Általános anatómia és az immunitás

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.

Erről a témáról már sokat írtam: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész

Fontos, hogy legalább nagyon alap szinten tisztában legyünk testünkkel, mely egy csoda. De mivel ajándékba kaptuk talán sokszor nem becsüljük meg és természetesnek vesszük létezését, működését.

A sejtek varázslatos részei és élete

Az anatómiát két részre oszthatjuk, makroszkópos(szabad szemmel látható) és mikroszkópos (szabad szemmel nem látható, lásd szövettan (hystologia) anatómiára és sejttan (cytologia). A sejtek az élőlények legkisebb önálló egységei, mely anyagcserét, növekedést, szaporodást hajt végre, ingerlékenység jellemzi és fejlődik. Talán emlékszünk még a gimis biosz órákra, de emlékezzünk a tananyagra is:), mert érdekes ahogy a szervezetünk működik. Az eukarióták izgalmas világára gondolok, melyek rendelkeznek sejtmaggal és örökítő anyaggal rendelkeznek. A sejtmag, (örökítő anyag, maghártya) a sejtplazma (citoplazma), a sejthártya, endoplazmatikus retikulum, mitokondrium, lizoszóma, sejtközpont és Golgi-készülék mind fontos részeit alkotják a sejtnek. Jobban nem megyek bele a témában, hogy legalább egy olvasóm maradjon:), de azért a magban található dezoxiribonukleinsavat (DNS) feltétlen megemlítem.

[adrotate group=”4″]

A szövetek

A sejtek létrehozzák a szöveteket. A szövetek pedig a szerveket, a szervek a szervrendszert, a szervrendszer pedig a szervezetet. A következő szövetek fajtáját ismerjük:

– hámszövet (A test felszínét borítja, testüregeket béleli ki, de az emésztő és légzőrendszer, húgy-ivari szervek felépítésében is közreműködik.)

– kötő- és támasztószövet (A kötőszövet lehet: lazarostos, tömött rostos, zsírszövet recés kötőszövet, vagy vér, mely a vérlemezkéket is tartalmazza. A támasztószövetek közé a csontszövet és a porcszövet tartozik).

– izomszövet (A simaizom, harántcsíkolt izom és a szívizom tartozik ide.)

– idegszövet (Szervezetünk információs rendszerének tekinthető idegrendszerét építi fel.)

Az élőlények életjelenségei közé tartozik az anyagcsere, kiválasztás, mozgás, szaporodás és az ingerlékenység. Ezt mindenki ismeri.:)

 

[adrotate group=”6″]

A szervrendszerek

Létezik a mozgásrendszer (csontváz, izomrendszer), a keringési rendszer, a zsigeri rendszerek (emésztés, légzés, vizeletkiválasztás, nemi szervek rendszere), a szabályozási szervek alkotta rendszer (idegrendszer, belső elválasztású mirigyek)

Fő testrészeink

– fej (caput)
– nyak (collum)
– törzs (truncus)
– mellkas (thorax)
– has (abdomen)
– medence (pelvis)
– végtagok (extremitates)

Van olyan ember, aki még szereti egyes testrészeit kiemelni / kiemeltetni, de ez most anatómia kedves hölgyeim, uraim.:)

 

Immunitás

Az immunrendszer (RES), azaz reticuloendotheliálissystema). Az antigének olyan anyagok, melyek a szervezet immunrendszerét védekező reakcióra késztetik. Vagy felületükön megkötik (celluláris immunválasz), vagy ellenanyagot termelnek (antitestet), így közömbösítve az antigént (humorális immunválasz). Az antigén hatására vagy ellenanyag tartalmú fehérjék (immunglobulin) kerül a vérbe, vagy az antigén a fehérvérsejteket aktivizálja és azok bekebelezik az antigént.

Az immunitás lehet specifikusan fajra jellemző (faji immunitás), vagy az anya által végbemenő magzati kórban (anyai immunitás), illetve szerzett immunitás, mikor idővel hozzászokik szervezetünk életünk során az antigénekhez. A passzív immunitás lényege, hogy a kész ellenanyagot juttatjuk a szervezetbe az oltás során pl. Az aktív immunizálás alkalmával pedig szándékosan antigéneket juttatunk a szervezetbe és azt immunválaszra késztetjük. Az autoimmun kórkép lényege pedig, hogy a szervezet a saját szöveteit, sejtcsoportjait nem sajátjaként értékeli. Immunhiányos állapotról pedig akkor beszélünk, ha a szervezet nem képes immunválaszra, mely a védekezésért felelős (immundeficiens).

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt integrált önfejlesztéssel és csoportos önfejlesztést gyors felismerésekkel, különleges, lényegre törő gyakorlati módszerek segítségével.

Belekóstolnál?

 

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK
léböjt kúrakóros elváltozás, daganat