Rutin vérkép és tumormarkerek értelmezése érdekes kiegészítéssel 2/2.

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Forrás: dr. Bertók Éva ny. labor főorvos előadása és internet

1. rész 

Májenzimek

Alk. fosfát (placenta is termeli a várandóság végén, lásd harmadik trimeszterben, de rosszindulatú csontáttétnél, daganatnál is megemelkedik

GOT: a többi máj enzimmel szokták kielemezni (májban, szívben, előforduló enzim, de az agyban, vázizomzatban, vesében is megtalálható), de az a savanyú foszfát a prosztatára állapotára utalhat a férfiaknál

[adrotate group=”4″]

GPT: a máj betegségét jelzi (akut hepatitis, vagy kő zárhatja el az utat), de gyógyszer is megemelheti pl. egyes fájdalomcsillapító, antibiotikum, tbc elleni szer, vagy vérnyomáscsökkentő

LDH: ha pl. a májbontó enzim nem volt elég gyors, mert előző este ivott a páciens akkor az itt látható, de kemoterápiánál is megemelkedhet, mert előfordulhat ilyenkor, hogy a szövetek szétesnek

Serum össz. fehérje, a máj termeli a fehérjét…

Albumin egy kisebb molekulájú fehérje, a máj termeli ezt is, ha magas az értéke, akkor máj probléma áll fenn. Ha nagyobb molekulájú, akkor a máj védekezéséről beszélünk, de ezt pl. a vesebeteg kiüríti.

Calcium csont 85 %-a, a vérből elválasztott szérumból meghatározzák a kalciumion koncentrációját.

Magnézium: elektrolit háztartás szempontjából fontos, pl. idősebbek lába emiatt görcsölhet be, ha nem megfelelő az értéke (persze a lábgörcs utalhat vese problémára, vagy érelmeszesedésre, esetleg gerinc problémára). Erre szokták javasolni a B6-ot és a magnéziumot.

Ha valakinek egész nap görcsöl pl. csípő tájékon, akkor általában gerinc röntgenre szokták küldeni az illetőt, mert a problémát ott kell keresni.

Vas (vérfesték): három értéke fontos, a szállító, hordozó és raktározó fehérje (a vas raktárban kell lennie, különben hiába próbál a szállító működni, lásd enyhe vérszegénység esetén)

A betegség 80 %-a immunrendszer probléma, nem véletlen, hogy a keleti gyógyászat a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Az immunrendszer nagy részét a beleink képezik bizonyos értelemben, pl. a vastagbél problémát sorolhatjuk az immunproblémák közé.

Előfordult az is, hogy colon-hidroterápia oldotta meg a vashiányt. vashiánynál a fülcimpa sápadt színű, vagy szem alatt ha lehúzzuk a bőrt látható a vérszegénység (halványabb a vörös terület).

Fontos még megjegyezni, hogy nyáron nem érdemes méregtelenítő kúrát csinálni, mert folyadék veszteség van, és ennek köszönhetően lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el a dolognak és saját magunkat mérgezzük meg.

[adrotate group=”6″]

Továbbá a szervezetnek nem jó a nagy és gyors változás.

HDL cholest.: ha magas az felel meg a jónak, mert ez a rossz koleszterint védi ki (védelmet lát el, így nem tud lerakodni)

Össz. koleszterin értékek:

25 év alatt: 3,1-5,9

25-40 év között: 3,6-7,2

40-60 év között: 4,1-7,6 között

60 év felett: -8-ig max.

Magas koleszterinre javasolják a fokhagymát, almaecetet, vagy lenmagolajban fokhagyma stb., de folyadékra is szükség van hozzá, hogy legyen oldószer. Ám a stressz 2-3 értékkel megemelheti a szintet és a vércukrot is.

CRP: A gyulladás kimutatása, lásd fehérje (rossz indulatú daganat, gyulladás, fehérje probléma, magas értéknél).

HTSH: a vérben lévő fontos hormonok, pajzsmirigy stimuláló. Fordítottan arányos itt az érték, mert stimulál (TSH). Tehát, ha megemelkedik, akkor alacsony a pajzsmirigy működése és vica-versa. Ha magas, akkor jódra van szükség.

Érdekességként említem meg, hogy várandós hölgynek a vas nem biztos, hogy használ fáradtságra, jobb a pihenés, mert a méhszáj kinyúlhat. De hallottam már olyat is, hogy az oxitocin olyan, mint egy pumpa és kötődési problémákat is okozhat később.

Ha sok a fehérvérsejt, az gyulladásra utalhat. ha a vörösvértestben (hemoglobin hordozója) O2 hiány van, akkor a sejt feltehetően nem működik megfelelően. Normálisnál alacsonyabb szint esetén csökken az oxigénszállító kapacitás, a szervezetben oxigén hiányos állapot (hypoxia) alakul ki. Ennek következménye a fáradékonyság, a sápadtság, súlyosabb esetben nehézlégzés.

A hidrogén peroxidról nem volt jó véleménnyel a doktornő.

Érdemes az össz. fehérjét nézni, mert a többi érték gyorsan változik (lásd többi fehérje: neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta), napról napra.

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt és ezen kívül különleges masszázst.  

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK
laborvizsgálat eredményeielgondolkodtató kérdések