Az alkoholizmus jele és gyógyítása

 In alkoholizmus, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Egy régebbi tv interjúm is elérhető a cikk végén.

Hogyan vehetjük észre az alkoholizmus tüneteit, jeleit és hogyan történik a gyógyítása, ha mi vagy ismerősünk ebben az állapotban van éppen?

Alkoholos májkárosodás fajtái és az alkoholizmus egyéb jele és tünete

Az alkoholos májkárosodás fajtái közé sorolható a zsírmáj, mely a krónikus alkoholisták nagy részét érinti. Ezen kívül májzsugorodás, májgyulladás is felléphet és rosszindulatú daganat is kialakulhat, mely májzsugorodásban nagy gyakorisággal jön létre. Hosszútávon máj- és hasnyálmirigy károsodást és fertőzésekre való hajlamot okoz, emellett növekszik a szív és érrendszeri betegségek esélye. Egyébként maga az etil-alkohol a központi idegrendszert tompítja és az ítélőképességünket is befolyásolja, elnyomva egyes agyi funkciókat: bizonytalan járás, agresszivitás, érthetetlen beszéd, meghosszabbodott reflexidő, csökkentett érzékelési jellemzőkkel. Felléphet alkoholmérgezés is, és nagyon szélsőséges helyzetben akár halálos is lehet az alkoholizálás. Hiszen az alkohol koncentrációja hatására  meg lesznek akadályozva a szervezet alapvető funkciói, mint pl. a lélegzés, melyet a nyugtató és alkohol együttes hatása nagy eséllyel kialakíthat. Fontos megemlíteni az absztinenciát, ami az alkohol fogyasztásától való teljes önmegtartóztatást jelenti.

[adrotate group=”4″]

Miért lesz valaki alkoholista (alkoholizmus kialakulása)

Az alkoholizmus első jelei a fent felsorolt tünetek (mozgáskoordinációs problémák, tág pupilla, agresszivitás, lassú reflex). Kialakulhat úgy is, hogy a barátok gyakran megkínálják az illetőt alkohollal, aki rákap az ízére és egyedül is egyre gyakrabban elkezdi fogyasztani. Általában a depressziós vagy unatkozó emberek körében gyakrabban kialakulhat. Vagy egyfajta feszültséget szeretnénk oldani (rossz életvitel vagy váratlan esemény hatása pl. elhagyott valaki minket) és egy másik világba menekülni, mely az alkohol hatásának hangulata idéz elő. Így elmenekülve a problémáktól.

Ki az, aki alkoholista?

A következő feltételek közül legalább egynek teljesülnie kell, hogy valakit alkoholistaként tartsunk számon:
1.    az absztinencia (alkohol nélküliség) lehetetlensége
2.    a szomatikus (testi), pszichiátriai és idegi szövődmények előrehaladása
3.    az alkohol feletti kontroll elvesztése
4.    pszichikai és fizikai függőség

Miért nem fog az alkoholista önként segítséget kérni?

Ebben az játszik közre, hogy szégyelli magát az alkoholista és félhet a különféle szankcióktól is (törvények, munkahely elvesztése stb.) és a család által bekövetkezett reakcióktól, emellett az egészség romlása is közrejátszhat (egyre jobban süllyed lefelé, így egyre nehezebb kimászni a gödörből).

[adrotate group=”6″]

Mi a megoldás (alkoholizmus ellen)?

Részeg emberrel felesleges tárgyalni, mert nincsen beszámítható állapotban. Mivel ez betegségnek számít semmiképpen se zsaroljuk meg őt, hogy ha megint iszik, akkor többé nem találkozunk vele stb. Inkább pozitív célokat keressünk, ha sikerül megállnia egy bizonyos ideig, akkor együtt elmegy a család nyaralni valahova vagy más ajándékot ajánlhatunk fel. De természetesen ez kevés, ezen kívül végig biztosítanunk kell támogatásunkról, szeretetünkről folyamatosan. Bíztatnunk kell őt, hiszen ki szereti, ha kioktatják (?) , szenved ő eleget emiatt a helyzet miatt. A házban lehetőleg ne tartsunk alkoholt. Meg kell keresni a valódi okát az alkoholizmus kialakulásának. Az is fontos, hogy ha vannak italozó barátok, akkor azokkal érdemes megszakítani a kapcsolatot. És ne türelmetlenkedjünk, mert lehetetlenség két nap alatt megoldani ezt a problémát. Emellett érdemes elfoglalni valamivel az illetőt, mert ez is visszaeséshez vezethet.
Az alkoholizmus gyógyítása, más betegségekkel együtt, történhet ambulánsos vagy bentlakásos formában. Bentlakás esetén jellemzően az orvosság mellett alkalmazzák a terápiás közösségi formáját, az elfoglaltsági terápiát, a munkaterápiát és a szabad időtöltéses módszereket. Emellett egyéni és csoportos pszichoterápia a jellemző. Nagyon fontos a folyamatos ösztönzés.

 

A másnaposságról

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

További cikkek

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

serdülők kamaszokkényszerbetegség