A hagyományos (ősi) kínai orvoslás (HKO) alapjai: diagnózis, kezelés, meridiánok, betegségek 4/4. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek, és dr. Eőry Ajándok – A HKO alapjai, az ayurvéda és a kínai gyógyászat kapcsolódási pontjai, és Dr. prof. Zong-Xiang Zhu, Dr. Zhi-Gui Qiao – Élj száz évet egészségesen a „3-1-2” meridián gyakorlatokkal

Folytatom a vázlatpontokba szedett cikkek írását erről az empirikus, komplex tudományról.

3. rész

 

Kínai diagnosztika

– megtekintés (mozgás, leülés, beszéd)
– kikérdezés (nem megbízható, kevesebbet vagy többet mond)
– hallgatózás és szaglás
– tapintás (hiány, üresség, pangás, többlet)

A kikérdezés nagy hangsúlyt kap (előző betegségek, műtétek). Csatornatünetek felgöngyölítése: hol érez fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, duzzanatot, hideget, meleget? Ezután ré kell kérdeznie az orvosnak a belső szervek működési zavaraira élettanuk alapján. Ekkor már nagyjából kész is a diagnózis. Ezután a pácienst megtekintik: kövér-e, vagy sovány, van-e ödéma, vagy duzzanat, izomfeszülés stb. Tapogatással kiderül, hogy hol kevés vagy sok, esetleg pangó a qi. Meg kell tekinteni a bőrt, hogy hol rugalmas, nedves, illetve milyen a színe. A sápadt arc pl. qi hiányról árulkodik.

A szem alatt lévő karika a vese energia hiányát jelenti. De gondoljunk az allopátiára és a veseödémára, mely hasonló csak ez esetben duzzanat jelenik meg a szem környékén, illetve a csuklón, arcon. Ha az ajak száraz, akkor a lép-ben van kevés qi tartalom. Milyen gyorsan vagy lassan beszél a páciens? Ebből a lelki állapotára következtetnek a hagyományos kínai orvoslásban. Erről a pszichológiában a parapraxis (elvétés) elve jut eszembe, mely hasonló megfigyeléseken alapszik.
A nyelv és a pulzus vizsgálata is fontos tényező.

Legalább 32 féle pulzust különböztetnek meg, de nem a nyugati medicinához hasonlóan az érték (elemzés) a fontos, hanem inkább a pulzus ritmusa. Ők nem annyira az különféle orvosi műszerekre hagyatkoznak, hanem inkább a megérzésükre és a több, mint ezer féle gyógynövényükre.

A panasz minden kezelés után változhat és a pulzus mérés előtt egy óra pihenés kell minimálisan (artéria radiális, mindkét csuklón, 3 helyen, 3 ujjal, lásd test felső, középső és alsó részével függ össze).

A hang és a lélegzetvétel hallgatózása is fontos szerepet tölt be. Ha durva, nehéz a légzés, akkor túlműködésről beszélünk, a felületes légzés ennek az ellenkezője. Továbbá két fontos illatra kell még figyelnünk: meleg, túlműködéskor, gyulladás esetén rothadt, hideg hiányállapot miatt pedig, csípős, halszerű szaga van a páciensnek. A diagnózis négy szóból áll és magába foglalja a szervet, a qi keringésének milyenségét és a jin vagy a jang túlsúlyát.

Kínai akupunktúrás és egyéb kezelés

A harmónia visszaállítása a cél. Néhány hónapos betegséget akupunktúrával lehet kezelni. A test szöveteit érintő, régóta fennálló betegség esetén a táplálkozás felülvizsgálata, életmód tanácsadás, gyógynövények, gyógyszerek segítenek a gyógyulásban. A qigong pedig egy speciális kezelés, mely alkalmával részletesen a táplálkozás és a gyógynövények kezelése kerül előtérbe. Használnak még kínai numerológiát, csikungot, tájcsit, de a legfontosabb a helyes, gyógyító táplálkozás. Orvosok invazív (börön túl haladó) kezelést, pl. akupunktúrát is alkalmazhatnak.

A jin és jang további differenciálódása

Jin
– belső
– hiány
– hideg

Jang
– külső
– túlműködés
– meleg

Minden nap masszírozzuk tudattalanul a meridiánokat

Amikor reggel fésülködünk a kínaiak szerint valójában a jang energiapályát stimuláljuk, mely itt a fejen található meg. De ide tartozik a hajmosás és érdemes naponta az arcunkat átmasszírozni kezünkkel (az arcon sok fontos meridián halad át). Zuhanyzás alkalmával is stimuláljuk a meridiánjainkat. Az akupontok nyomkodása (akupresszúra) akkor hatásos, ha fájdalmat, zsibbadást vagy feszülést érzünk.

A 12 fő meridián

A meridián (energiacsatorna) latin szóból ered hozzávetőlegesen 2500 éves múltra tekint vissza (itt áramlik folyamatosan qi, az létenergia), melyhez hasonló az indiai kultúrában a nádikhoz és energiaközpont tekintetében a csakrákhoz. Nem izolálható anatómiailag. A zsigerektől a bőr felszínéig végigfutnak és minden szervrendszert legalább egy meridián táplál. A meridiánok szállítják a qi-t (életerőt). 14 meridián létezik: 12 pár meridián (fő) csatorna és két meridián vezeték. Összesen 72 meridián van.

Energia elvétele, vagy serkentése

Vagy túl sok energia, vagy túl kevés van jelen, és ez okozza a betegséget. Amikor pl. akupunktúrával elvesznek energiát, azt szedálásnak nevezik, amikor pedig energiát adnak, azt tonizálásnak. A masszázst sokszor ruhában hajtják végre, hogy a bőr ne sérüljön annyira és így mélyebb rétegeket is el tudnak érni. Nincsenek vegyi anyagok, melyek megterhelnék a szervezetet. És mi magunk is segíthetünk magunkon, ha használjuk az akupresszúrát. Ha nincs elég energiánk, akkor hiába nyomkodjuk az akupontokat az kevés, belülről is be kell hozni energiát (lásd pl. mikor a Voll-diagnosztika kevés értéket mér).

Betegségek belső okai

– öröm: szív
– düh: máj
– szorongás: tüdő, lép

– belefeledkezés: lép
– tűrés: tüdő

– félelem: vese

– ijedtség: qi és szív Shen

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kínai táplálkozásimmunrendszer erősítése