Az igaz tanító nem különbözik tőlünk – A Self a legnagyobb segítség és a Self mindig a gondolatokon keresztül nyilvánul meg

 In advaita, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Angol verzió: The true teacher is never apart from you – Self is the best help and Self is always coming through

A Self a legnagyobb segítség

Amikor a tudatosságunk azonosul az elmével, az eredmény maga az egoizmus. Ez az összes szenvedésünk gyökere. Mi az ego szemtanúja vagyunk. Mikor felismerjük az állandó Self-et, az ego eltűnik. Tartsuk a figyelmünket a szívünkön. Hadd létezzen az életünk ebben az állandó hozzáállásban az önvizsgálat alkalmazásával. Felismerve a hamisat, nem kell keresnünk a valódit, mert a hamis felismerésével elkülönül a valódi. Találhatunk egy tanítót, aki sosem különbözik tőlünk. És bölcs dolog a segítséget keresni, amíg nem fedezzük fel a tudatosságot, amiben minden törekvés megfigyelhető felülmúlva a segítséget. A tudatosság, boldogság nem a másik oldalon van, mely valamilyen munkafolyamat eredménye, hanem a tudatosság már létező dolog, amiben minden törekvés figyelem alá vonható – a Self a legnagyobb segítség és a Self mindig a gondolatokon keresztül nyilvánul meg

A Self mindig a gondolatokon keresztül nyilvánul meg

Egyek vagyunk a létezéssel és az abban fellelhető létezés táncával. A valódi self soha nem mozog vagy hagy el minket, hanem végtelen marad… Hagyjuk figyelmünket azon, ami az elsődleges, ami a figyelmet és figyelmetlenséget egyaránt megfigyeli és ami felülmúlja mindkettőt. Ha csak testként és elmeként tekintünk önmagunkra, akkor meg fogunk halni. De, mikor felfedezzük magunkat tudatosságként, a halálfélelem a halál nem okoz gondot többé. Félünk a fizikai haláltól, ezért valahogy magától az élettől is félünk.

Mi nem a gondolataink, érzéseink és emlékeink vagyunk valójában

Maradjunk csendben és tudjuk, hogy az „Én vagyok” jelenléte, tiszta és érinthetetlen. Mi nem a gondolataink, érzéseink és emlékeink vagyunk valójában, hanem formátlan létezők… Létezik egy csendes hely a mozgó elmén túl. Legyünk egyek ezzel. Néha néhány félelem merül fel. Nézzük meg mik ezek, abból a perspektívából, ahol van valaki, aki érzékeli, érzi ezt és felismeri, hogy ez is csak egy gondolat. Ne regisztráljuk ezt… Kezeljük fenntartás nélkül ezeket a félelmeket és koncepciókat. Élvezzük önmagunk létezését, mint időtlen jelenlét. Mi nem egy cselekedet termékei vagyunk vagy döntések eredményei… A helyes lépést nem megtenni kell, csak felismerni mindezt… Ez az „én vagyok”. Ismerjük fel a saját valódi Self-ünket és boldogok leszünk. Meg kellene figyelnünk a töretlen csendet, mely mindennek a forrása.

Hagyjuk a gondolatokat magukra

Ne kövessük a pillanatnyi dolgokat. Nem emlékezhetünk az összes gondolatunkra. Hagyjunk mindent egyedül. Még a kontrollra való igényt is hagyjuk figyelmen kívül. Képesek vagyunk létezni, lenni, tiszta létezésben, de a létezés nem egy cselekedet, amit csinálnunk kell. Láthatjuk, hogy ez már létezik, még mielőtt a gondolat felbukkanna. Vegyünk le magunkról mindent! Bármilyen függőség nélkül, a tudatosságunk tiszta… Üresek vagyunk. Most, az összes ideát levetettük magunkról. Frissek vagyunk! Kik vagyunk a fogalmaink, koncepcióink nélkül? Kellene bármit mondanunk erről a helyről? Az összes hang, a napsugár érzése, minden elmúlik, de nincs története… Az elme kreálja meg a történetet. Az érzékelésünk friss. Figyeljük meg hogyan érzékelünk minden gondolatot és nincs szükség arra, hogy megtartsuk őket és arra sem, hogy azonosuljunk velük.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
létezés, életörömszabadság