Az izom stimulálás árthat – kocogás, lúdtalp kezelése, gyakorlatok, harántsüllyedés, veszélyes jóga póz, napi vízmennyiség

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Harántsüllyedés és lúdtalp kezelése, gyakorlatok

Erre kiváló a lábujjhegyen járás, sarkon járás, behajlítva a lábat járás, ezek jók, de külső élen is járhatunk pár percet minden nap. Papírt, ceruzát is felvehetünk a lábujjainkkal. És érdemes lúdtalp betétet hordani hosszabb sétánál pl. 8-10 km-nél, mert ilyenkor elfárad a talpunk – lúdtalp kezelése, gyakorlatok, harántsüllyedés, veszélyes jóga póz, elektromos izomstimuláló, szükséges napi vízmennyiség.

De alapból jómagam nem hordanék lúdtalp betétet mindig és jók ezek a speciális, ívelt cipők is, amikben tornázik a láb. A lúdtalp miatt a boka is félrekopik, mert nem emeljük ki ilyenkor… Futásnál sem árt lúdtalp betét hordani vagy speciális futócipőt venni, aminek a belső fele meg van erősítve és kifelé mozgásra készteti a lábat, mikor a súlyunk többszörösével a földre érkezik a lábunk futásnál.


A kocogás a legártalmasabb

Tehát a jó futócipők meg vannak erősítve a külső talp részen, mert az a helyes futás, ha hangtalanul (különben a porckorong ütődése hangot ad ki) először a sarok ér le és utána a talp külső fele a lábujjig. A kocogás a legártalmasabb, mert sok ütődés ér és nem túl aktív, csak szét töröm magam benne. A kocogásnál a gyors séta jobb. Futás min. 7-10 km / h sebességet jelent. Egyébként, ha 6 km-ert gyors sétában megteszünk, az megfelel 4 km futásnál a kalória elégetése szempontjából, de teljesen más. Nem erősíti pl. ugyanúgy a szívünket, állóképességünket stb.

Izomstimulálása árammal (elektromos izomstimuláló) megterhelheti a szívet

Ne válasszuk a rövid utat, mert a jellemünk és állóképességünk is formálódik a helyes sport végzése alkalmával, persze ez csak az én véleményem. Egyébként régóta vannak ilyen készülékek, Bruce Lee 60 évek végén ezzel edzett, de ő nagy sportember volt és nagyon sokat edzett mellette, készülék nélkül is. Ezzel kevesebb idő alatt, ugyanúgy elfáradva lehet edzeni. De, ha valaki nem sportos és 20-30 perc alatt annyi inger éri, mint 2 óra alatt, ami szintén megviselné, akkor az túl sok lehet a számára. Úgy hallottam, hogy a szívre ártalmas lehet az ilyen. Más az, ha gipsz alatt, vagy lebénult végtagot próbálják néha így megtornáztatni, hogy áramot vezetnek bele.

Ez az irányított izomösszehúzás. Ám mikor áramot vezetünk az izomba, az megterheli a szívet és akár maradandó károsodást is okozhat állítólag. Fontos továbbá, hogy szakember kezelje ezeket a gépeket, aki évekig (nem csak pár hetes tanfolyam keretén belül) elmélyedt minimálisan az élettanban, funkcionális anatómiában, edzésterveket tud írni stb., különben elképzelhető lehet, hogy rossz helyre köti rá a gépet testünkön. Szóval mindent lehet jól is csinálni és rosszul is. Mindenben van jó és rossz szakember is…

A jóga kiváló dolog, de vannak ártalmas jógapózok is, ha nem elég felkészült a testünk

Nagyon szeretem a jógát, sokat írtam is róla. De van néhány jógapóz, ami megterhelheti a testet, hallottunk olyan horror történetről is, amikor egy fiatal, edzett srác, aki túl sokat volt lótuszban, maradandó károsodást szenvedett el. Ugyanis elzáródtak az erek, elhaltak a szövetek, így amputálni kellett a lábát:

Megoldás meditációban jelentkező gerincfájdalomra. Lótusz meditációs pózban ülés miatt amputálhatják a lábunkat? Hogyan lehet a befeszült gyomorizmot kioldani gyomorfájás esetén és a hasnyálmirigy problémák kezelése

Veszélyes jóga pózok

Mikor a 2 lábunk közé beülünk. Mert a szalag kitágul, lábat félre viszi, félrekopik a porc.

Lótusz: lassan, évekig, rávezetéssel jó gyakorolni, ha nagyon szeretnénk felvenni ezt a pózt. De erőltetve nagy kárt okoz, pl. a kicsavart térd pozícióban ne nyomkodjuk erőszakkal le a lábunkat a föld irányába lefelé. Attól, hogy laza a szalag, nem kell jobban kitágítani, hogy tudjunk lótuszba ülni. Az egyensúly a lényeg és akinek a térddel baja van, ne csinálja a lótuszt.

A fejenállás is veszélyes lehet, ha a nyakunkkal vagy gerincünkkel van komolyabb probléma.

Ajánlott, szükséges napi vízmennyiség

Dr. Lenkei Gábor 4,5 dl / 10 kg testsúlyonként / nap vizet javasol meginni, de a só pótlásról sem szabad megfeledkeznünk és így kevésbé kell a toalettre mennünk. Télen is izzadunk a ruha alatt és a túl sok víz az ionoknak nem tesz jót. A test úgyis jelzi, ha gond van. Pl. egyik ilyen jel lehet az, amikor kiszárad a bőrünk. Sokkal fontosabb, hogy lazán, könnyedén érezzük magunkat nem túlgörcsölve és nem azonosulva túlságosan a testtel, ami sokszor téved. Pl. mikor a pánikroham elhiteti velünk, hogy szívrohamot kapunk és meghalunk… Ha tiszta a tudat, akkor a többi részletkérdés…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
vitaminadvaita, vilag