Pszichodráma és az önismereti csoport pszichológiai megközelítései, története, megszületése Jacob Moreno-tól III.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichodráma

2. rész

FIGYELEM! Tankönyvszagú elméletek. Ezeket a cikkeimet azoknak javaslom, akik komolyabban pszichológiát tanulnak (rendelkeznek már valamilyen alappal) és szeretnének még jobban elmélyedni ebben a tudományban a klasszikus megközelítéseket illetően. De az út végtelen hosszú (főleg az abszolút igazság tekintetében) és a kedves olvasó talál olvasmányosabb, játékokban gazdag egyéb cikkeket is ezen az oldalon.

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Forrás: Dr. Vikár András, Csoportterápia és pszichodráma gyermek és serdülőkorban

Pszichodráma a gyakorlatban (önismereti és pszichodráma csoport)

Csoportterápiás módszer 8-10 fővel és két lehetőleg ellenkező nemű vezetővel.
A pszichodráma biztosítja a mikroszociológiai közeget, amely korrekciós lehetőséget teremt – pszichodráma, önismereti csoport, Moreno pszichodráma, pszichodráma csoport.

 

Csoportülés keretei szabályozottak
Általában zárt csoportban működik (harmadik ülés után új tag nem jöhet, és a csoport nem hagyható el). Ambuláns alkalmazáskor lehet nyitott is. Fontos a csoport titok kezelése: a dráma alatti történések nem adhatók ki külsős személynek.
Tagoktól függ, hogy mi történik, a csoportvezető instruál. Nincs előzetes szereposztás, forgatókönyv, leosztott szerepek, viselkedésminták, kész elvárások (szerepkonzerv).
A csoportnak saját élete keletkezik, fejlődik, alkot és felbomlik.

 

Pszichodráma csoportok összeállításának feltételei

Meghatározni a csoport:
• Célját
• Keretét
• Formáját
• Első interjú során elsődleges diagnózis indikációk, kontraindikációk tisztázása.
• Terápiás szerződés megkötése egyénenként (csoporttagok egyéb helyről ne ismerjék egymást). Értelmi képességekben ne legyen túl nagy eltérés. Pszichotikusok más betegekkel ne alkossanak csoportot. Gyermekeknél érettség figyelembevétele.

A csoportra jellemző:
• Zárt
• Intenzív terápiás csoport 60 óra, heti 2×2-3 óra
• Önismereti csoport 150 óra
• 1 ülés min. 3 óra
• létszám maximálisan 10-14 fő
• kettős vezetés (1férfi, 1 nő)

Felmelegedés és játék a pszichodrámában

1. Felmelegedés (warming-up)
Csoport tagjai rámelegednek az aktuális helyzetre, és egymásra hangolódnak.
Verbális, nonverbális elemek, mozgásos bemelegítő játékok. Körvonalazódik a csoport aktuális problematikája. Kiválasztódik a protagonista, a játéktartalommal együtt.

 

2. Játék
A játék alkotási folyamat, aki játszik az spontaneitása és kreativitása révén egyszeri és egyedi alkotást csinál. Ez a színpadon történik, ,,itt és most” jelleggel. Megjelenítheti a múlt, jelen és jövő vetületeit. A protagonista kiválasztja a segéd-éneket, az antagonistákat. Velük interakcióba kezd.
Így a folyamat végére eljut a saját maga kompetencia-élményéhez. A segédének adják többletrealitás élményt.
A tele az egyének között hat és pozitívabb vagy negatívabb töltésű, mintha a véletlen hozta volna létre. A tele akkor jön létre, ha a résztvevők között emocionális csere történik. Fontos a katarzis élmény, ekkor az indulat megtalálja eredeti tárgyát. Moreno az áttételt így a pszichodrámában nem fogadta el. A játék végén a protagonistának ki kell jönnie a szerepből.

Pszichodinamikai elméletek, melyek a pszichodráma alatt léphetnek fel

Regresszió: maga a játék is regresszív helyzet, és gyors regresszióra is lehetőség van (duplázás). A regressziót a terápia szolgálatába tudjuk állítani. Fontos, hogy a főszereplő a játék végén visszatérjen ebből a regresszív helyzetből.

 

Ellenállás: minden pszichoterápiás folyamatban fellépő, természetes jelenség. A személyiség integritását védi a változástól, az esetleges dezintegrálódástól. A nonspecifikus megjelenési formái mellett megjelenik a játékkal szembeni ellenállásként. Mivel az ellenálláskor a spontaneitás aktivizálódott, így az átfordítható játékba. Jogos ellenállást válthat ki, ha a csoport nincs felmelegedve (warming up), ill nincs összehangolódva.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pszichodrámagyermekpszichológia, gyermekpszichiátria