelleggel. Megjelenítheti a múlt, jelen és jövő vetületeit. A protagonista kiválasztja a segéd-éneket, az antagonistákat. Velük interakcióba kezd.
Így a folyamat végére eljut a saját maga kompetencia-élményéhez. A segédének adják többletrealitás élményt.
A tele az egyének között hat és pozitívabb vagy negatívabb töltésű, mintha a véletlen hozta volna létre. A tele akkor jön létre, ha a résztvevők között emocionális csere történik. Fontos a katarzis élmény, ekkor az indulat megtalálja eredeti tárgyát. Moreno az áttételt így a pszichodrámában nem fogadta el. A játék végén a protagonistának ki kell jönnie a szerepből.

Pszichodinamikai elméletek, melyek a pszichodráma alatt léphetnek fel

Regresszió: maga a játék is regresszív helyzet, és gyors regresszióra is lehetőség van (duplázás). A regressziót a terápia szolgálatába tudjuk állítani. Fontos, hogy a főszereplő a játék végén visszatérjen ebből a regresszív helyzetből.

 

Ellenállás: minden pszichoterápiás folyamatban fellépő, természetes jelenség. A személyiség integritását védi a változástól, az esetleges dezintegrálódástól. A nonspecifikus megjelenési formái mellett megjelenik a játékkal szembeni ellenállásként. Mivel az ellenálláskor a spontaneitás aktivizálódott, így az átfordítható játékba. Jogos ellenállást válthat ki, ha a csoport nincs felmelegedve (warming up), ill nincs összehangolódva.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pszichodrámagyermekpszichológia, gyermekpszichiátria