Önismereti, önértékelési és kommunikációs problémák és megoldások

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kommunikációs problémák

Mindenki egy saját világban lép, így sokszor mi korlátozzuk csupán önmagunkat. Egy apró sérelem ér minket, melyet képesek vagyunk, akár hetekig, hónapokig cipelni, újra felidézni ezzel tartva életben. A cikk témája: önismereti, önértékelési és kommunikációs problémák, zavarok és megoldások gyakorlati módszerekkel. A bűntudat feloldása, magányosság megszüntetése egy boldog egyedüllét jegyében.

 

Önértékelési zavarok és önbizalomhiány okai, leküzdése

Létezik a pszichológiában egy úgynevezett devalváció (leértékelés), mint elhárító mechanizmus, amikor saját magunkat alulértékeljük és mások negatív tulajdonságait magnifikáljuk, felnagyítjuk. De ennek ellenkezője is előfordul mikor idealizálunk valakit (feltesszük a polcra és eltúlozzuk pozitív tulajdonságait). Nem hiába hosszú az önismereti út sok esetben. De érdemes önismeret fejlesztéssel foglalkoznunk, mert viszonylag hamar élvezhetjük az eredményeket. És a legjobb, ha az egyenrangúság elvét követjük. Így megmarad bennünk az egyensúly. Ha valakit lenézünk, mert még képtelen volt arra a tudásra szert tenni, amire nekünk sikerült, akkor valójában korábbi önmagunkat nézzük le. Ha pedig valakire túlságosan felnézünk, akkor pedig magunkat nézzük le hozzá képest. Az önbizalomhiánynak mindig az az oka, hogy máshoz hasonlítja az elme önmagunkat. Jóllehet mindenki tehetséges valamiben és előbb utóbb meg is találja azt legjobb esetben és így ki tud teljesedni.

De, akik rossz szájízzel vállalják az áldozat szerepét, azok általában a reakcióképzés elhárító mechanizmus passzív agresszió tünetét produkálják, melyről bővebben a fenti linken érhető el információ. A lényege, hogy mikor valaki azt mondja, hogy Menj csak nyugodtan mulatni, majd én el leszek magányomban valahogy, akkor valójában a negatív érzést az ellenkezőjével helyettesíti, ahelyett, hogy előhozakodna vele és elmondaná, hogy neki ez nem felel meg így. Stabil önismeretre úgy tehetünk szert, ha megismerjük elménk és énképünk működését és megtanuljuk kezelni azt. Az önismeret fogalma nehezen definiálható, mert többféle elképzelés is él egymás mellett, mert mindenkinek más útra van szüksége, de ahol vonzódást érzünk oda érdemes betérnünk. Így már el is kezdődött az önismeret fejlesztése.

 

Kapcsolatteremtési problémák

Ezek szinte mind önismereti, önértékelési problémákból erednek, hiszen, aki képtelen bízni önmagában, kapcsolatba lépni saját forrásával az ezt is kezdi kisugározni. Ezen kívül szinte önbeteljesítő jóslatként meg is teremti az önmaga számára azt, ami nincs az ínyére. Tehát itt is az önismeret fejlesztése van segítségünkre.

 

Sors és spirituális önismeret, kontra pszichológiai önismeret?

Úgy gondolom a pszichológia egy nagyszerű tudomány, melynek a hiteles spiritualitás kellő zamatot biztosíthat. Mintha ezáltal ez a tudomány a művészi értékeket is beszippantaná és kikerekedne. De természetesen nem az elkoptatott és káoszt és mindenféle torz ismereteket tartalmazó, szubjektív ezotériát értek spiritualitás alatt. A legfontosabb, hogy a bennünk lévő bűntudatot oldjuk fel, mert az bűntudatot okozhat. Hibát minden ember elkövet, hiszen tökéletlenek vagyunk, de abból lehet tanulni. A bűntudat feloldása segít abban, hogy a magányból, magányosságból egyedüllét legyen. Így szórakoztató lesz az egyedüllét és egyedül is teljesnek fogjuk érezni magunkat. Sok ember ugyanis, mikor másra vágyik, akkor felhasználja az illetőt saját szükségleteire, belekapaszkodva a másikba. Belső világunkat pedig relaxációs technikákkal tudjuk megismerni többek között. Így egy teljesen új világot ismerhetünk meg.

 

Kommunikációs zavarok

Ha erős korlátozást érzünk abban, hogy mással kommunikáljunk, vagy képtelenek vagyunk bárminemű kommunikációra, akkor a következő dolgokat érdemes megvizsgálnunk: Először is mi megértjük a másikat vagy azzal is problémánk van? Mindenkivel nehezen kommunikálunk vagy bizonyos személyekkel? Milyen lelki állapotban vagyunk mikor kommunikálunk és mióta van ezzel probléma? Persze lehetnek szélsőséges esetek, mint a mutizmus (némaság). Lehetnek ellentmondó üzenetek, koncentráció képesség hiánya vagy elképzelhető, hogy érdektelenségből, makacsságból nincs ínyünkre kommunikálni. Ha csupán a konfliktusok okozzák ezt, akkor van egy pár lépéses megoldássorozat a fenti linken.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
konfliktusmarihuána