A helyes futás légzésről, sportról. És magas vérnyomás csökkentése és a természetes megoldás alacsony vérnyomás ellen

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Az izmokról, edzéstervekről már írtam korábban, ép testben ép lélek alapon:

A testünk megmutatja hogyan használjuk elménket. Egy hiteles harcművész, csontkovács, akitől sokat tanulhatunk testünk működése kapcsán– edzésterv, testépítés, izomfajták, ízületi betegségek – helyes futás légzés, sport,  magas vérnyomás csökkentése azonnal házilag, alacsony vérnyomás ellen.

  A férfi és női légzés különbözőségei

A férfiaknak általában a gyomra “jobban enged”, mellkas erősebb, ezért hasi légzés könnyebben megy (így elhízásra is alkalmasabbak vagyunk). Alapból a teljes légzés 30 %-a bennünk marad, mert bármikor szükségünk lehet hirtelen egy kis levegőre, mikor pl. valamilyen fizikai munkát kell ellátni azonnal, vagy támadás ér stb. A hármas légzés a jógában is visszaköszön: has, mellkas, kulcscsonti légzés kapcsán. A nőkben azonban az van belekódolva, hogy ne a hasukból lélegezzenek, mert akkor, ha várandósak, akkor a magzatot veszélyeztetik ezzel. Meg kell tanulnunk az egészséges mély, hasi légzést.

 

Helyes futás légzés (sportolásnál pl. futásnál a légzés 3 üteme)

Futásnál érdemes 3 szakaszban lélegezni, majd akár egyre csökkentve folytatni tovább 2-es és 1-es ütemben. Minden lépés egy lélegzetvétel, majd kifújás. 3 szakaszban szívjuk be a levegőt (3 szakaszban veszünk egy nagy levegőt): bal, jobb, bal lábbal lépve. Utána 3 szakaszban fújjuk azt ki: jobb, bal, jobb lábbal lépve. És ilyenkor (vagy nagyobb sport teljesítmény alkalmával) nem biztos, hogy sikerül csak az orrunkon levegőt venni, így a szánkat használjuk a gyors oxigénjutáshoz ebben az esetben.


Nagyobb perspektívában nézzük a dolgokat

A matematika a fizika barátja. A fizika barátja a kémia. A kémia barátja a biológia. Nem kell tehát feldarabolnunk a tánclépéseket, minden közvetlen, vagy közvetett módon összefügg egymással. Pl. egy bokasüllyedés térd problémákhoz vezethet, ami csípő gondokat okoz, így egyoldalú lesz a tartásunk, amit a nyak próbál kompenzálni. Tehát teljesen el tudunk ferdülni akár egy bokasüllyedés következtében és oda az egyensúly… A nyaki izmok begörcsölnek stb. Tehát, ha az egyik szervünkkel baj van, az hathat a következőre, de az is lehet, hogy csak közvetett módon hat rá. Így minden mindennel összefügg.


Magas vérnyomásra sport? És alacsony vérnyomásra mi a gyógyír? (magas vérnyomás csökkentése azonnal házilag és alacsony vérnyomás ellen)

Ha magas a vérnyomás akkor a szív és az agy jobban igénybe lesz véve. Ha azonban elkezdünk sportolni ilyenkor, akkor a vér – ami az energiát szállítja –, az izmok felé kezd el mozogni. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy érdekességképpen írok ezekről a dolgokról, de mindig előbb tájékozódjunk orvosok által és saját felelősségre végezhetjük el ezeket a gyakorlatokat, amiket cikkeimben leírok. Mert pl. ha valaki evés után kezd el sportolni, akkor az emésztés nem tud befejeződni, a vér innen szintén az izmokhoz megy (gyomor helyett).

A szervezetnek döntenie kell és ezért egyre nehezebbnek érezzük a gyomrunkat, szédülni kezdünk stb. majd kiokádjuk, amit megettünk, mert a testünk azt hiszi arra nincs szükségünk, és helyette az izmokat stimulálja. Egyszerre nem megy a kettő. Ugye milyen intelligens a test és milyen fontos lenne, hogy megismerjük annak működését? Ha pedig alacsony a vérnyomásunk, akkor hanyatt kell feküdnünk. Ilyenkor a lábat is felpolcolhatjuk. A jógában léteznek megoldások légzésszünetek a vérnyomás csökkentésére (lásd kumbhaka) és növelésére, melyről már írtam. De mivel több, mint hetvenezer idegvégződés van a talpunkon, így azokat is lehet stimulálni és megváltoztatni a vérnyomásunkat.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
gerincfájdalom meditációbanpaleolit