A marihuána tényleg rákot okozhat? – a marihuána káros mellékhatásai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), marihuána

Forrás: European Journal of Immunology, University of South Carolina, Dr. Prakash Nagarkatti és Pasteur Institute, Dr. Christian Vosshenrich

Vajon hova vezet minket a marihuána fogyasztása? Mik a marihuána jótékony és káros mellékhatásai? És igaz a hír, miszerint akár rákot is okozhat ez a szer? És mi a természetes megoldás?


A testi elváltozások vizsgálata

A különféle betegségeket többféle szempontból meg lehet vizsgálni, hiszen a test egy intelligens, összetett működési organizmus. Mást mond egy neurológus, mást egy immunológus stb. Mint ahogy a mindennapi életben is más megközelítésben vizsgálja egy szakmabeli ember a dolgokat a laikussal ellentétben. Ez teljesen érthető is. Nyilván mivel összetett folyamatokról van szó, így több dolognak kell egyeznie sok esetben, hogy diszfunkcionális dolog álljon elő, és ehhez még az is társul, hogy különbözőek vagyunk, más génállománnyal, hajlammal stb. Egy biztos, vannak tudatmódosító szerek, melyek akár különféle tudatmegnyitó erővel is bírhatnak, de különféle veszélyt is magukban hordanak.

[adrotate group=”4″]

Kábítószer negatív hatásai a tudatra, idegrendszerre

A pszichedelikumok ártalmasak lehetnek azok számára, akik nem gyakorolják a lemondást és nem trenírozzák tudatukat. Károsíthatják ezáltal az idegrendszert és a finomabb energiacsatornák (nadik) működését zavarhatják meg. Hallucinációt élhetünk meg és még a józan eszünket is elveszíthetjük. Lehet, hogy szokatlan élményeket élhetünk meg, de Swami Rama (himalájai jógi) nem talált semmilyen spirituális fejlődést azokban, akik drogoztak.

A marihuána káros és jótékony mellékhatásai

Pozitív, békés tudatállapotot eredményez többnyire agresszivitás helyett első használat alkalmával. Egységélményt, lelassulást, relaxált állapotot élünk meg általa. De sok esetben a bennünk lévő elfojtott tudattartalmakat erősíti fel. És rendszeres használója akár erős szorongást, pánikot is megélhet. A tudósok szerint a perceptuális (észlelési) képesség sérül így hallucináció is felléphet. Rendszeres használat esetén az egyensúly, öröm, boldogságért felelős kémiai anyagok termelését az agy megszünteti, így kialakulhat a pszichológiai és fiziológiai függés egyaránt. Stimulálja az agyunk működését a központi idegrendszerre hatva. Károsítja az agysejteket, memóriazavart okozhat, kontrollálják a gondolkodást, az érzelmeket, az örömérzetet, a koordinációt, a hangulatot. Lerombolja az agyalapi mirigyet, így az szomjúság és éhség érzet, vérnyomás kapcsán változások állnak be. Információ áramlása csökken, így egyes testi érzetek nem, vagy hibásan jutnak el az agyba. A vélt és valós világ határai összemosódnak, mely személyiségzavart is létrehozhat. Eltűnik a motiváció, a gondolkodás nehezebbé válik. Nagy fokú hangulatingadozás áll be: agresszió, depresszió, szorongás, paranoia váltakozásával. A marihuána füstje kétszer annyi kátrányt tartalmaz, mint a hagyományos cigarettafüst ezáltal nagyobb mértékben növeli a tüdőrák, a tüdőgyulladás, és fertőzés kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a kromoszómákat is károsíthatja a marihuána.

Rákot okozhat a marihuána?

Nyilván a marihuána az irritációja folytán növeli a gége és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, de van ezen kívül valami egészen más figyelemre méltó dolog. Az European Journal of Immunology, Dr. Prakash Nagarkatti által vezetett kutatócsoportja megállapította, hogy a marihuána (THC = tetra-hidrocannabinol) stimulál egy bizonyos speciális sejtek működéséért felelős sejtet, mely a rákos daganatokkal áll kapcsolatban. Emellett a marihuána használóinak az immunrendszere gyengül így jobban ki vannak téve a különféle fertőzéseknek, betegségeknek. A kannabinoidokat (marihuánában fellelhető származék) vizsgálta a kutatócsoport, mely fájdalomcsillapítóként is használatos állítólag. Dr. Christian Vosshenrich (Pasteur Intézet, Párizs) felfedezése szerint a rákos sejtek növekedése interleukin molekulák termeléséhez köthető, mely gyöngíti az immunrendszert. Azonban vannak olyan helyzetek, mikor éppen az immunrendszer elnyomása a cél, és ez esetben előnyös lehet ezeknek a szereknek a használata.

[adrotate group=”6″]

A megoldás

Módosult tudatállapot természetes módon meditációban is elérhető, melynek gyógyító hatása van testre, pszichénkre egyaránt. Ilyenkor ugyanúgy megáll az idő, hiszen egy magasabb tudatossági állapotban az elme aktivitás alább hat és megpihen. Mintha egy olyan birodalomban lennénk, amely örök nyugalmat biztosít számunkra és egyfajta távolságból látjuk kusza gondolatainkat, érzelmeinket és a mi döntésünk, hogy melyiket tartjuk fontosnak, nem azonosulva folyamatosan mindegyikkel, egyfajta zavart megélve ezáltal. Így természetes kapcsolatba állunk majd a boldogságunkkal, az igazi forrásunkkal, mely mindenkiben megtalálható és ne feledjük a pótlékok csak ideig óráig működnek.

 

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt integrált önfejlesztéssel és csoportos önfejlesztést gyors felismerésekkel, különleges, lényegre törő gyakorlati módszerek segítségével.

Belekóstolnál?

 

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

További cikkek
kommunikaciós problémaverbális kommunikació