A szervezet védekező reakcióiról, gyulladásokról és a kórfolyamatokról általában

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.
Erről a témáról már sokat írtam: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész
Fontos, hogy legalább nagyon alap szinten tisztában legyünk testünkkel, mely egy csoda. De mivel ajándékba kaptuk talán sokszor nem becsüljük meg és természetesnek vesszük létezését, működését.

A szervezet védekező reakciói

Külön védekező rendszerünk van, mely segít ártalmatlanná tenni a szervezetbe jutott kórokozókat. Ez maga a RES (reticolo-endotheniálissystema), mely lehet normális (normergiás), csökkent (hypergiás), hiányzó (anergiás) és túlzott (hyperergiás).

Kórfolyamatok – betegségek kialakulása

Nemcsak önmagában az egészségestől való eltérésre kell koncentrálnunk, hanem figyelembe venni azt is, hogy pl. hol és hogyan támadja meg a testünket a kórokozó, melynek nemcsak rossz anyagi hátterünk, ellenálló képességünk mértéke, hanem könnyelműség, passzivitás vagy tudatlanság is teret adhat. De a tudatlanság most már nem lehet akadály, hiszen ezt a cikket olvassa a kedves olvasó.:)

Nagyon meghatározó az alkatunk is, illetve, hogy milyen tulajdonságokat örököltünk felmenőinktől. Ezen kívül a lezajlott betegségek is megváltoztathatják a hajlamot, sőt a betegségek kialakulásában a nem és az életkor is szerepet játszik. Léteznek öröklött és congenitalis (veleszületett) betegségek is.

A lappangási (incubatio) időszakban behatoltak a kórokozok, de még a tünetek nem jelentek meg. A bevezető szakaszban (prodroma) megjelenik pl. láz, fejfájás, de ez még nem az adott betegség tünete. Ebből azonban arra következtethetünk, hogy közeleg a betegség. A kifejlődési szakaszban (manifestatio) a betegség tünetei immár „szárba szökkennek” és ez alapján fel tudjuk ismerni az adott betegséget (diagnosis). A kimeneteli szakaszban vagy meggyógyulunk (sanatio), vagy meghal a testünk (mors, exitus letalis).

A funkcionalis defectus pedig működésbeli az organikus defectus szervi elváltozásra utal, hiszen maga a gyógyulás is lehet részleges vagy teljes. Ezért szokták az orvosok mondani, hogy a végelgyengülés, a természetes halál igen ritka. Magát a haldoklást agoniának nevezzük. De nem szabad elkeserednünk, mert rengeteg klassz megoldás van, mely segíthet a betegségünk feloszlatásában, akár alternatív kiegészítő lehetőségek, melyek teljes egységet alkotnak az orvostudománnyal karöltve:

Nem konvencionális, alternatív gyógymódok, allopátia, homeopátia, természetgyógyászati szakok

Ezen kívül pl. meditációk segítségével dolgozhatunk önmagunkon és azon, hogy ne kötődjünk túlságosan a testünkhöz, felfedezve a többi területeket is az életben.

Kórlefolyások

Fontos, hogy figyeljünk a testünk reakcióira, melyek információt rejtenek magukban. Természetesen sokszor segít pl. a fájdalomcsillapító, de el is fedheti a tünetet, és ekkor nehezebb a diagnózis felállítása. Ezt is számításba kell vennünk. A kórlefolyások a következőképpen határozhatóak meg:

– A heveny (acut) időszakot heves tünetek jellemzik, mely 1-2 naptól fél, vagy egy hónapig is eltarthat.
– A félheveny (subacut) időszak egy vagy másfél hónapig tart, és híján van az erőteljes tüneteknek.
– Az idült (chronicus) betegség évekig, évtizedekig is eltarthat, melyben változik az aktív és nyugalmi szakasz.

A fájdalmat tulajdonság alapján osztályozhatjuk, mint:

– a fájdalom jellege
– a fájdalom erőssége
– belső szervek fájdalmai
– a fájdalom kisugárzása

 

Gyulladások

A gyulladások (inflammatio) a leggyakoribb szöveti elváltozások. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Ilyenkor vér áramlik erre a területre és kipirul, vörös színű lesz ez a terület (rubor). A gyulladásos szövetek megduzzadnak (tumor), ekkor az erekből folyadék lép ki. Hő termelődik azáltal, hogy a sejtek anyagcseréje fokozódik, így meleg tapintású lesz ez a terület (calor). A feszülő szövet ingerli a fájdalomérző receptorokat és kialakul a fájdalom (dolor). Ezek az elváltozások ellehetetlenítik a fiziológiás működést (functiolaesa).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
általános anatómia és az immunitásszövetek kóros elváltozásai