A parlagfű gyógynövény, mely erősíti az immunrendszert? – parlagfű, pollen allergia kezelése, elleni gyógyszerek, stop

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: dr. Rüdiger Dahlke, dr. Balogh Katalin, dr. Biró Gyula, Weixl-Várhegyi László (A Magyar Természetgyógyászok Szövetségének és a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja)

Elhisszük, amit hallunk vagy előtte megvizsgáljuk azt? – pszichés minták

Nagyon sok esetben a pszichológus dolga, hogy a berögzült szülői mintákat feloldja, melyet még a szülök halála után is követünk. Hiszen a gyerek olyan, mint egy szivacs, mindent magába szív legyen szó jó vagy rossz dolgokról. Később ezt beépíti az identitásába és onnan egyre nehezebb kigyomlálni azt. Ilyenkor önmagunkat korlátozzuk. Egy intelligens ember mindig egészségesen kételkedik. Azonban miután meggyőződik valaminek az igazáról, akkor nem fogja kétségbe vonni azt. De sokan inkább a tükröt törik össze, mert fájdalmas beismernünk a hibáinkat önmagunknak. Pedig ez a fejlődésünk záloga. Tegyünk egy próbát.

 

A parlagfű, mint gyógynövény?

Sokak számára furcsa ez a cím, hiszen más összefüggésben ismerjük ezt a gyógynövényt, mely Amerikából származik és hazánkba az 1920-as években jelent meg először. Ambrosia artemisiifolia a latin neve. Az ambrosia az istenek ételét jelenti. Érdekes, igaz? Az antibiotikum pedig a bio (mint élet) és anti (mint valami ellen) szóból származik. Néha érdemes a szavakkal eljátszogatni. Növények között nincsen gaz, csak haszonnövény és gyomnövény.

 

Az indiánok egyébként előszeretettel használták a parlagfűvet, mely képtelen túlzottan elszaporodni, csupán mint intelligens növény a kopár földterületeket védi meg a kiszáradástól. Most pedig idézem Weixl-Várhegyi Lászlót:

,,Rendszeresen fogyasztható a parlagfű, az év minden napján. Ilyenkor, amikor még zsenge, összevágom apróra egy kis petrezselyem, vagy zeller zölddel, vagy önmagában, és rászórom a szendvicseimre, a kiszedett ételeimre (leves, kása, tészta, főzelék, barnarizs). Ebben a zsenge korban nagyon sokat leszedek és leszárítom, majd szárítva tárolom, s így egész évben tudom az ételeimbe, ételeimre tenni a szárított, megőrölt porát.”

Mindenki döntse el saját felelősségére, hogy hajlandó-e megenni a parlagfűvet.:) Még a parlagfűre allergiásoknak is javasolják ezt. Hiszen, ha a vélt ellenséggel szembe merünk szállni, lehet, hogy kiderül, hogy egy kedves, gyógynövény van előttünk. László arról is beszámolt, hogy többen kísérleteztek komoly sportolóként a parlagfűvel, mely megnövelte a teljesítményüket. Emellett őssejt-szaporítónak tartja László a parlagfűvet, mely azt jelenti, hogy a rákot is képes gyógyítani.

A parlagfű allergia (pollen allergia) valódi oka

Ha elesek a biciklivel, akkor a bicikli a hibás vagy én? Ha félek valamitől, akkor bennem van a félelem vagy abban amitől félek? Kinek kell megváltoznia? Lásd a cápasimogató embert (A félelem és szorongás a világban vagy bennünk van?). Ha életnek az a célja, hogy tanítson, de én ellenállok, akkor lehet, hogy ennek következtében alakul ki a félelem? Mint a víz, amikor úszni tanulunk az ellenségünk és a barátunk is lehet, ha hátradőlünk benne. Így sok esetben a parlagfű csupán tükröt tart elénk, hogy tanulhassunk a helyzetből. Így érdemes a pszichoszomatikát alapul venni ilyenkor és a szimbólumok segítségével megfejteni mi a valódi gyökere a problémának. Természetesen a kivételek itt is erősítik a szabályt. Ilyenkor egyébként egy parlagfű ellenes anyag van a szervezetben, amit az immunrendszer termel egy vélt ellenség ellen. Tehát a szervezet agressziót hoz létre önmagában.

 

A bőr a határ nimbusza ebben a feltételezésben, a tüdő pedig a kapcsolat, szabadság, kommunikáció szimbóluma. A nagyfokú agresszió és érzékenység közötti konfliktust értjük pollen allergia alatt. Hamis ellenségkép húzódik meg mögötte, túlzott reakcióval. A ki nem élt, fel nem ismert, agresszió, elnyomott életigenléssel párosul. A virágpollen, a fűmag a (növények hímmagjai), így a félelem a termékenységtől, szerelemtől, szexualitástól, ösztönszerűségtől hamar kibontakozik allergia formájában.

Mi okozza még az allergiát?
Allergia ellen, allergia kezelése – allergia stop

A világon 400 millió ember allergiás, Magyarországon 3 millió ember, mely nagy részük jómódú. A különféle kutatások kimutatták, hogy a stresszhelyzet (vagy nagy társadalmi változás) kiválthatja könnyedén mindezt. Hiszen ilyenkor a bennünk lévő feszültségnek valahogy felszínre kell törnie. Sőt, idővel az allergia asztmát is kiválthat, ha rosszabbodik a helyzet, de minden esetben valamilyen konfliktus van a háttérében. Ezt kivetítjük (projektáljuk), lásd a pszichológiában lévő elhárító mechanizmusokat (agresszió). Ilyenkor egy mesterséges, túl szigetelt életet élünk, melyben a természet már-már ellenséggé válik.

Allergia elleni gyógyszerek

Sok gyógyszer van a piacon, de én ezekhez nem értek. Az én dolgom, hogy lelki oldalról világítsak rá a dolgokra és tüneti kezelés helyett oki megoldással szolgáljak. A tünetmentesítés ugyanis nem biztos, hogy megoldotta az adott problémát. Érdekes, hogy a vérbe forgó szemek az allergiásnál hogyan utalnak szimbolikusan az agresszióra.

 

Allergia stop – A megoldás

Dr. Biró Gyula immunrendszer fóbiájának nevezi (klinikai szakpszichológus) a pollen allergiát. Figyelemre méltó szóösszetétel, mely a már kitárgyalt bosszúságra utal az allergia hátterét illetően. Mikor képtelenek vagyunk érvényesíteni akaratunkat és ennek következtében frusztrálódunk, akkor jelentkezik az allergia dr. Biró elmondása szerint. Ilyenkor mindenkinek személyre szabott elemzésen kell átesnie (a különféle élethelyzetet és szimbólumokat érdemes elemezni). Emellett ingerelárasztásos módszert is lehet használni, azaz az allergiás emberek kimennek segítőjükkel a parlagfű mezőre és kutyaharapást szőrével alapon orvosolják a problémát, szembenézve a konfliktussal konfrontációval.

Az agresszió tudatos megélésében segítenek továbbá a dinamikus meditációk. De emellett meg kell tanulnunk az érzékenység iskolázását is. Emellett képesek kell legyünk ,,csúnya” vicceket meghallgatni. Ezen kívül az ismerős kijelentés alapján, miszerint „Szeressétek ellenségeiteket” követve ezt az elvet felfedezni, hogy az ellenség önmagunkban van. Másik fontos dolog, hogy kihívásokat kell keresnünk, konfrontálódnunk kell allergiásként, ha meg akarunk szabadulni ettől az állapottól.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Félelem, szorongás, cápasimogatóstressz