Miért vagyunk szomorúak? – depresszió tünetei, kezelése, depresszió ellen és gyógyítása

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), depresszió kontra boldogság

Sokan kutatták már a depresszió hátterét, amelyben szerepe van a hormonoknak, és az öröklődésnek is, ám az okok ennél jóval szerteágazóbbak – depresszió tünetei, kezelése, depresszió ellen és gyógyítása. Mi állhat a depresszió hátterében? – depresszió tünetei, kezelése, depresszió ellen és gyógyítása

 

1. Öröklődés

Jelenleg a kutatások már kimutattak néhány olyan gént, amely összefügg a bipoláris depresszióval, de a betegség egyéb fajtái mögött még nem egyértelmű a genetikai hatás. Tény, hogy akiknek a családjában már előfordult ez a probléma, ott nagyobb az esély a kialakulásra, de ez nem jelent biztos megbetegedést.

Hasonló módon, depresszió kialakulhat olyan embereknél is, ahol a családban korábban még nem jelentkezett. Bizonyos személyiségjegyek, például az alacsony önértékelés, önállótlanság, kritikus és önkritikus hajlam, a stressz kezelésének nehézsége és a súlyosabb megrázkódtatások még fogékonyabbá tesznek a depresszió kialakulására. A pszichológia copingnak hívja a megküzdési stratégiákat (lásd angol szó jelentése), amikor szélsőséges időszakban nem tudjuk kezelni az adott helyzetet, mert nem megfelelő a coping pl. stressz alkalmával.

 

2. Hormonok

A depresszió kialakulásához három ingerületátvivő anyag kapcsolható: a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin. Ma még nem egyértelmű, hogy ezen anyagok szintjének változása az oka vagy az eredménye a depressziónak.

Tény, hogy a nőknél kétszer olyan gyakran alakul ki a betegség, mint a férfiaknál és ez alapján a kutatók felvetik, hogy a hormonális tényezőknek is szerepe lehet a betegség kialakulásában. Ehhez az arányhoz a gyermekágyi lehangoltság is hozzájárul, amely a szülést követő néhány napban, héten jelentkezhet. Ilyenkor az anyák nyomott hangulatot tapasztalnak és felmerül bennük az anyaságra való alkalmatlanságuk gondolata – mindez jórészt a hormonháztartás zavarai miatt.

A szterotonin receptorok száma és elosztása más a férfiaknál és ennek köszönhető a depresszióra való nagyobb hajlam (legalábbis prof. Anna-Lena Nordström szerint).

Ez ugyan egy másik kategória, de létezik pl. gyermekágyi poszt-traumás stressz (amikor halállal kapcsolatos eseménnyel szembesülünk és ez a későbbiek folyamán is ijedtséget vált ki belőlünk).

Más megközelítésben maga a szülés egy energiavesztett állapot és a tudatállapotok az energia állapotok függvényei. Így amikor energiát vesztünk ingerlékenyebbek leszünk. Ez természetese, ezért kell naponta dolgozni az önismeretünkön, hogy ez fejlődjön és egyre boldogabbak legyünk.

 

3. Betegségek

Egy krónikus betegség, például a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség vagy a rák fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy alulműködése szintén depresszióhoz vezethet. A fájdalom ugyanis rontja a közérzetet, az erőnlétet, gátolja az alvást, kedvetlenné tesz, beszűkíti a figyelmet, és elszigeteli a szenvedő embert. Ezek a tünetek szinte természetesen elvezetnek a mozgásszegény életmódhoz, ami pedig tovább fokozza a fájdalmat.

4. Mozgáshiány

Kutatások bizonyítják, hogy a kitartóan végzett mozgás jelentősen képes csökkenteni a depresszió tüneteket, és ebben nem csupán a társaságnak, a buzdításnak és a motivációnak van szerepe, de a hormonoknak is. A sport ugyanis természetes agyi antidepresszánsokat termel, amelyek részt vesznek a stresszválaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ugyancsak csökkentik a fájdalom- és fáradtságérzetet az ópiátok amelyek hiányát akkor is érezhetjük, ha rendszeres mozgás után kihagyjuk az edzéseket.

.
5. Táplálkozás

A nyugati ember számára talán furcsa, de a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás közel sem azonos a telített- és transz-zsírokban gazdag gyorséttermi és a félkész ételekkel. Sőt, az ilyen anyagokban dúskáló falatok növelik a depresszió kockázatát. Vizsgálatok igazolják, hogy azoknál, akik jelentős mennyiségben fogyasztanak transz-zsírokat, nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, de a depresszió kockázata is megnő. A transz-zsírok az élelmiszereken leginkább hidrogénezett növényi olajként szerepelnek, de a büfék, gyorséttermek is használnak ilyet sütőanyagként.
Ugyanakkor azok, akik előnyben részesítették a növényi eredetű olajokban, magvakban és halakban található többszörösen telítetlen zsírsavakat, jóval alacsonyabb érintettséget mutatnak.

6. Elhízás

Az elhízás egészségügyi kockázatok sokaságát vonzza magával (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség), és ezek jelentős részével maguk az érintettek is tisztában vannak, sőt tulajdonképpen betegként kezelik magukat. Sokan tudat alatt alacsonyabb életkort is várnak maguktól. A nők különösen érintettek ebben a problémában, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a média sugallta, irreális elvárásoknak, így a nyomás szinte állandósul rajtuk Emiatt az elhízás megalapoz egyfajta állandósult stresszes állapotot, ami gyakran okoz depresszív hangulatot és ehhez kapcsolódó tüneteket. A kutatások szerint a kevés mozgás és a túlzásba vitt evés – főleg a zsírban és cukorban gazdag gyorsételeké – elterjedt szokás a depressziós és ideges páciensek közt.

 

7. Gyógyszerek, alkohol, kábítószer

Bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása kapcsolatba hozható a depresszióval – így egyes vérnyomáscsökkentőké, altatóké, fogamzásgátlóké. Az is egyre valószínűbb, hogy a depressziós emberek nem csak azért isznak, cigiznek és használnak tudatmódosító szereket, hogy csökkentsék a depressziót, de ez fordítva is igaz lehet. Akik ezekkel a szerekkel élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak és szorongók.

A férfiak titkolják

Férfiaknál gyakrabban jelentkezik maszkolt formában a depresszió. Ők maguknak is kevésbé ismerik be a hangulatzavart, bagatellizálják a tüneteket. Gyakran inkább ingerlékenyek, indulatosak, és hamarabb fordulnak az alkoholhoz, hogy annak segítségével javítsanak a hangulatukon. A depresszió hatékony kezelésével megakadályozható egy ráépülő alkoholizmus kialakulása.

Milyen lehetőségek vannak Önnél a depresszió kezelésére?

Felgyorsult világunkban olyan megoldásra van szükség, mely szinte azonnali áttörést hoz. A bölcs megoldás lényege, hogy ne csak néhány módszerrel dolgozzunk, hanem hogy személyre szabott megoldással szolgáljunk. Nem mindegy ugyanis, hogy az embert szabjuk a ruhára, vagy fordítva.

 

Ezen kívül már első alkalommal adunk gyakorlati megoldásokat. A depresszió esetében először is dinamikus meditáció segítségével oldjuk a feszültséget (tüneti kezelés) és oki kezelésként pedig ahelyett, hogy hosszú éveket töltenénk a kiváltó ok feltérképezésével (mindenkinek vannak traumái), inkább felismerjük a folyamatot és az elme működését, így nagyon gyorsan ki tudunk lépni ebből az állapotból. A pszichológia egy empirikus (gyakorlati) tudomány, de a különféle vallásokban, filozófiában, spirituális világban is van rengeteg hasznos megoldás (5-10.000 év bölcsessége), mely egyesítésre kerül szükség esetén, így az eredmény átütő.

Mi értelme ugyanis felosztani a lélekgyógyászat tudományát, ha a kémia vagy matematika tudománya sem kerül felosztásra. Hála istennek sok megközelítés, szemléletmód van, melyeket egyesítenünk kell és nem ellenségként tekinteni a másikra.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Szabó Lőrincősi vallások egyesítése