Az önbizalomhiány kezelése gyorsan, hatékonyan, life coachinggal

 In coaching

Egy alkalom után megfordult minden…

Emlékszem egy különleges esetre, mikor két hét állt rendelkezésre, hogy az illető sok-sok ember előtt eladást tartson és az önbizalomhiány kezelése kapcsán keresett gyors, hathatós megoldást. De elszánt volt és szinte bármire hajlandó volt, hogy segítséget kapjon.

Egy olyan szituációba kellett belemennie feladatként (inger elárasztás), melyet már ő irányított (és nem elszenvedője volt, váratlanul) és mikor látta, hogy a másik fél jobban zavarban van, azonnal átfordult benne minden és felismerte, hogy valójában csak vélt (és nem valós) elképzelései voltak önmagáról, amiket másra vetített ki (elhárító mechanizmus).

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 5 perc alatt megoldás van az önbizalomhiány kezelésére, mely a kliens hozzáállásán nagy mértékben függ.

 

Pszichológus, orvos, life coach, mi a különbség?

A pszichés problémákkal többnyire klinikai szakpszichológus, pszichiáter foglalkozik (utóbbi gyógyszert is felírhat), de egészséges (pszichés problémával nem rendelkező) emberek számára az önbizalomhiány kérdésében a life coach nagyon sokat tud segíteni.

 

Miben tud segíteni a life coach?

A life coaching során nem tanácsadás, nem mentorálás (tudás, tapasztalatátadás) történik, hanem egy speciális metódus alapján, megfelelő kérdéstechnikával a coach rávezeti a kliensét a megoldásra. Így egyre jobban önmagában fog bízni az ügyfél és megtanulja a legtöbbet kihozni magából.
Természetesen nemcsak az önbizalomhiány kezelése kapcsán tud segíteni a life coaching.

 

Life coach indikációk

– nehéz élethelyzetek (egyedül megoldhatatlannak tűnő szituációk)
– konfliktusok, elakadások (családtaggal, ismerőssel, főnökünkkel stb.)
– sikeresebb, hatékonyabb élet kialakítása pl. időgazdálkodás segítségével, megtanulni nem-et mondani
– lehetőségek megkeresése (paradigmaváltás, mikor a fától nem látjuk az erdőt)
– élethelyzetek közötti egyensúly megtalálása(munka, családi élet, szülő stb.)
– kreativitás fejlesztése
– önértékelés, önbizalomhiány megszüntetése, önismeret és társas kapcsolatok fejlesztése (erősségeink, gyengeségeink feltárása)
– kiégés elkerülése, motiválás
– örömállapot gyakoribb megélése

 

Mit csinál a life coach az önbizalomhiány kezelése és egyéb problémák tekintetében?

Általában 5-10 alkalommal találkozik a klienssel, feltárja a problémát (mi van a háttérben), célt jelöl ki, otthoni feladatokat ad és motivál, támogat egy egyenrangú, partneri, bizalommal és őszinteséggel teli közegben, hogy meg is valósítsuk a célunkat. Mint egy jó edző…

Nagyon gyorsan tudunk fejlődni általa, mert a kívülálló jobban rálát a problémánkra és az ilyen irányú tanulmányai olyan hatékony megoldások tárházát adják a kezébe, amivel rögtön nyakon csípi a probléma gyökerét.

Az önbizalomhiány kezelése sok esetben abból áll, hogy megfelelő kihívások elé állítjuk magunkat. Összeírjuk a pozitív és negatív tulajdonságainkat . Már ebből is sok minden kiderül: könnyen, lassan sikerül ezt összeírni, hány tulajdonságot tudunk felsorakoztatni stb.

A szülői minták is nagyon meghatározóak, melyekről szintén szó esik, de a life coachingban a jelennel és jövővel foglalkoznak és pozitív hangulatban a sikeres jövőkép felállítása és megvalósítása a cél.

Az önbizalomhiány kezelése így egyfajta szokásunkká válik és megfelelő módon fogjuk tudni alkalmazni attitűdváltással az elsajátított megoldási terveket, sok-sok eszközzel a kezünkben. Halleluja!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
életmód tanácsadó, életmód tanácsadásstresskezelés