Makro és mikrobiológiai terápiák és akupunktúra rendszerek

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek

Lelkesen folytatva a természetgyógyászat sokszínűségéről folytatott értekezésemet, vázlatszerűen kiemelem a legfontosabb információkat.

Mikrobiológiai terápiák

A béltraktus az immunvédekezésben is fontos szerepet tölt be. A bélflóra működése a természetgyógyászatban fontos helyet foglal el, mely sokféle mikroorganizmusból tevődik össze. Az itt uralkodó egyensúly könnyen felborulhat pl. stressz hatására. Speciális berendezésre, laboratóriumra van szükség a megfelelő beavatkozás elvégzésére a szakemberek szerint.

Mikro és makroterületek ingerterápiái – akupunktúra rendszerek

Hatástani elmélet kapcsán már Descartes is értekezett, lásd idegi reflex folyamat, 1662. Az alapelvek kapcsán fontos megjegyezni, hogy csak a fizikai energia hatásos, melyet a szervezet abszorbeál (elnyel).

Hatások

– terápiás (gyenge inger)
– toxikus (közepes inger)
– letális, azaz halált okozó (nagy inger)

Felületi kezelés

– mikrohullám
– reflexmasszázs
– elektroakupunktúra
– lézerterápia
– TENS (bőrön át, azaz transzkután elektromos idegstimuláció)

Mély kezelés

– röntgen, ultrahang

Kisfrekvenciás elektroterápia hatása

– érzőidegek fájdalom-ingerküszöbe emelkedik
– vazomotor idegek (értágító hatás)

Szelektív ingeráram

– 1-1000 Hz, az áramerősség változó
– szaggatott áramhatás

Mágnesterápia

– elektronikusan létrehozott mágneses tér
– a sejt megzavart vezérlésének helyreállítása
– individuálisan határozható meg

Lézerterápia

A fénysugárzás elektromágneses energia áramlása. A lézerrel besugárzott szövet a sugár egy részét abszorbeálja, másik részét visszaveri.

Az orvosi lézerberendezések csoportjai
– sebészeti készülékek
– biostimulációs készülék
– diagnosztikai készülék

 

Hidroterápia

A súlyfürdő víz alatti húzáson alapuló eljárását nevezzük hidroterápiának, mely dr. Moll Károly magyar orvos nevéhez fűződik. A páciens fel van függesztve, nem ér le a lába és így végzi el a gyakorlatokat.

Moxibuszció és köpölyözés

Több mint ötezer éves japán eredetű terápia, mely a szúráson és égetésen alapszik. Általában energiahiányos betegségeket szoktak vele kezelni. A moxa pedig nem más, mint a gyógynövényörlemény égetése, mely égésterméke lerakódik a bőrre (64 féle anyagot tart nyilván a Kínai Hagyományos Egyetem). Alacsony vérnyomásra, puffadásra, álmatlanságra, zsibbadás stb. alkalmazzák.

Köpölyözés, vákuum kezelés

Kivezető eljárások közé sorolják a gyógyításban, lásd salakanyagok eltávolítása, új egyensúly kialakítása. A kínai elmélet alapján szabaddá teszi az energiapályákat, elevezeti a „mérgező” anyagokat, „rossz” vért.

 

Felhasználási terület

– fájdalomcsillapítás
– bőr és alatta lévő kötőszövet keringési zavara
– allergia, légúti betegségek
– hasi panaszok

Akupunktúra

A tradicionális kínai medicinában létezik „külső” (akupunktúra, moxibuszció, fürdőterápia, masszázs, légzésterápia, gimnasztika) és „belső” (diéta, gyógyszer, meditatív és szuggesztív mágikus gyógyítás) kezelés. Az akupunktúra arany avagy ezüst tűvel történő szúrásokat jelent. Csak orvos végezheti ezt a speciális reflexterápiát. Nem tekintik monoterápiának (természetes gyógymódokkal, diétával, fizikoterápiával, nyugati terápiás módszerekkel kiegészítve kell alkalmazni).

Aurikuloterápia

A fülkagyló nyomásérzékeny pontjainak mechanikus vagy elektromos ingerlése.

Akupresszúra

Ugyanazok a pontok kerülnek felhasználásra, mint az akupunktúránál, csak tű helyett pontmasszázzsal, vagy masszírozással történik az ingerlés.

Skalpakupuntúra

A mozgásszervi, bénulásos és belső szervi funkcionális panaszok kezelésében szokott segítséget nyújtani az akupunktúra sajátos, speciális formája, mely elektromos, lézeres pontkezeléssel is kombinálható.

Speciális mikrorendszer

Láb, orál, orr, (koreai) kéz akupunktúráját értjük alatta.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kineziológiabach-virágterápia, neurálterápia