A keringés szervrendszere

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.
Erről a témáról már sokat írtam: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész
Fontos, hogy legalább nagyon alap szinten tisztában legyünk testünkkel, mely egy csoda. De mivel ajándékba kaptuk talán sokszor nem becsüljük meg és természetesnek vesszük létezését, működését.

A keringés szervrendszeréről

A keringési rendszer részei a kb. ököl nagyságú szív (cor), az érhálózat, a vér (testfolyadék) és nyirokrendszer. A nyirokrendszer az, mely a fizikai test mozgatásával hatékonyan elszállítja a „szennyet”. A szívnek van önálló keringése, de a nyiroknak nem mindig, ezért is fontos a rendszeres mozgás, sport.

A vér, mely folyamatosan áramlik a sejteket körülvevő folyadéktérrel tartja a kapcsolatot. Ez a sejtek közvetlen, belső környezete. A sejtek számára fontos, hogy a szövetnedv összetétele, hőmérséklete, térfogata lehetőleg állandó legyen. A szövetnedvbe a vér útján jutnak el a tápanyagok és az oxigén, és a vér szállítja el a sejtanyagcsere termékeit (pl. szén-dioxid).
A keringési rendszer központja a szív, melyet jobb és bal pitvarra és kamrára osztunk (lásd 4 üreg). Ritmusos összehúzódása tartja áramlásban a vért az érhálózatban. Kívülről a szívburok borítja, a szív saját vérellátását pedig a koszorúerek (coronaria) biztosítják. A kamrákat a szívsövény választja el egymástól. A pitvarok és a kamrák határán hártyás billentyűk, a kivezető artériák elején zsebes billentyűk találhatók. A billentyűk segítenek abban, hogy a vér ne tudjon visszafelé folyni.

 

A szív belső szerkezete

– Szívbelhártya (endocardium)
– Szívizomzat (myocardium)
– Szívburok (pericardium), ezen belül fali és zsigeri lemez

 

A szív üregeibe nyíló erek

– Bal kamrából: aorta
– Jobb kamrából: truncus pulmonalis, azaz tüdőverőértörzs (szétágazva ezután: artéria pulmonalis, lásd tüdőartéria)
– Bal pitvarba: 4 db véna pulmonalis
– Jobb pitvarba: véna cava superior és véna cava inferior, és a koszorúerek vénája (sinus coronarius)

 

Érhálózat

Az érrendszerben több értípust különbözetünk meg egymástól. A szívből kilépő erek – az aortát is beleértve – a verőerek, ütőerek vagyis artériák. A szív felé vezető erek a gyűjtőerek, vagyis vénák (visszerek), melyek a harántcsíkolt izmok kötegei között futnak. A nagy vénákban találhatók a billentyűk. A vénákat és gyűjtőereket összekötő hajszálerek a kapillárisok.

 

A vérnyomás mérése

A vérnyomás normál értéke változó, ugyanis függ az életkortól és az egyéni adottságoktól, nemtől, edzettségtől stb. Fiatal felnőtteknél elfogadható a 120-130 Hgmm szisztolés és 70-80 Hgmm diasztolés érték (120/70 Hgmm). A felső (szisztolés) érték a verőerek tágulékonyságát jelzi, az alsó (diasztolés) érték megváltozása a vese által termelt hormon hatásának a következménye, vagyis a vese állapotára is lehet általa következtetni. A szívinfarktus során a szív egyes területeit ellátó erek többnyire hirtelen elzáródnak és ennek következtében a szívizomrész elhalhat, majd hegesedik. Egyéb szívbetegségeknél egy darabig sok esetben kompenzál a szív, ha valami nem megfelelően működik, de ezáltal a szívizomzat megváltozik, lásd pl. anyagcsere a és megnövekedik, amit idővel a szív saját erei nem tudnak kiszolgálni. tehát elég egy kis hiba a gépezetben, mely láncreakciót indíthat el. A szívinfarktus kialakulását egyébként elősegíti a helytelen táplálkozás, vagy a túlterhelt és állandóan feszült idegállapot.

A szívnek saját ingerképző rendszere van (sinuscsomó és pitvar-kamrai csomó), de az idegrendszer is hatást gyakorol működésére (truncussympathicus és nervusvagus). A szív ingerületvezető rendszere a pitvar-kamrai köteg (HIS köteg), a Tawara-szárak és a Purkinje rostok. Azonban kémiai anyagok is befolyásolják a szív működését (ionok, hormonok, anyagcsere termékek).

A verőtérfogat (pulzustérfogat) az a vérmennyiség, amit egy összehúzódás (szisztolé) alatt a szív kilök a nagyerekbe, mely nyugalomban 60-70 ml. A perctérfogat pedig az egy perc alatt kilökött vér mennyiséget (4-5 l) jelenti.

 

A kis és nagy vérkör

A nagyvérkör a szívet és a test szöveteit köti össze egymással. Egész pontosan a vér a szív bal kamrájából indul ki, ahonnan az artériák, arteriolák és hajszálerek a szövetek felé viszik az oxigéndús vért. A venulák és vénák pedig a szövetekből összegyűjtik (ezért hívjuk visszérnek), majd a szív felé szállítják az elhasznált (széndioxiddús) vért, ami a jobb pitvarba tér vissza, onnan pedig átkerül a jobb kamrába, azaz a kisvérkör kiindulópontjába.

A kisvérkör a jobb kamrából a vénás vért a tüdőartérián és ágain át a tüdőbe szállítja, ahol az oxigénnel telítődik. Az oxigéndús vér a tüdővénákon át jut vissza a szív bal pitvarába.

 

A szíven kívüli ingerképzés

– idegrendszer – nyúltvelő
– reflexes (lásd távoli szervek ingerlése) pl. szemgolyóra gyakorolt nyomás, vagy gyomorszájra mért ütés, bőringer-hideg víz
– hormonok pl. adrenalin fokozza a szívverést

 

EKG görbe

Az EKG-görbén először a pitvar összehúzódását látjuk (P hullám), majd az ingerület átmegy pitvarról a kamrába (P Q távolság) és kamra összehúzódik (QRS komplexus), végül a nyugalmi helyzet visszaállása következik be (T).

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
a mozgás szervrendszerenyirokrendszer