Hatha, ilyengar, jnana, kundalini, bikram, etka, rádzsa, bhakti, karma, dhyana, krya, kismama, astanga, himalájai, tantra, mantra, baba-mama jóga 2/2

 In jóga és pszichoterápia, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

2/2. rész: jóga

További jóga fajták:

hatha, ilyengar,  kundalini, bikram, etka, krya, kismama, astanga, himalájai, tantra, mantra jóga, baba-mama jóga fajták stb.

Hatha jóga (ilyengar jóga, bikram jóga, dinamikus astanga jóga és egyéb változatai)

A hatha jóga nem más, mint az egyensúly létrehozása, megteremtése a pozitív és negatív energiák segítségével. Ezért a „ha” szócska a napra utal. Ez ayang megfelelője, maga a pozitív energia, az aktivitás reprezentánsa, a jobb oldal, a férfias aspektus. A ,,tha” szócska pedig a holdnak felel meg. A yin energiaként, ami a negatív energiára utal, a passzivitásra, bal oldalra, a nőies aspektusra. Nyugaton ez terjedt el a legszélesebb körben. Magába fogalja a jámákat és nijámákat (erkölcsösséget) és az ászanákat  (testtartásokat), valamint a pránajámát (légzőgyakorlatokat). Ezen belül alakult ki a bikram jóga (Bikram Choudhury nevéhez fűzödik, kb. 40 fok melegben, 26 pozitúra és légzés elvégzése történik meg, mintegy másfél óra alatt).

Fontos még megemlíteni az ilyengar jógát is (precíz hatha jóga, mely segédeszközöket is (pl. heveder, fatégla) is alkalmaz, amely B. K. S. Ilyengárról ejtsd „ájengár” kapta a nevét). És a dinamikus astanga jógát (dinamikusan végzik a testtartásokat szünet nélkül, mintha egy bizonyos táncról lenne szó és a megfelelő légzés ebben nagyon sokat segít, lásd Údzsájí légzés).
Emellett a hatha jóga variációi jelennek meg többek között a további jóga stílusokban: ashtánga jóga, vinijóga, kripalujóga, integrál jóga, sivananda jóga, ananda jóga, agni jóga, satyananda jóga, body art (jóga és pilates keveréke), himalájai jógatradíció (itt inkább a meditáció van túlsúlyban).

A “kundal” szóból származik aminek a jelentése „ a kedvesem hajtincse”. Éneklés, erőteljes légző gyakorlatok, meditációk- melyek a gerincünkben lévő energia felszabadítására szolgál-, jellemzik ezt az irányzatot. Itt főleg a légző technikákon van a hangsúly.

Óriási energiával tölt fel minket ez a fajta jógairányzat, melyben a mantrázás is megtalálható.  Itt már nem a testtartásokra (ászanákra) helyeződik a hangsúly és ezen kívül a kundalini jógában kriya (testtartások gyakorlatsora) elemeket használnak fel.

Etka jóga

Kártyikné Benke Etka, író-, és festőművésznő meglátásain alapuló a rendszer, ő volt az, aki kitalálta ezt a mozgásművészetet: ez egy erőgyűjtő és erőfejlesztő módszersorozat. Gerincműtétre váró fiatalember is követte tanácsait, aki látványosan fejlődött ennek következtében.

Két angol orvos fejlesztette ki: dr. Francoise B. Freedman és dr. Doriel Hall. A módszer ötvözi a jóga tudományát, a Francoise által a Dél-amerikai antropológiai kutatásai alkalmával tanult Amazonas-béli őslakosok gyakorlataival.

[adrotate group=”6″]

Tantra jóga

A tantra sohasem a szexuális energia elfojtására, megtagadására, hanem annak tudati energiává való alakítására törekszik. Régen a tantra életigenlést jelentett. Befogadni mindent a maga teljességében, igent mondva, nyitottan az életre és annak eseményeire. Jóllehet a jógik általában nem elmélyednek ebben az energiában (ugyanis könnyű beleragadni), hanem fölviszik ezt az energiát a magasabb csakrák felé az alacsonyabbtól, így lépve túl a szexualitás ösztönén.

Mantra jóga

A man-tra az elme-védelmét jelenti. Ha nem kényszeres gondolkodásban szenvedünk, hanem megtanuljuk uralni gondolatainkat, akkor megváltozik az elménk. A negatív gondolatok ugyanis negatív érzelmeket, míg a pozitívak, pozitívakat szülnek. Általában szanszkrit szövegeket szoktak ismételgetni.  Szoktak személyre szabott mantrákat adni a mesterek, amiket sokszor nehéz megérteni, mert olyan mély meditációs állapotban hozakodnak vele elő a guruk, hogy nem artikulálnak megfelelően.

Ebben az egy órában a lényeg, hogy a baba és a mama is jól érezze magát. Ha van kedve a babának, akkor részt vesz a baba-mama jógában, de ez természetesen nem kötelező. Azt vették észre ebben a fajta jógában, hogy anyákkal mélyül a kapcsolata a babáknak, így sokkal nyugodtabbak, nyitottabbak, mosolygósabbak lesznek. Az édesanya pedig visszanyerheti azt az állapotot, kondíciót, amit szülés előtt élt meg. Ebben a jógafajtában a baba ellazítása, masszírozása mellett játszanak is a babával, mely fejleszti a baba mozgás- és tér érzékelését is, a testi-lelki fejlesztése mellett. Akár súlyzóként is használják porontyukat az édesanyák, ha kedvük támad erre.

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

jógavérplazma