Harvardon erény, nálunk bűn: alternatív gyógyászat – „álpszichológus, álpszichiáter, önjelölt pszichológus, guruk, sarlatánok” 3/3

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

A cikk előző oldala: 3/2. rész.

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

„Az orvos a jövőben nem gyógyszert fog adni, hanem érdekeltté teszi betegét az emberi testről való gondoskodásban, a megfelelő táplálkozásban, továbbá a betegség okának megértésében és a betegség megelőzésében.”
(Thomas Edison)

Először kinevetjük az újítás szándékát vagy megtámadjuk, aztán rájövünk, hogy minél nagyobb a tudása valakinek annál alázatosabb marad

Az egyik legősibb emberi írásban a Védákban ezt olvashatjuk: „Aki tudja, nem tudja. Aki nem tudja, tudja.”

Ez azt jelenti számomra, hogy aki azt hiszi már mindent tud, az bezárta magát és nem tanul semmi újat és valójában semmit nem tud…

A racionális ember előbb megvizsgálja az adott dolgot és utána alkot véleményt róla… José Silva, az agykontroll megalapítója semmilyen pszichológiai végzettséggel sem rendelkezett legjobb tudomásom szerint és most, több mint száz országban tanítják az agykontrollt sok rangos egyetemen, ami sok millió embernek segített már. És van benne sok misztikum is, már a pár napos képzés után, ahol pl. megpróbálunk ráérezni a másik emberre, anélkül, hogy találkoznánk vele. Akkor ez most hókusz-pókusz? Sarlatánság? Vagy, ha az édesanya megálmodja, hogy mi fog történni gyermekével (lásd parapszichológiában prekogníció), akkor az hazugság? A valóságot nézzük vagy a fejben lévő elméleteket projektáljuk ki a valóságra (lásd pszichológiában népszerű elhárító mechanizmus)?

Idézet dr. Domján László interjújából (forrás: pluszportal.ro, 2012. június 27.):

„Abban a kórházban amelyben dolgoztam, amikor elkezdtem tanítani az agykontrollt, több kollégám azt mondta, hogy mekkora csibész ez a Domján Laci, hogy becsapja az embereket. Legtöbben azok közül ma már lelkes agykontrollosok, mert olyan konkrét változásokat láttak és látnak amelyeket korábban nem tudtak elhinni…”

„Szerencsére a tudomány fejlődése minket támogat, tehát sok olyan dolog, ami még 1990-ben nevetséges, hihetetlen volt, azt ma már tanítják az egyetemen. A világ leghíresebb orvosi egyetemén a Harvardon néhány éve létrejött egy komplementer medicina fakultás, magyarul kiegészítő orvoslás tanszék, ahol ma már tanítják azt, amit mi a tanfolyamon.”

 

Az egyoldalú érvek egyoldalú igazságot rejtenek magukban?

Ha objektíven szeretnénk egy problémát vizsgálni, nyugodt hozzáállással, akkor a másik oldalt is meg kellene néznünk, nemcsak az egyiket. Pl. az egyik érvelés, hogy aki nem szakpszichológushoz megy, az öngyilkosságot is elkövethet. Bizonyára ez az állítás igaz, és talán már az is megtörtént, hogy valaki szakpszichológushoz ment és utána lett öngyilkos. Talán többek között ezért lehet pszichológus biztosítást kötni… Ám a „sarlatánokat” semmi nem védi… Ráadásul hazánk mély ősi kultúrával rendelkezik, gondoljunk a táltosokra, de természetesen más kultúrközegben is találkozhatunk ősi, gyógymódokkal, „gurukkal”.

Sajnos sok minden végződhet halállal, ám sokszor rövid idő alatt el lehet végezni egy tanfolyamot, ami segítségünkre lehet, akár teljesen más szakterületen. Egy ismerősöm pl. elvégzett egy pár alkalomból álló gombász tanfolyamot és azóta maga szedi a gombát önmagának és családjának az erdőben és el is fogyasztja azt… És senki nem halt meg és nagy örömüket lelik a gombászkodásban… De nyilván ez sem játék, ahogyan a pszichés problémák kezelése sem az… Mindenesetre elgondolkodtató számomra, hogy ez ugyan teljesen más szakterület, de ennek ellenére nem kell hosszú évekig tanulni ezt a fajta tudományt.

A szakma elismertségéről pedig az jut eszembe, hogy szívem szerint én előbb adnék borravalót egy mentőorvosnak, tűzoltónak – aki az életét kockáztatja nem túl sok pénzért cserébe -, mint egy fodrásznak, pincérnek, jóllehet ő rájuk is nagy szükség van…

Visszatérve az eredeti témára, a pszichológia tudománya egy-két száz éve létező tudomány, a meditáció legalább hatezer éves. A pszichológia előtt teológiáról, filozófiáról beszélhetünk, de miért sajátítani ki az egyik tudomány az összes lehetőséget önmagának a gyógyítás tekintetében legyen szó fizikai vagy lelki problémákról? Nekem egy zen mester, aki naponta több órát meditál és ez alapján él békében önmagával és a világgal, az miért ne lehetne hitelesebb, mint aki a meditációRÓL tanult? És miért ne tanulhatnánk egymástól a támadás helyett?

Minden szakmában vannak jó és kevésbé jó szakemberek, az általánosítás engem a rasszizmusra emlékezetet…

Sokan mennek pszichológusokhoz az alternatív megoldás után, de ez fordítva is igaz. Ráadásul, ha valami jól működik, miért kell félteni, védeni? Az emberek úgyis meg fogják találni… Én bízom az emberi intelligenciában, és nem hiszem, hogy az emberek lenézése lenne a megfelelő hozzáállás és, hogy helyettük akarunk dönteni, ráerőltetve egy megoldást, mert így a választás lehetőségének lőttek.
A pszichológia egy nagyszerű empirikus (gyakorlati) tudomány, de vannak olyan vallási megközelítések, amik nem tagadják pl. a lélek létezését és nem is nevezik ezt lélektudománynak. Szóba került a „pszichológiai” „pszicho” (forrás: újságcikkek, hír24 tv)  szavak levédése is. Ám az ügyvédek sem védik le a „jog” szócskát, mert vannak 1-2 éves jogi képzések is… Ha ezt az elképzelést követjük, akkor lassan a „boldogság” és „pszichomókus” 🙂 szót is le kellene védenünk, mely szintén ebből a szóból képződik? Vagy a buddhizmus képviselőinek is pert kellene indítaniuk a “nirvána” szó levédésére? Mire vall ez a nagy védekező szándék?

 

Állítólag ezen kívül sok embert károsít meg, hogy rengeteg pénzt költünk más megoldásokra is, de azért azt tegyük hozzá, hogy 6-12.000 Ft-os óradíj sem olcsó, ha az ember évekig jár pszichológushoz, ahol sokszor csak az állapotfelmérés 20.000 Ft-ba kerül (2013). Ha erre óhajtunk megoldással szolgálni, akkor talán díjmentes kurzusokat kellene meghirdetnünk, ha szívünkön viseljük az emberek sorsát. Mert nincs mindenkinek, érthető módon erre pénze… A nyilatkozatból kiderült, hogy a pszicho sebészek állítólag két milliárdot is kereshetnek évente és a pszichológusok? Egyébként meg mindenkinek van joga arra költeni a pénzét, és oda menni, ahova kedve szottyan, talán ez is a demokrácia része.

Miért kell folyton felosztanunk a valóságot részekre és csupán gondolatokat kiragadnunk, mikor a gondolkodási folyamatokon túl más-más megoldások is vannak? Nagyon sok olyan pszichológus és orvos van, akik egyre nyitottabbak az alternatív megoldásokra is, alázattal tanulva róla, ahelyett, hogy támadnák azt.

A szakma legnívósabb képviselői közül (teológusok, orvosok, pszichológusok, parapszichológusok) nyitottak az összefogásra

Nagy tisztelettel említeném meg dr. Eőry Ajándokot, aki nem csak orvos, hanem természetgyógyász is és a kínai medicinában is elmélyedt. Vagy a nemzetközi szinten is óriási hírnévnek örvendő Prof. Dr. László Ervin filozófust, aki fővédnöke a Szintézis Szabadegyetemnek. Itt úgynevezett Pszi-labor is működik, lásd pl. telepátiakutatás és ezen a szabadegyetemen olyan nagy tudású emberek tanítanak, tanítottak, többek között mint a néhai prof. Popper Péter, dr. Daubner Béla pszichiáter, ayurvédikus orvos, Dr. Angster Mária pszichológus, dr. Lőke János pszichiáter, Dr. Pressing Lajos pszichológus, buddhista tanító, dr. Simoncsics Péter intergráló orvos, természetgyógyász, Prof. Török Szilveszter természetgyógyász, Dr. Vekerdy Tamás író, pszichológus, Prof. Dr. László Ervin filozófus, Dr. Héjjas István kutatómérnök, író, buddhista gondolkodó, Dr. Fekete Anna pszichológus, holisztikus szakíró, Dr. Egely György kutatómérnök, író, parakutató, dr. Domján László orvos, Agykontroll-oktató, Dr. Csíky Antal pszichológus, autogén tréner, Dr. C. Molnár Emma pszichoterapeuta, Dr. Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, dr. Parádi József pszichiáter, álomterapeuta, dr. Pilling János pszichiáter, tanatológus stb. Most csak spontán felindulásból soroltam fel néhány nagy embernek a nevét, de ezen kívül rengeteg szakember található meg ezen az egyetemen.

Láttam egy interjút (forrás: hír24 tv) ahol egy „sarlatán”, Mohácsi Péter (látó, médium, lélekgyógyász, fényküldött) kiállt Dr. Császár Nagy Noémival (Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete) szemben. Mohácsi Péter non-profit alapítványt üzemeltet, így nem kér pénzt az általa végzett tevékenységért: ,,…Nagyon sok olyan ember jár hozzánk, aki pszichológusokat, pszichiátereket megjárt már. Mindegyik kivétel nélkül a gyógyszeres kezelésektől elkezdve az orvosi eljárásokon át szidja ezt a rendszert ezért van szükség szerintem a „sarlatánokra”.” – Mohácsi Péter azt állítja ebben az interjúban, hogy egyik tanítványa pszichológus és doktori diplomával rendelkezik, tehát ő is nyitott ezekre a megoldásokra.

Jómagam nagyon tisztelem azokat az embereket, akik szakorvosok, szakpszichológusok, így keményen tanultak évekig, de nyitottak ezen kívül akár más alternatív megoldásokra is. Ahogy Goethe oly találóan mondta: ,,Aki egy nyelvet ismer, az egyet sem ismer.”

“Időnként elmegyek orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltatom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm – mert én is élni akarok.” Mark Twain

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
sarlatánok, aurahegesztők, gurukszauna, szívizom