Elképzelt valóságból, álomból a valódi valóságba – érzékelés észlelés, percepció, érzékszervek I.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), elme és a nyugati, keleti pszichológia

Forrás: Szvámí Ráma, Az örömteli élet művészete – Kelet üzenete, A boldogság az élet beteljesült állapota, rajtunk múlik akarjuk-e…

Percepció (észlelés) és az elképzelt valóság – a boldogság útja

Tankönyvszagú elméletek helyett igyekszem olvasmányosan leírni, hogy miért látjuk csupán töredékét a valóságnak. Így megismerve az észlelési (perceptuális) folyamatokat megkezdődhet a munka, ami az önmegvalósításnak is nevezhetünk és mely az elképzelt valóságunkból, az álom valóságából a valódi valóságba kalauzol el minket. Olyan, mintha eddig egy hatalmas ház tornácán éltük volna életünket, de most realizálnánk azt, hogy valójában az ajtó nyitva áll és az egész ház a miénk… – érzékelés észlelés, percepció, elképzelt valóság, álomból valóság, érzékszervek.

Az információk befogadása 3 csatornán keresztül történik:

– Érzékeken keresztül

Gondolati fogalmat alkotunk az érzékelés tárgyáról. Az érzékek ezután is reagálnak az infókra és a már általunk elképzeltek szerint fogadják azt be, és ez alapján érzékelik őket. Fogalmak és kategóriák jönnek létre, ám ezek a felismerések felszínesek.

– Ösztönök

A természettel kevésbé állunk kapcsolatba, így ösztönös tudásunkkal nem kapcsolódunk össze megfelelő módon. Az alapösztönökről és azok érzelmeinkre ható erejéről már írtam korábban. Lásd, A lelki harcművészet önmegvalósításának útja az elmén túlra: a jóga és pszichológia, pszichoterápia segítségével az örök boldogság országába, az elme megismerésével és uralásával I.

– Intuíció

Világunkban inkább a külső tudás megszerzéséhez szokunk hozzá. Ez a tudás mélyebb szinten bizonyos értelemben azonban haszontalan. Ezért mondta Tagore a bölcs költő: ,,Tudásomat nem a tudat útján fogadom be, hanem egy látomás útján.” Először belül látott meg valamit, hiszen minden belülről indul el és ezután ez ösztönözte őt.
Az intuíció egyéb iránt a jobb agyféltekéhez tartozik, így az fejleszthető. Erről szintén esett már szó. Lásd, Mérje le játékunkkal egy pillanat alatt, hogy ön a jobb vagy bal agyféltekéjét használja-e előszeretettel– női és férfi agy, önismeret, önmegvalósítás

Nem látjuk tehát a valóságot teljes mértékben, ezért hívták látóknak régen azokat az embereket, akikre ez a megállapítás nem volt hitelt érdemlő. Ők voltak a valódi tudással rendelkezők. Érzékszervi érzékeléssel nem juthatunk el erre a szintre. És emiatt van az, hogy folyamatos visszaigazolásra szorulunk: ,,Jól csinálom ezt, vagy azt, helyesen döntöttem?” stb.

Az érzékelés, észlelés korlátozott formája – álomból a valóságba ébredni az érzékszervek megismerése által

Az érzékelésünkben 10 érzéket használunk fel csupán:

– 1-5-ig a kifinomult befogadó érzék: látás, szaglás, tapintás, ízlelés, hallás
– 6-10-ig a durva-anyagi vagy cselekvő érzék: kéz, láb, beszéd, kiválasztó és szaporító szervek

Minden információt ezek az érzékek szűrnek meg. És ezen információ alapján cselekszünk. És ezután bekapcsolódik az elme, ami a múlt tapasztalatai és neveltetés, hajlamok (jógatudományban szamszkára) alapján elfogultan véleményt alkot. Aztán elkezdi azt megvédeni a fajfenntartás ösztönének köszönhetően, mely alapján azonosult véleményünk kapcsán erős késztetést érzünk, hogy minden áron megvédjük azt. Más különben tévesen azt hisszük tudattalanul, hogy egy darabot veszítünk el önmagunkból. Ez egy téves identifikáció (azonosulás), mely felesleges háborút és agressziót szül.

Folytatás: elképzelt valóságból, álomból a valódi valóságba

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
jó, hatékony pszichéérzékzavar