A személyes / online life, business és executive coaching (életvezetési és karrier tanácsadás) lényege és ára

 In coaching


Probléma vagy lehetőség (amiből tanulhatunk)? Lehetetlen megoldani, vagy nehéz? Amire figyelünk, az lesz a tapasztalatunk, ezért mindenki eldöntheti, hogy a pozitív vagy negatív, ill. reális megközelítést preferálja-e. Erre nagyon gyorsan ráébreszt egy jó coach.

Miért fontos a coaching?

Eric Schmidt (Google korábbi elnökvezér igazgatója) számára a legjobb tanács ez volt, amit kapott: “szerezz egy coach-ot magadnak”.

Talán nem véletlen, hogy egyre nagyobb divat a coach segítségével a maximumot kihozni magunkból (egészséges emberként) egyfajta motiváló “edző” segítségével, aki különféle kérdéstechnikákat alkalmaz.

Ennek köszönhetően a leghatékonyabb módon elérjük céljainkat, elgörgetve az akadályokat, mind a business és executive coaching (vállalkozóként, alkalmazottként, vezetőként), mind a life coaching (magánélet területén), hogy sikeres, boldog életet élhessünk.

A problémákat megoldva, cselekvési tervvel a nyomasztó terhek nélkül szárnyalhatunk, gazdag önbizalommal rendelkezve. Mindannyiunkkal előfordul, hogy elakadunk egy-egy élethelyzetben / életterületen. Ez nem szégyen, sőt a változás igénye a nyitottságra utal. Miért ne tanulhatnánk a tévedéseinkből, a hatékonyság jegyében? Több szem többet lát alapon, a kívülálló könnyebben rálát a problémáinkra és a megoldásra.

A life-long learning (élethosszig tartó tanulás) nagyon fontos, izgalmas, perspektivikus és célravezető egy folyamatosan változó világban… Ha meg tudjuk oldani a problémát, akkor minden kerek számunkra… Ha pedig nem, akkor van segítség, ahogy ha elromlik a mosógép vagy a kocsink, szakértőre bízzuk a dolgot.

Kiknek szól a life coaching?

Az életmód tanácsadó (life coaching) szolgáltatás egészséges embereknek szól, de nem szokott tanácsot adni, hanem rávezet a megoldásra. Pszichológiai, pszichiátriai kórképekkel a megfelelő szakorvos (pszichiáter) és pszichológus (klinikai szakpszichológus) tud a segítségünkre lenni. Ők kompetensek pszichoterápiát tartani, elemezni a múltat stb.

A személyes vagy online life coaching tehát egészséges embereknek segít az ülés alkalmával abban, hogy objektíven, partneri viszonyból kiindulva közösen megoldják a problémákat. A klienst (coachee-nak is hívják ebben a terminológiában). Nincs alá és fölé rendeltség, ítélkezés, egyenrangúság van és általában kérdések segítségével operál a coach. A jövőre fókuszál, hiszen a múlttal ellentétben azon tudunk változtatni, pontosan kijelölve céljainkat és az ahhoz vezető utat.

 

A life coach (személyi és életvezetési tanácsadó) paradigma váltást eredményezhet és segít megoldani a problémákat

A jó life coach megfelelő önismeret birtokában motivál, de nem alakít ki függőséget. Megtanít arra, hogy hogyan tudd kezelni a saját problémáidat. Ezáltal más szemszemszögből megvizsgálva könnyedén megtalálhatod a megoldást, mikor pl. a fától nem látjuk az erdőt…

Egy-egy cél elérése általában 4-5 alkalom alatt szokott megtörténni. A személyi és életvezetési tanácsadó folyamatosan fejleszti önismeretét és ezért kongruens (vizet prédikál és azt is issza meg). Hiteles.

Akinek stabil az önismerete és bízik önmagában, annak nincs arra szüksége, hogy másokat lenézzen, vagy elítéljen, mert (akár korábbi) önmagát látja a másikban. Ezért tud jó példát mutatni. És természetesen rendelkezésére áll a szupervízió (ő is tud coachingon részt venni).

A jó coach tanulásra ösztönöz és számomra nem a módszeren van a hangsúly, hanem maga a személy, aki közvetíti azt, rendelkezik egyfajta kisugárzással. Tehát az emberek a fontosak, különben gépek is taníthatnának minket. Az eredményes személyes / online coaching alkalmával megtanuljuk a konfliktusok, játszmák kezelését is, hogy ne rendeljük magunkat mások alá vagy fölé (devalváció, idealizáció, mint elhárító mechanizmus).

Játékok, izgalmas információk, felismerések alapján fejlődik önismeretünk az életvezetési tanácsadás alkalmával, mely ha bele tesszük az őszinte, kitartó felelősségteljes munkát, akkor pozitív értelemben változtatja meg életünket.

 

Mi a különbség a life coaching és business, executive coaching között?

A life coaching a személyes életvezetésünk kapcsán van segítségünkre pl. párkapcsolati, önismereti elakadások, kommunikáció, emberi kapcsolatok, munkahelyi, egészség, sport coaching stb. tartozik ide. A business coaching alkalmával pedig a vállalkozási, alkalmazotti szféra érintett a különféle kijelölt célok elérésében és együttműködésben. Egy business coach képzésre vezetők, HR-esek, pszichológusok is szoktak jelentkezni, hogy megfelelően tudjanak embereket motiválni, vezetni. Az executive coaching kimondottan a felső vezetésnek szól.

Hasznos dolog felosztani különféle tematikára a coachingot, de valójában ugyanúgy önismereti fejlesztésről van szó, témától, élethelyzettől függetlenül, jóllehet a szervezeti kultúra megismerése nagyon fontos. Általában egy felsővezető könnyedén tud döntést hozni, nem ebben segíti a business, executive coach, hanem abban, hogy tudja kezelni a munkatársait, de ehhez önmaga önismeretét kell rendeznie első körben.

 

Szakképzettség és egyéb felnőttképzési engedéllyel rendelkező képzések

Általában a business, executive coaching szakemberei rendelkeznek közgazdász vagy jogi diplomával és maguk is voltak közép vagy felsővezetők, HR igazgatók stb. (nem elvárás), de szakmailag indokolt lehet. Akinek nincs ilyen múltja, illetve soha nem volt semmilyen vállalkozása, annak esetleg nehezebb lehet érvényesülni egyes esetekben.

A life, karrier coachok pedig általában HR területen tevékenykednek és esetleg rendelkeznek pszichológus, orvos, szociális munkás, bölcsész stb. diplomával, akár diplomára épülő szakirányú továbbképzéssel pl. mentálhigiénés szakemberként. A diploma (végzettség) megszerzése és szakmai tapasztalat után végzik el a coaching képzést. Ezt cégek, egyesületek végzik jelenleg (többnyire felnőttképzési engedéllyel), illetve egyetemen / főiskolán, poszt graduális szakirányú továbbképzést is lehet választani, mely szakképzettséget ad, de mivel jelenleg hazánkban nincs master képzés, coach területen, így nem ad végzettséget legjobb tudomásom szerint. További releváns infó: Magyarországi Coach-Szervezetek Szövetsége

 

Karrier coaching (karrier tanácsadás)

Ez is nagyon fontos terület, mely kimondottan a karrier coachingra fókuszál. Itt is szükség van önismeretre, negatív és pozitív tulajdonságaink felmérésére. A karrier coaching alkalmával a cv (önéletrajz) megírásában és a megfelelő munkahely megtalálásában is kapunk segítséget. Ez szintén nagyon hatékony tud lenni.

Többnyire a piac telítettsége és egyéb okok miatt vannak külön szakterületekre fókuszáló szakemberek. Pl. a karrier coach, aki karrier tanácsadással foglalatoskodik. Ez általában a life és business coaching határterülete, melyből szintén látszik, hogy semmi sem fekete-fehér.

 

Mi történik a coaching alkalmával?

Konkrét önismereti tesztek, kérdések alapján a gyengeségek, erősségek hamar kirajzolódnak a célokkal együtt. Kiderül számunkra, hogy mit miért csinálunk pontosan, és mi motivál minket. Megtudjuk, hogy hogyan kommunikálunk, ill. azt a többi ember hogyan értelmezi. A különféle játszmák és konfliktusok kezelését is megtanulhatjuk.

Pontos célokat állítunk és a hozzá vezető utat elkezdjük bejárni. Kapunk házi feladatot. Ezzel munka van, de a pozitív eredmény motiváló hatású. A negatív érzelmek, gondolatok helyett a pozitív megközelítéséken, jövőképen van a hangsúly.

Business coach és life coach árak

Ez teljesen változó, mert maga az ülés is különböző, pl. 50-90 perc között. Általában 8-10 e Ft-tól 20 e Ft az óradíja a life coachnak. Ne feledjük el, hogy a jó business és life coaching alkalmával teljes körű figyelemre és egyben egyfajta ellazultságra van szükség, mely sok energiát vehet igénybe és átlagosan minden 4-5 alkalom után új ügyfélre, ezen kívül iroda bérlésre, továbbképzésre stb. lehet szükség. A business, executive coaching ára több tízezer Ft is lehet óránként. Azonban, ha több millió Ft-os kérdésben kapunk pár óra alatt olyan megoldást, mely azonnal segít, akkor elképzelhető, hogy ez teljesen profitábilis. Valamilyen tanácsadóra, segítőre mindig szüksége volt a vezetésnek, ahogyan a királyoknak, császároknak is a történelmünk folyamán.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
karrier coach