Antropózofus orvoslás

 In antropozófus orvoslás, Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek)

Mi az az antropozófus orvoslás?

Erről már írtam korábban ebben a cikkemben. Az antropozófus orvoslás a természetgyógyászat egy speciális fajtája. Az antropozófus kifejezés két görög szó összetételéből: „ember” és „bölcsesség” tevődik össze, mely a természettel összhangban élő emberre utal. Egy meghatározott ember- és világképén alapuló, a gyógyításban az egész embert figyelembe vevő orvoslásról van szó.

Rudolf Steiner nevéhez fűződik és az 1920-as években dr. Ita Wegman foglalta össze ezt a fajta orvosi eljárást. Steiner nevéhez fűződik a Waldorf-iskola és a biodinamikus mezőgazdaság, de az ő által alapított filozófiai mozgalomból származik az antorpozófus holisztikus orvoslási forma is. Ez az orvoslás terápiaként alkalmazza a növényi, állati, ásványi eredetű gyógyszereket, ezen kívül ritmikus masszázst alkalmaz (Wegman-Hauschka), de megtalálhatóak benne a gyógyeuritmia, és egyéb mozgásterápiák (kirofonetika, Bothmer-gimnasztika) is. Ezen kívül ide tartoznak a művészetterápiák (szobrászat, festészet, beszédképzés, éneklés), zeneterápia, pszichoterápiák is, tehát komplex megoldásokról van szó. Ezen kívül alkalmaz még különféle diétákat, gyógyteákat, fürdőket (pakolás, bedörzsölés, borogatás) is. Ez a tudomány figyelembe veszi a testbeszédet, az egyén tartását, légzését stb. (lásd parapraxisok a pszichológiában).

Az antropozófus orvoslás elismeri a természettudományos orvoslás, de mintegy ki is bővíti azt és minden olyan módszert, eszközt alkalmaz, mellyel a nyugati orvoslás rendelkezik: orvosi eszközöket, lásd computeres és mágneses rezonancia-tomográfiát (MRT, CT), műtéteket, vegyi úton előállított, szintetikus gyógyszereket, vagy az intenzív orvoslást.

A betegségek vissza vezethetőek az előző életekre is. Az antropozófus orvoslás legtöbb elemét nem vizsgálták tudományosan. A legismertebb antropozófikus gyógyszer a rák kezelésére ajánlott Iscador (erjesztett fagyöngykivonat).

Azoknak javasolt ezt a fajta megközelítést választania, akik betegsége az akadémiai orvoslással nem gyógyítható tökéletesen, vagy akik allergiásak a különféle gyógyszerekre, illetve a gyógyszerszedés helyett szívesebben alkalmaznák a szelídebb gyógymódokat.

Sok antropozófus vallásos, vannak köztük buddhisták, keresztények, zsidó vallásúak is stb. Sőt, az is előfordult, hogy sokan éppen az antropozófiai tanulmányaik révén lettek vallásosak, de az antropozófiában nincsenek vallásos gyakorlatok.

Rudolf Steiner szerint az ember négy részre osztható fel

– fizikai test (élő is élettelen is rendelkezik vele, lásd pl. ásványok is)
– étertest (élettest), minden élőlény a növény is rendelkezik vele
– asztráltest (minden érző lény az állatok is rendelkeznek vele)
– az ÉN (ez az, ami kiemeli az embert az állatvilágból)

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
lézerterápiabioenergetika