Mi a titka a szappanopera sorozatoknak? Függőség? Telenovellák, filmsorozatok vagy a boldogság? 3/1. rész

 In függőség nélkül, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Forrás: Professzionális Piackutatók Társasága, Frei Dosszié

Miért hat ránk a telenovella, szappanopera sorozat és hogyan csillapítható ez a függőség – szappanoperák, filmsorozatok pszichológiája a boldogság jegyében

Hányan nézik a filmsorozatokat, telenovellákat pontosan?

Volt szerencsém egy sorozatban közreműködni még nagyon régen és már akkor azon gondolkodtam, vajon mi a titka annak, hogy rabul ejt minket ez a mű világ. A tökéletes öltözékű, hajviseletű emberek kimért, átlagos, semmitmondó élete. Hiszen a történetek hétköznapiak. Önmagában átlagos cselekményként bontakoznak ki.

Mi az oka annak, hogy 2010-ben 284 percet, majdnem 5 órát néztünk tv-t naponta Magyarországon. 19 perccel megnövelve az előző évet. Ma már az Internetet ugyanilyen mértékben használjuk erre a célra. A 90-es évek legvégén naponta fél milliárd ember nézett a tv-ben dél-amerikai szappanoperákat. Ebben az időben a népszerű brazil filmsorozatokat este átlagosan 4 millióan néztük mi magyarok.

[adrotate group=”4″]

Miért van szükség függőségre a boldogság megtapasztalása előtt?

Ha még nem vagyunk elég boldogok, még várat magára, hogy kapcsolatba kerüljünk saját forrásunkkal, akkor többnyire valamilyen függőség alakulhat ki. Így a feszültség, stressz oldására találunk egy sorozatot, ahol megélhetjük bizonyos értelemben a vágyainkat, azonosulva a szerepekkel, mely azt sugallja, ha neki sikerült, nekem miért ne sikerülne? Hiszen tudjuk, hogy létezik a boldogság, de még a valódi út várat magára. Hiszen amikor éppen nem az egészség állapotában vagyunk, akkor is keressük az egészséget. Nem pedig fordítva. Ugyanúgy működik ez lelki szinten is. És a sors fintora, hogy az igazsághoz a valódihoz a hamis dolgokon keresztül vezet az út. Különben fel sem ismernénk a valódi boldogságot, mint egy gyermek, aki matchbox-szal játszik és csak hosszú évek után veszi majd meg valódi autóját, melyet vezetni is fog.

Mit kínál a szappanopera sorozat, filmsorozat?

A szappanoperáknak köszönhetően elmenekülhetünk egy másik világba, ha a sajátunk éppen unalmas számunkra. Hiszen főleg a brazil szappanoperák a pénzről, családról, szerelemről, barátságról szólnak, melyek a boldogságunk letéteményesei. Egyébként ez egy elmebeli működésnek tudható be, hogy folyton kísérletet tesz arra, hogy azonosul azzal, ami van. Pl. egy gondolattal (ezért azt úgy gondoljuk kutya kötelességünk megvédeni), egy érzéssel, vagy egy filmmel. Hiszen itt ugyanúgy folytatódik a gondolkodás, de mindeközben elterelődik a figyelem a mi valódi életünkről. Ugyanúgy, mint alkohol vagy drog használatánál. Ez egy elhárító mechanizmus, ha túlzásba visszük, hiszen azzal, hogy elfordulunk a saját problémáinktól azok nem megoldódnak, hanem tovább tetéződnek. Hasonlóan ahhoz, ha egy gyermek becsukja a szemét attól nem szűnik meg a külvilág, igaz? De van megoldás, melyet a cikk égén fogok ecsetelni.

[adrotate group=”6″]

Téves azonosulás okozza az örömet (átmeneti boldogság)

Azt hiszem megfelelő bizonyítékul szolgál, ha beszámolok arról, hogy a klasszikus Isaura sorozat főszereplőjének mi magyarok is pénzt gyűjtöttünk a felszabadításáért. Megjegyzem, ő 1999-ben éppen 4 fekete cselédet tartott a valódi életben, miközben a fiával élt egy hatalmas házban. Egyéb iránt logikusan pedig kikövetkeztethető, hogy ha nagy a jólét, akkor kevesebben nézik a szappanoperákat. Természetes, hiszen, ha mi is megéljük azt, amit ott kínálnak fel nekünk, akkor miért néznénk meg azt? Miért azonosulnánk másodhegedűsként egy szappanoperával, ahol színészek játsszák el azt, amit mi magunk is megélhetünk nap, mint nap? Hozzáteszem, ha az „érzelmi jólét” nagy, a “tudatosság jóléte” gyarapszik, akkor egyenesen őrültségnek találjuk azt, hogy napi 5 órát tévézzünk.

A cikk itt folytatódik tovább: boldogság kontra szappanoperák 3/2. rész

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

tűzonjárássorozat