A karrier coach (karrier tanácsadás) önbecsüléshez és akár milliós plusz fizetéshez segíthet hozzá

 In coaching

Csak megközelítés kérdése… te milyen világot teremtesz magadnak?

Egy zen szerzetes szeretne meditáció közben cigizni. De visszautasítja felháborodva az apát ezt a kérését. Aztán látja, hogy szerzetes társa cigarettázva meditál, nagyokat, jóízűen pöfékelve:

– Ez, hogyan lehetséges, hogy te cigizhetsz gyakorlás közben? Engem visszautasított az apát mikor megkérdeztem, hogy lehet-e meditáció közben cigizni – panaszolja.
– Én is megkérdeztem, de én így tettem fel a kérdést: cigarettázás közben szabad meditálni? Erre azt mondta, hogy természetesen és nagyon örülök, hogy fontos számodra a meditáció még akkor is, mikor cigarettázol.

A jó coach szinte azonnal kizökkent régi szokásaink tudattalan ismételgetésének folyamataiból és megmutatja a bennünk lévő megoldást… ahogyan a zen szerzetes is teszi interjú alkalmával full tudatosan.:)

 

A barát, családtag nem coach és nem pszichológus, sem pszichiáter

A legnagyobb eredményt a munka területén is, többnyire business coach, ill. karrier tanácsadással, a karrier coach segítségével tudjuk elérni, akik egészséges embereknek segítenek abban, hogy a maximumot hozhassák ki magukból. (Ha pszichés problémánk van, akkor forduljunk szakorvoshoz, ill. megfelelő szakpszichológushoz.)

Egy coach, azaz „edző”, aki motivál, egyenrangú félként segít elérni a céljainkat, megváltoztatja életünket, ha készek vagyunk megdolgozni érte. Mindannyiunknak szüksége lenne olykor-olykor coach-ra. Főleg, ha a maximumot akarjuk magunkból kihozni és nem elégszünk meg középszerű, átlagos megoldásokkal.

Természetesen a barátoknak és családtagoknak is lehet építő jellegű véleménye, de az nem mindig objektív és fontos, hogy a mi karrierrel kapcsolatos célunkat szolgálja, mely szakmailag sem kifogásolható. Persze nagyszerű dolog, ha meghallgatják az embert, és hatékony master mind jellegű baráti körök is léteznek. Ha biztosra akarunk menni, akkor nem árt profi szakemberhez fordulnunk, akinek ez a dolga.

A kérdés az, hogy mekkora és milyen minőségű változást szeretnénk? És mi mennyi energiát, pénzt, időt fektetünk bele, hogy megfizessük ennek az árát?

 

Miben tud segíteni a karrier coach a karrier tanácsadás alkalmával?

A karrier coaching (karrier tanácsadás) valahol fél úton van a life coach és business coach tevékenysége között. Segítségével megtudhatjuk, hogy miben vagyunk igazán jók, fény derül az erősségeinkre, gyengeségeinkre. Pályaelakadás, sikertelenség, nem megfelelő tevékenység végzése, kevés fizetés, kollegális kapcsolati problémák esetén mind-mind a segítségünkre lehet.

Kiderül számunkra, hogy milyen munkát érdemes választanunk, amiben ki tudunk teljesedni. Hogyan kezeljük a stresszt, konfliktusokat, játszmákat, fölé-alá rendeltséget. Megtudhatjuk, hogyan tehetünk szert a karrier coach (karrier tanácsadás) segítségével önbizalomra, önbecsülésre, lelkesedésre, hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk.

Cél lehet fizetés emelés, munkahelyi váltás is, melyben szintén segítségünkre van a karrier coach. Ennek részét képezi az önéletrajz megírása és a hatékony tárgyalástechnika elsajátítása.

Tegyük fel, hogy a karrier coach segítségével sikerül 50 e Ft fizetésemelésre szert tenni, mely 600 e Ft pluszt jelent minden évben. Ez nem ér meg számunkra néhány ülést, ahol a karrier coach felkészít minket minderre, mely módszert később is tudjuk majd alkalmazni?

Ráadásul ezzel önbecsülésünk is nőni fog, így sokat nyerhetünk vele. Olyan ez, mint egy játék, ahol a jelenen és jövőn van a hangsúly és a célokon.

Merjünk játszani és megdolgozni azért, amit igazán szeretnénk elérni az életben és ebben a life, business, executive, karrier coach (karrier tanácsadás) mind a segítségünkre van.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
személyes / online life coaching, személyi és életvezetési tanácsadáséletmód tanácsadó, életmód tanácsadás