A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: allergia, asztma, szénanátha

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Mi az asztma és allergia a nyugati orvoslás szemszögéből?

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. Az asztma pedig, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható a nyugati orvostudomány szerint, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

Az allergia fajtái közül néhány

– eperallergia
– állati szőr okozta allergia
– ételallergia
– fogkrém (főleg fluorid okozhatja)
– fém allergia (érintett területen: vörösség, hámlás, viszketés, kiszáradt bőr, duzzanat)
– nikkel, pl. különféle eszközök érintése váltja ki
– földimogyoró (főleg kis gyerekeknél, életveszélyes is lehet)
– gabona
– speciális allergia (pl. szintetikus anyagok hatására)
– pollen allergia (szezonális allergia, szénanátha a fák, füvek hatására)
mosópor allergia
– tavaszi allergia (egyes növények hatására)
– latex (kesztyű, óvszer) allergia
– vegyszer allergia
– tehéntej allergia
– tojás allergia
– lisztérzékenység (vékonybél felszívódási zavar)
– gyógyszer allergiák

A mellékhatások nélküli keleti gyógyászat megoldásai

Fontos a megfelelő szakorvosi ellátásban részt vennünk, de most vegyük végig a kevésbé ismert, természetes megoldásokat.

Fájdalommentes, gyors diagnózis – allergiavizsgálat

Hogy mire vagyunk allergiások azt Voll-diagnózissal, vagy Food dective megoldásokkal fájdalommentes módon 1-2 óra alatt ki tudjuk deríteni.

 

A mellékhatások nélküli, természetes megoldások közül néhány

dr. Eőry Ajándok, orvos-természetgyógyász pl. egy hónappal szokta az allergia megjelenése előtt a vastagbél meridiánon (csatornán) stimulálni a megfelelő pontot, mely megakadályozza a szénanátháját. Az akupresszúrában az a jó, hogy nincs negatív mellékhatása, nemigen lehet elrontani a terápiát. Bárki megtanulhatja ezeket a pontokat pár perc alatt. A kínai gyógyászat az MTA által elismert és teljesen különböző és komplex, a nyugati orvostudományhoz képest, így jómagam nagy örömmel mélyedtem el a tanulmányozásában. Nyilván a kínai gyógyászat a diagnózis felállításával kezd, és utána jelöli ki a terápiát, de dr. Eőry szerint sokszor elég a különféle pontokat stimulálni, ha búcsút akarunk inteni egy problémának, működészavarnak.

Továbbá a kínai medicina azt mondja ki, hogy ha a védelem megfelelő (wei chi), akkor mindegy milyen kórokozó akar behatolni, úgysem fog tudni. E szempontból a emésztőrendszer megfelelő működése is nagyon fontos, mert így tudnak a tápanyagok felszívódni. Ha ez a struktúra felbomlik (pl. túl sok, vagy túl kevés energia áramlik), akkor ezek kiegyenlítésével szintén feloldhatók a betegség állapotai.

Az allergia ezen kívül dr. Rideg Sándor főorvos szerint a megfelelő pl. homeopátiás információ kivezetésével, a szervezet megtisztításával és számunkra kimért táplálék kiegészítőkkel szintén megszüntethető. A tisztítókúra megint egy külön téma, melyről szinten napokig lehetne beszélni.

Harmadik, negyedik megoldásként említeném meg, a feltehetően több ezer éves pranajama (lásd jógatudomány) hatásaira épülő, orosz orvos által kifejlesztett dr. Buteyko légzés technikáját.

Negyedik megoldásként fontos, hogy a természetgyógyászatban meghatározottak szerint éljünk (rendszeres sport, stressz mentes életmód, egészséges táplálék stb.) és ne terheljük túl a szervezetünket különféle toxikus anyagokkal, mert ez okozza az allergiát. ezt már nem bírja a test elviselni…

Rengeteg megoldás áll még rendelkezésre, pl. a lelki vonatkozásokra ott a pszichoszomatika tudománya, mely megmutatja, mit üzen a lelkünk a testi betegség segítségével számunkra. A tüdő a kapcsolat, kommunikáció nimbusza, a szervezet védekező rendszere. Ha túl sokat akarunk venni, de keveset adni, akkor az adás-kapás polaritása felbomlik és asztmát alakíthat ki. De az emberi kapcsolatokkal történő ellenállás is kiválthatja az asztmát, de rengeteg más ok is ide tartozik. Az allergia esetében a nagyfokú agresszió és érzékenység problematikájába soroljuk ezt a jelenséget.

Vannak megfelelő kérdések, melyek őszintén történő megválaszolásával feloszlathatóak, sok esetben ezek a kórképek. Ezen kívül a kínai gyógyászatban a tüdő a szomorúsághoz kapcsoltható, mint emóció (csípős ízhez és általában bőrproblémákhoz köthető). Itt is nagyon szépen fel lehet fejteni a valódi okokat a tünetkezelése helyett, mely nem hoz sok esetben végleges megoldást.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
orvosi szótár, szakkifejezésekautoimmun betegség