Miért vagyunk kedvetlenek, rosszkedvűek? – levertség, fáradékonyság, fáradtság okai, depresszió jelei

 In depresszió kontra boldogság, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

A hagyományos értelemben vett depresszióról és az önismereti fejlesztés ragyogó eredményeiről (önismereti, önértékelési és kommunikációs problémák, zavarok és megoldások), már írtam, de most a „láthatatlan” dolgokat is szeretném szemügyre venni, mely szintén nagy hatást gyakorolhat ránk – kedvetlen, kedvetlenség, rossz kedv, levertség, levertség fáradékonyság, levertség okai, fáradtság levertség, fáradékonyság levertség, a depresszió jelei.


Mikor még nem is ismerjük a kedvetlenséget, rossz kedvet, levertséget, fáradékonyságot

Gyermekként nyitottan, bizalommal telve születünk meg. Mivel nyitottak vagyunk és még nem rendelkezünk személyiséggel, így nincs eszközünk arra, hogy megszűrjük a dolgokat. És mivel tökéletes emberek nincsenek, így tudatlanul jót és rosszat egyaránt beépítünk személyiségünkbe. Ezért van, hogy, ha bántalmaznak egy csecsemőt, lehet, hogy ezt megismétli ő is felnőtt korában. Hiszen ő akkor nem tudja, hogy ez jó vagy rossz.

[adrotate group=”4″]

Idővel elveszíthetjük lelkesedésünket és egyre érdektelenebbé válunk. A pszichológia burnout szindrómának (kiégésnek) hívja ezt. Napról napra elveszítjük a játékosság iránti vágyunkat. Minden nap engedünk egy picit, melyből óriási megalkuvás lesz és sok esetben egy boldogtalan élet. Talán ezért mondják a dietetikusok, hogy számoljuk a kalóriákat (mely ragyogó önfegyelmet alakít ki bennünk), mert rájövünk, hogy a sok kicsi valóban sokra megy, sőt… Szóval, gyerekként még a tócsában ugráltunk, mekkora örömöt adott ez nekünk, most meg kész katasztrófának vesszük, ha egy csepp eső ránk hullik véletlenül, vagy leesszük magunkat? A személyiség idővel egyre merevebb lesz, kialakulnak a rigoják. De ennek nem muszáj így lennie, ha megismeri az elméje működését és így kinevetheti ezeket a késztetéseit, nem azonosulva velük, mely mögött felsejlik a valódi boldogság és béke. Erre nagyon klassz átütő erejű technikák sorakoznak fel a boldogságunk megteremtése céljából.

A levertség, a fáradtság, fáradékonyság valódi okai és a depresszió kezdődő jelei

A fáradtság érdektelenséget szül. Már elfogyott az energiánk. Pont a gyermeki minőség ellenkezője. A fogyasztói társadalomban meg kell tanulnunk, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a cél. Az utazás maga és nem pedig a produktum. Régen egy zen mester, ha azt súgta a belső bölcsessége, akár évekig festett egy festményt és akár magát a királyt is „megváratta” ezzel. Talán az sem véletlen, hogy lámák órákig, napokig rakják ki a mandalát a színes homokból meditálva felette, egyfajta műalkotást meghazudtoló módon, majd összesöprik, megsemmisítve mindezt egy csapásra.

[adrotate group=”6″]

És ez így lehet, hogy roppant sablonosan hangzik, de próbált a kedves olvasó pl. úgy bekötni a cipőjét, mintha éppen egy impozáns festményt próbálna létrehozni? Úgy, hogy ne unalmasan, hanem egyfajta meditációként tekintve rá teljesen átadja magát az ember annak a tevékenységnek, amit éppen elvégez? Hiszen bármi okozhat örömöt nekünk. Így nem az ipari jelleg dominál, hanem az igényesség, a művészet veszi át a terepet, mely következménye a boldogság, a harmónia megteremtése. Ezért van pl. a buddhizmusban is a vipassana meditáció, mely során megfigyeljük mozgásunkat és olyan lassan haladunk eközben, ahogy csak tudunk. Hihetetlen élmény és játék. Egyébként a jógában (tévhitek a jóga oktatásról, jóga kezdőknek, Hatha jóga, Ashtanga jóga, Rádzsa-jóga) is rengeteg megoldás létezik számunkra és sokan összetévesztik az ászanákkal (testtartások), pedig itt nem erről van szó. De az élelmiszer is nagy hatással van nyugalmunkra. Nem véletlen, hogy a jógában radzsasznak hívják azokat az ételeket, melyek izgató hatást váltanak ki idegrendszerünkre (pl. hús, tojás). A sok tartósítószer, festékanyag, ízfokozó teljesen felborítja a rendet. És sok közhiedelem kerül így napvilágra pl., hogy a parlagfű káros, holott valójában gyógynövényről van szó (A parlagfű gyógynövény, mely erősíti az immunrendszert? Téves pszichés elképzelések – parlagfű allergia ellen, allergia gyógyszerek). Így a feje tetején áll minden.

[adrotate group=”4″]

A másik probléma, hogy főleg a nagy városokban rengeteg inger éri idegrendszerünket. A rohanás, a felületesség mind-mind hat ránk. A sok hangos zaj káros az idegrendszerre és még éjjel is befolyásolja azt, hogy mit álmodunk (Az éjszakai hangoktól függ, hogy mit álmodunk? – álom, pszichológia, álom, mint menekülés). Az erre válaszul adott ingerültségünk tudattalanul a szabadulásvágyunkat fejezi ki ebben az esetben.

Mi a megoldás?

Tartózkodjunk minél többet a természetben, lélegezzünk hasi légzéssel minél mélyebben és lassabban ilyenkor és tanuljunk meg relaxálni, meditálni. Így a testünkre is tudunk hatni. És működjünk együtt a dolgokkal, ne álljunk ellen, mely sok feszültséget teremt és ingerültséget bennünk és körülöttünk egyaránt. A sok energia pazarlásról nem is beszélve. Ne engedjük meg, hogy a külső inger a belső harmónia rovására menjen. Ne a külsőségekben, hanem önmagunkban keressük a boldogságot, konkrét gyakorlatok segítségével, hogy saját tapsztalatunk is legyen minderről. És ne feledjük el, hogy minél több dolog vonja el a figyelmünket, a szívünkben lévő lelkesedés annál kevesebb lesz. Tanuljuk meg uralmunk alá vonni az elmét, valamint a testünket és arra irányítani, amire szeretnénk: a harmóniára, boldogságra stb. Így egész életünk gyökerestül megváltozik.

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

ashtanga jógainspiráció