A zenehallgatás és olvasás depressziót okozhat? Érdekes képek – a serdülőkre ható média, megoldás kamaszok, tenagerek

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

 

Forrás: Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, Brian A. Primack, MD, EdM, MS; Jennifer S. Silk, PhD; Christian R. DeLozier, BS; William G. Shadel, PhD;Francesca R. Dillman Carpentier, PhD; Ronald E. Dahl, MD; Galen E. Switzer, PhD

Hogyan tudjuk a serdülő teenagereket boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni? Milyen forrásokat érdemes elkerülni, mely a boldogságuk alatt vághatja a fát? Persze ez a megoldás nemcsak a kamaszokra érvényes. Lázadó diákokból zseni? Emellett a cikk végén egy szórakoztató játék is várja a kedves olvasót – – tinédzser, teenager..

.
Mit mutatott ki a kutatás a média hatásáról

106 serdülő vett részt a kísérleten, melyben  a különféle média érzelmünkre gyakorolt hatásait vizsgálták.  A kamaszkori depresszió kimutathatóan felütötte a fejét különféle esetekben a média hatására. A résztvevők, több mint 60 telefonhívást kaptak 5 hétvégén keresztül egy 8 hetes időszakban és ez alapján vontak le következtetéseket.

Minden hívás alkalmával a serdülő résztvevőktől azt kérdezték meg, hogy melyik média iránt érdeklődik éppen (pillanatnyi ökológiai mérés módszere): televízió (vagy filmek), zenék, videojátékok, internet, és nyomtatott sajtó (pl. magazin, könyv) állt rendelkezésre.

A 106 résztvevőből 46-nál diagnosztizáltak súlyos depressziót. Egy kanadai pszichiáter szerint a fiatalok 10 %-a van a serdülőkori depresszió állapotában. Nincs étvágyuk, koncentrációjuk, fáradtak, pedig rengeteget alszanak és emellett elszigetelődnek, közömbösekké válnak, indiszponáltak (lehangolt, képtelen a képességeit kihasználni).
80%-kal nőtt az esélye annak, hogy depresszióba esnek azok, akik a populáris zenét sokat hallgatják azokkal szemben, akik kevesebbet hallgatták azt. A túlzott olvasás pedig 10 %-kal növelte meg ugyanennek az esélyét azoknál, akik sokat olvastak, szemben a keveset olvasó kamaszokkal. Gondolom ezek az értékek a negatív emocionális tartalmak hallgatása és olvasása esetében igazak, melyeket ezek szerint bőven tartalmaz a populáris zene és irodalom. Hiszen köztudott, hogy a pozitív gondolatok hatására pozitív érzéseink támadnak, mely fordítva is igaz.

 

Egy lehetséges megoldás – tenager, teenager és tinédzser

A tenager szó legjobb tudomásom szerint a konkrét tízéves korosztályra utal. De ne feledkezzünk el a teenagerekről, azaz tinédzserekről sem. Nagyon fontos lenne, hogy a teenagerek, tinédzsereknek megtanulják kezelni az elméjüket és tisztában legyenek néhány önismereti fogással. Például azzal, hogy az emóció mozgást jelent (ahogy a szó is utal rá). Hiszen az érzelmek jönnek, aztán tova szállnak. És sokszor éppen azért maradnak meg túl sokáig, mert a folytonos azonosulással (egyfajta identifikációs folyamat) megtartjuk őket. Tehát nem ők, hanem mi ragaszkodunk hozzájuk ezáltal.

 

Megbukott diákokból zsenik lesznek?

A problémás serdülő, kamasz sokszor válik nagy emberré. Bizony sok esetben már fiatalkorban megmutatkozik, ha valakiben erős ambíció és tűz, lázadás munkálkodik. Lehet, hogy azért nem fér a bőrébe a serdülő, mert képtelenség keretek közé szorítani szárnyaló kreativitását, mely lázad az unalmas sablonok ellen. Néhány érdekes példa erre.


Játék – kiből mi lett?
 

A lenti fényképek alapján próbálja kitalálni a kedves olvasó, hogy ki kicsoda. A cikk legvégén megtalálja a megoldást (az illető nevét).
.
1. „Bolondos, eleven, különc, túl sokat kérdező, nehéz felfogású serdülő”

Thomas Edison
.

 

 

 

 

 

2. A képen is nevetgélő, túl sokat bulizó kamasz

Bill Gates

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Egy honolului teenager, akit szociális munkásnak szántak

Barack Obama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ,,lassú, álmodozó, lusta tinédzser”, aki később elbukott a műegyetemi vizsgán

Albert Einstein

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Zárkózott természetű úttörő serdülő

Vlagyimir Putyin

.

 

 

 

 

 

 

6. Ez a hippi házaspár pedig nem más, mint…

Bill és Hillary Clinton

 Megoldás:

1. Thomas Edison
2. Bill Gates
3. Barack Obama

4. Albert Einstein
5. Vlamigyir Putyin
6. Bill és Hillary Clinton

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tudatfelettifogyokúra