Cukor helyett töpörtyű?

 In egészség, gyógyítás

Megjelent (eredeti változat): Gyógyszertári Practicum

Az egészséges út mindenki számára elérhető

Vallom, hogy egy helyes, egészséges irány van és erre sarkall minden működésképtelen megoldás. Az ember a természet része, az öngyógyítás automatikus, ha nem gátoljuk. Egy újabb utat szeretnék ismertetni, ami sok embernek segíthet.

Sokféle életmódot tanulmányoztam elméletben és gyakorlatban egyaránt, rengeteg emberrel tanácskozva. Mi az oka, hogy egyre több a beteg gyerek és felnőtt ember, miközben a technikai fejlődés szárnyal? Hogyan lehetséges, hogy ma már nagyítóval kell keresni a normál testsúlyú, egészséges embereket?

Ez a megoldás nem egy szuper kapszula vagy kütyü, hanem egy egészséges életmód, melyet egy orvosokból, kutatókból álló csapat fejlesztett ki és a betegeket orvosi felügyelet mellett gyógyítják meg a kezelés helyett. Az egészséges és fogyni vágyó emberek pedig fizetős tanfolyamon és szakácskönyvek segítségével élhetnek a prevenció lehetőségével.

 

Biológiai megközelítés és tények a tévhitek helyett

Törzsfejlődésünk során 96,4%-ban húst és zsírt ettünk. A testünk ehhez adaptálódott, esetleges filozófiai elképzeléseinktől függetlenül. Ezt szokta meg, mert a megszokás nagyúr, főleg ha több millió évről beszélünk. Ez minden emberi testre igaz. Például, ha összehasonlítjuk a 20-30 méter bélhosszúságú juhot az ember 7-8 méter hosszú bélszakaszával, beláthatjuk melyiket tervezték növényevésre és melyiket húsevésre. A fogazatunk statikus és az evolúció azokat az elemeket, amik nem gátolják a fejlődést, sokszor meghagyja, így a teljes fogazatból nem tudunk kiindulni.

Példának okáért a bölcsességfog, farokcsont (coccyx), fül mögötti izmok stb. megmaradtak. További érv, hogy ha a juhoknak húst adunk megbetegszenek, ahogyan mi is megbetegszünk, ha cukrot eszünk (szénhidrát, keményítő, gyümölcs formájában).

 

Miért alakulnak ki a betegségek?

Azért, mert a növények nem képesek helyváltoztatásra és védekezésre (harapás, elmenekülés) így „anyaként” úgy védik a „gyermekeiket”, hogy természetes rovarírtószerbe csomagolják például a magokat (búzacsíra agglutinin). A gyümölcsöket pedig édes, szirupos mázba (fruktóz) csomagolja a természet, hogy példának okáért a vaddisznó egy év múlva is őrülten széttépve a kerítésünket, elfogyassza azt és utána székletével a magokat elterjessze a lehető legtöbb helyen. A tej immunglobulint tartalmaz, a hüvelyesek pedig lektint. Emellett a szántóföldek rengeteg vegyszert és gyomírtószereket tartalmaznak és ezeket a szervezetünk már nem tudja tolerálni. Idővel létrejön az Áteresztő Bél Szindróma (ÁBSZ) a betegségekkel együtt. A növények és növényi olajok olyan fehérjéket tartalmaznak, amik károsak a számunkra, nem vagyunk kérődző állatok, így a rostokat sem nekünk találták ki, melyek akár a vitaminokat, ásványi anyagokat is kihajthatják a testünkből (dr. Horváth Réka). Meglepő, mert sokszor mást mond a propaganda, de a kritikus és nyitott gondolkodás nagyon fontos. A túl sok húsfogyasztás is problémát okoz, ahogyan a hüvelyesek (sok lektint tartalmazva felfújnak), burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán sem jó választás.

Az ÁBSZ gyulladást hoz létre, autoimmun betegség is kialakulhat. Ezután sérülhet akár a pajzsmirigyünk, májunk vagy szemünk (dr. Dabóczy Andrea). A tejtermékben tejfehérje és immunglobulin van, ami segíti a borjút, hogy gyorsan nagyra nőjön és erős legyen. Aztán csodálkozunk, hogy ha tejterméket fogyasztunk autoimmun betegségünk lesz, a gyulladási faktorok (például CRP érték, vörösvértestsüllyedés) megnő és a nyers tej hatására akár a prosztata is megnagyobbodik. Az alkohol rákkeltő lehet, a kávéban és teában koffein van (természetes rovarírtószer). (dr. Tóth Csaba).

Mit lehet inni, enni és ki akar aszkéta lenni?

El kell döntenünk, hogy egészségesek akarunk lenni a biológiánknak megfelelően táplálkozni, vagy a vágyainkat követjük, ami betegséget és függőséget okoz. Ahogyan az autóba sem cukros vizet, hanem benzint öntünk még akkor is, ha az emberek nagy része ezt teszi és ezt tartja etalonnak. A felesleges cukrot (amit manapság mindenbe beletesznek) zsírként tárolja szervezetünk, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet idővel, magával rántva a többi belgyógyászati problémák egész garmadát. Ebből következik, hogy a 2-es típusú cukorbetegség (többek között) szakképzett gyakorló és kutató orvosok segítségével gyógyítható (Dr. Clemens Zsófia vezetése alatt álló munkacsoport, dokumentált sok ezer esetszámmal a hátuk mögött). Ők a paleolit és ketogén étrendet tanulmányozva mindkettőből kivették a hatékony elemeket, de hangsúlyzom, hogy minden életmódtól és diétától eltér az, hogy cukoranyagcseréről, egészséges zsíranyagcserére kapcsol a szervezetünk.

 

A béta-endorfin, mely a szénhidrát fogyasztás alkalmával keletkezik ugyanolyan addiktív, mint a drog, gondoljunk a heroin receptorok kapcsolatára (prof. Dr. Boros G. László). A professzor úr tudományosan levezeti, hogy ha nem eszünk sok szénhidrátot, akkor a felesleges vízivás is értelmét veszti, mert az állati zsír előállítja azt. Ő csupán akkor iszik, amikor szomjas, de hangsúlyozom, mindenkinek érdemes először szakorvossal egyeztetnie, mielőtt áttér egy másik életmódra. A túl sok víz, folyadék fogyasztás meddőséget, ha pedig egyszerre fogyasztjuk el nagy mennyiségben (6-10 liter) akár halált is okozhat (vízmérgezés).

A megoldás a viszonylag kevés hús és zsírgazdag táplálkozás, mely főként a szabadon tartott sertés és marha állományból kerül ki. Ezen négylábúak belsősége akár a növényben lévő vitamin 10-100-szorosát is tartalmazza természetes formában, nem pedig mesterségesen előállított, kémcsőben jól kinéző összetételben, melyből kérdéses, hogy valójában mennyi szívódik fel és hasznosul (Paleomedicina kutatásai).

Fogyasztható a kecske, birka, nyúlhús is. Emellett néhány zöldség elfogyasztása is megengedett, de nem kötelező. Kiegészítésként ehetünk tojást, gombát, halat, de a minőségen nagy hangsúly van. A szárnyasok húsában kevés a vitamin és általában szennyezettek. A vegyszereken, génkezelve, nem természetes takarmányon felnevelt, hormonkezelt, túlgyógyszerezett állatok húsa sem kívánatos. A citromban ugyan penészgátló van, de vízzel, szódával fogyasztható különféle üdítők helyett. Néha legfeljebb 1-2 teáskanál házi méz akár édesítésre, vagy apró, kevésbé édes, egy maréknyi gyümölcs elfogyasztható.

A testünk abból áll, amit megeszünk. Ha a tojótáp lizint tartalmaz és a cél, hogy felgyorsítva az időt minél hamarabb tojáshoz jussunk, a tyúk hírből sem ismeri az udvart és a kukacokat, akkor talán bajban vagyunk mi is (dr. László Judit). Megfigyelendő, hogy a ragadozó állatok is ösztönösen a letámadott állatok belsőségét kezdik el elfogyasztani először és nem a száraz húsokat.

 

A természeti népek ezzel az életmóddal milyen betegségeket kerülnek el?

Az eszkimók köszönik szépen jól vannak a zsír és hús fogyasztással, a cirkuszokban fellépő vadállatok pedig egy ketrecben is megőrzik izomzatukat nyers hús és zsíros koszton (Dr. Clemens). A testünk a zsírfogyasztással eléri, hogy a máj ketontesteket gyártson eredeti rendeltetése szerint, melynek mellékhatása a diéta és éhezésmentes, természetes fogyás, jóllehet jóval kevesebb étel elfogyasztása révén, mely szintén a megfelelő minőségre utal.

Végre nem cukron, hanem zsíron kezd el létezni testünk és így öngyógyító üzemmódba kapcsol. Kiegyensúlyozottabb lesz, megszűnik a magas vércukor és inzulin szint, a hullámvasutazás. Napi kétszeri étkezéssel stabilizálódik a test, sokkal több energiával létezve, megfiatalodva. Megszűnik: a magas vérnyomás, elhízás, alacsony pajzsmirigy működés, alvászavar, gyomorfájás, kóros fáradtság, cukorbetegség, daganatos megbetegedés. Ide sorolhatók a szív és érrendszeri problémák is, mert a sérült érrendszerre a koleszterin hatással van, melynek nincs tünete (érelmeszesedés), de a stroke-ról, szívinfarktusról, tüdő-embóliáról mindez már nem mondható el, mely alattomosan alakul ki és a többi betegséget, szindrómát is idesorolhatjuk. Szüksége van a szervezetnek a sok zsírra, az ellenkező híreszteléssel ellentétben. Emellett megemlítendő a vér-agy gát „áttörése” miatt a fejfájás, súlyosabb esetben epilepszia, Alzheimer-kór, Sclerosis multiplex és Parkinson-kór.

A zsír nagyon fontos, hiszen az agyunk is jóformán ebből áll (omega-3 és koleszterin). A só és bors, zöldfűszerek nem okoznak gondot. Az ízfokozók és bizonyos fűszerek teljesen megbolondítják a jóllakottsággal kapcsolatos tudatosságunkat és a hagyma sem kívánatos. Ha azonban egy ideig meg tudjuk állni, hogy a szénhidrát szintet 30-40 g alá visszük, akkor a rákos sejtek is elpusztulhatnak kevésbé súlyosabb esetben, és a kínos cukor iránti függőségünk minimálisra csökken. Bekapcsol a ketontermelés, gyógyító üzemmódba kapcsolva a testet.

A búza a gyomor hisztamin receptoraihoz kötődik, a savelválasztást növeli, így létrejöhet a reflux. A búza és tejtermék fogyasztás elkerülésével a különféle allergiák megszűnhetnek. A hormonális rendszerünk nemcsak a cukorbetegség miatt borul fel, hanem például már a túlzott búzafogyasztás miatt is. A helytelen táplálkozással a jóllakottság érzés a hipotalamuszban meghibásodik.


Miért nem működnek általában a diéták?

A különféle diéták sok esetben jo-jó effektust hoznak létre, mert megmarad a cukoralapú működés, mely káros a testünkre nézve. 10 kg-ot lefogyunk, de az elfojtás visszavág és 12 kg-ot visszahízunk. Emellett nyilván nem 1-2 év alatt alakulnak ki a betegségek, ezért látszólag egészséges életmódnak tűnhet az, ami valójában egy időzített bombaként működik a testünkben (egyéni szokások, génállomány stb. szintén árnyalhatják ezt a képet).

A műanyag ételek bűvkörében élve

A lizin umami ízű, mely májkárosító és az ízületeket sem kíméli, immunrendszert lelassítja és cukorbetegséget okozhat, mely nemcsak a búzában, a bébi tápban is sokszor megtalálható. A cukor (fruktóz, szacharóz, dextróz) pedig mindenhol ott van (nem kellene cukrokat bevinni a szervezetünkbe): a csemegeuborkától az önteten át a felvágottig. A kenyeret klórgázzal fehérítik sok esetben. Ezért a finomított, mesterséges „élelmi szernek” nevezett képződmények elkerülése erősen ajánlott, helyette a piac és hentes felkeresése javasolt, de a legjobb a szabadon tartott állatok és vegyszermentes zöldségek elfogyasztása. A depresszióra, pánikra is hatással lehet a helytelen, mérgeket tartalmazó táplálkozás.

Rákkeltő növényvédőszerek?

A génmódosított szója, glifozát, fitát probléma is megér egy misét, tudván, hogy az agyonvegyszerezett földjeink hihetetlen módon elszennyeződtek. Az egyszikű növények gyomírtószere a diklór-fenoxi-ecetsav állítólag a növények növekedési hormonját rontja el, mely szervezetünkbe jutva hormonproblémát okoz. Az atrazin gyomírtót sem véletlenül tiltották be az EU-ban, de a kukoricaszirupba nagy mennyiségben bekerül: ösztrogén lesz a tesztoszteronból (Mester Károly). A lektint is érdemes tanulmányozni, szakértője Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna.

 

Mi az a deutérium és miért fontos?

A deutérium (nehézhidrogén) a hidrogén egyik stabil izotópja, melynek az emésztőrendszer van a legjobban kitéve. Ennek megfelelő szintbe hozása az egészség záloga. Érthetetlen, hogy keveset hallunk róla, mikor hatszoros mennyiségben van jelen szervezetünkben a kalciumhoz képest.

A nehézhidrogén duplája tömegben a hidrogénatomhoz képest. A sejtekben lévő „erőmű” a mitokondrium az energiatermelésben segít és képes deutériumot csökkenteni és vizet termelni. Érdemes növelnünk a mitokondriumok számát a szervezetünkben, melyek külön DNS-sel rendelkeznek. A túl sok deutérium a rendszert gátolja, elrontja, így az anyagcsere nem tud folytatódni, létrejön a bélkárosodás. Heti kétszeri szaunázás csökkenti a deutérium szintet. A gyümölcs elfogyasztása pedig növeli (Dr. Somlyai Gábor). Biokémiai megközelítésből a marha húsa azért vörös, mert rengeteg természetes vasat tartalmaz (hetente érdemes fogyasztani), mely a sok mitokondriumnak köszönhető.

Érdemes a megfelelő mozgásra és stresszmentes életvitelre is törekedni, megfelelő alváshigiénia segítségével. A szájlégzés (hiperventilláció, azaz túllégzés) 42% vízveszteséget okoz és számos betegség melegágya beleértve a fogászati, vagy akár mozgásszervi problémákat, burn-out szindrómát (kiégés), ill. az alvási apnoét, bőrbetegségeket, orrdugulást, orrpolipot, asztmát, egyéb felső légúti betegségeket (dr. Konstantin Buteyko).


A folytatás egyszerű

A megfelelő zsír utánpótlására ott van a szalonna számos fajtája, vagy a természetes, egészséges chipsként elhíresült töpörtyű. Kreativitással többszáz féle étel elkészíthető, többek között akár (ha ragaszkodunk hozzá) búzamentes kenyér, palacsinta lasagne és különféle sütemények, desszertek is.  Ezek jóval kevesebb, olcsóbb, egyszerűbb, gyorsabb és egészségesebb táplálkozást biztosítanak a fenti elveket követve. Ha fontos, hogy lehetőleg ne betegen, elhízva, elfekve jöjjön értünk a kaszás idejekorán szenvedések közepette, akkor használjuk a józan paraszti eszünket és belátásunkat és ne azt tartsuk szélsőségesnek, ami természetes, hanem a feje tetejére állított társadalmat, mely nem a testünket, hanem legfeljebb hibás elménket hivatott szolgálni. Próba gyanánt egy hetet tesztelési szándékkal próbáljunk ki, mert értelmes ember azután alkot véleményt valamiről, hogy empirikusan megtapasztalta és nem pedig előtte.

Mindenki konzultáljon orvosával és ezután fontolja meg az áttérést egy egészséges életmódra. Kontraindikált lehet, ha valaki kevés állati zsírt fogyasztott és 1 centiméternél kisebb epeköve van, vagy transzplantáción esett át, esetleg pitvarfibrillációval rendelkezik.
Jómagam egyik társaság tagja sem vagyok, sem szakember a témában, csupán összegyűjtöttem az információkat, melyek ellenőrizhetőek (paleomedicina.com).

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Klikk és írd a sor elejére az izgalmas témát ami érdekel

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik.

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

További cikkek
Nyaralás