Mi a titka a szappanopera sorozatoknak? Függőség? Telenovellák, filmsorozatok vagy a boldogság? 3/3. rész

 In függőség nélkül, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

1. oldal, 2. oldal

Kik nézik többnyire? Érdekességek a szappanoperák kapcsán, azaz egyéb trükkök a filmsorozat készítését illetően

Általában háztartásbeliek, nyugdíjasok, munkanélküliek nézik a szappanoperákat, nekik ez a legolcsóbb szórakozási eszköz. Azonosulunk a hőssel vagy antihőssel, szurkolunk a jóknak, és a rossz mindig elnyeri méltó büntetését (happy end)… Maguk a történetek a vágyainkat jelenítik meg. És a 90-es évek végén már talán Hollywoodot megszégyenítő költségvetéssel rendelkezett a dél-amerikai szappanoperák őshazája (a világ egyik leggazdagabb tv társaságaként). Pl. akkortájt egy milliárd Ft-ot költöttek egyik sorozat kapcsán egy gőzhajó megépítésére.

Fontos még megjegyezni, hogy az elnyújtott mimika a jelenetek végén hozzájárul ahhoz, hogy elgondolkodjunk, hogy vajon most mire gondol a szereplő, mi fog történni legközelebb stb. Emellett ismerve a karaktereket biztonságot élünk meg. Ez is egy fontos szempont.

A mesélés pedig egy ősi „technika”, amit szinte mindenki szeret. Könnyű vele azonosulni és mélyebb hatását később is kifejtheti. A tudattalanunkban „felrobbanva”. Nem véletlen, hogy pl. Jézus is előszeretettel használta ezt szimbolikus példák kapcsán (parabolák). Talán a meseterápia sem véletlenül alakult ki. Egyébként maga a folytatás is a biztonságérzetünkre hat és emberek mindennapi életét feldolgozva mindenki talál olyan karaktert, amivel azonosulhat.

[adrotate group=”4″]

Az „igazi”, gyakorlati pszichológusok:)

Ebből is látszik, hogy az „igazi” pszichológusok itt jeleskednek. De persze máshol is találkozhatunk az életünk során ilyen pszichológusokkal, akik ugyan nem ismerik az elméleteket, de mégis a gyakorlatban sikeresen alkalmazzák azokat. Pl a piacon, ahol szándékosan szégyenbe próbálnak hozni az árusok (mit szólnak mások), ha nem vesszük meg az adott portékát. És különféle újabb kedvezményes ajánlatokkal látnak el minket (upseller ajánlatok). Ha már elbeszélés fonalát ebbe az irányba tereltem el, megemlítem az általam nagyra tartott José Silvát, aki a pszichológiai elméleteket kutatva éjjel (mikor volt rá ideje), létrehozott egy gyakorlati módszersorozatot családapaként. Érdemes elolvasni a könyveit, mely sok gyakorlati megoldást is tartalmaznak.

Visszatérve a szappanoperák pszichológusaira, az emberek mindennapi érzelmeit életeseményeit dolgozza fel, tehát mindenki találkozik olyan szereplővel, akivel azonosulni tud. De emellett találkozhatunk férfi, női, apa és anya szerepekkel is, különféle reprezentánsokkal. Beszélnek a gyermeknevelésről, halálról, életről, melyek megérintenek minket, ha hagyjuk. A több szálon futó események biztonságát pedig általában egy ház adja meg, ami sosem változik meg.

[adrotate group=”6″]

A megoldás a boldogság jegyében

Miközben nézzük a filmeket, sose feledkezzünk meg önmagunkról. Így mindig emlékeztetve leszünk arra, hogy ez „csak” egy film és keressünk olyan tevékenységet, ahol nem kell idealizálnunk (felmagasztalnunk) ezt, ahol ez nem jelent illúzió rombolást, hiszen közvetlenül tudjuk megtapasztalni az élményt, nem másod kézből színészek által. Emellett legalább annyira figyeljünk mindig önmagunkra (gondolatainkra, érzelmeinkre), mint a környezetünkre, ez ugyanúgy igaz az olvasásra is, vagy bármi másra. Ne az élet éljen minket, hanem mi éljük az életet.

Miért nézünk horrorfilmeket (lásd a cikk után). Erről beszélgettünk egy élő, tv interjúban.

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

sorozatparanoia