A kutatók szerint előre meg lehet majd határozni, hogy ki meddig fog élni – az öregedés ellenszere és művészete

A kutatók szerint előre meg lehet majd határozni, hogy ki meddig fog élni – az öregedés ellenszere és művészete

Szerző:
| Téma:

 


Forrás: Johns Hopkins Egyetem (Baltimore)

Szinte kivétel nélkül mindenki elgondolkodik legalább egyszer azon, hogy meddig érdemes élnie és, hogy milyen lehetőségekkel növelhető meg ennek az időtartama. Mivel hitelt érdemlően csak akkor tudnék nyilatkozni, ha 122 évesen írnám ezt a cikket, így inkább most is az a célom, hogy gondolkodásra késztessem a kedves olvasót, miközben különféle érdekességeket mesélek el.

 

Ki fog túlélni mindent és miért jó, ha negatívat álmodunk?

Darwin szerint nem a legerősebb és legokosabb faj éli túl a megpróbáltatásokat, hanem amelyik képes alkalmazkodni. És valóban úgy van felépítve a testünk, hogy óriási intelligenciával képes alkalmazkodni az adott helyzethez. Ha pl. túl nagy fizikai fájdalmat élünk meg, akkor elájulhatunk, mely önvédő mechanizmus (pl. elhárító mechanizmusok) pszichésen is működik. De talán ebbe a kategóriába tartozik az is, ha olyat álmodunk, mely a tudat számára már-már elviselhetetlen lenne, akkor nem emlékszünk az álom tartalmára. A negatív, traumatikus álmok pedig azt a célt szolgálják, hogy elménk feldolgozzon bizonyos eseményeket, tehát pozitív célt hívatottak megteremteni kellemetlenségük ellenére.

Ki miben hisz a hosszú élet kapcsán?

Van aki azt állítja, hogy teljesen mindegy mit csinálunk, előre elrendeltetett, hogy meddig fogunk élni. És van, aki meg tudja állapítani, hogy halálunk mikor következik be (talán különféle ezoterikus körökben ez nem nagy kunszt), azonban én a nyitott, de szkeptikus gondolkodás híve vagyok. Jómagam abban hiszek, hogy a jövő képlékeny és létezik szabad akarat. Demokrácia.:)

Mások a táplálkozás minőségére fektetik a hangsúlyt, vagy a sportot részesítik előnyben. Az biztos, hogy a vérkeringés folyamatos „mozgásban” van, de a nyirokrendszer mozgással stimulálható és ez még korán sem minden… Akad, aki abban hisz, hogy elpuhultunk és, hogy az ősemberek fogorvos és egyéb szolgáltatás nélkül éltek, de hozzá teszem a homo sapiens átlag életkora 24 év volt hozzávetőlegesen. Így inkább a fogorvosokra szavazok.:)
Egy keményen dolgozó parasztember pedig, aki nem filozofálja túl a kérdést, csak teszi a dolgát becsülettel, közel száz esztendeig él ereje teljében. Minden reggel megissza a „fertőtlenítő” hatású, saját készítésű pálinkáját, a friss levegőn van, mozog és valószínűleg elkerüli a stresszt, erőteljes morállal rendelkezik, és ősi tradíciókat követ, esetleg hisz a jó istenben is, ami erőt kölcsönöz a neki. Kinek mi az útja? Nyilván a hajlamok, adottságot is számítanak.
.

A kutatók szerint előre meghatározható lesz ki meddig fog élni?

 

A Johns Hopkins Egyetem találtak egy olyan gént, amely jelzést ad arról, hogy hordozója milyen hosszú élettartamra számíthat. Három különböző népcsoporthoz tartozó egyéneket vizsgáltak meg, és mindegyikre igaz volt az, hogy azok az emberek, akik a gén mutáns változatából két példányt hordoznak, hatvanöt esztendőnél rövidebb ideig fognak élni.

A psziché hogyan hat erre a jelenségre?

A pszichoszomatikából tudjuk, hogy a gondolatok ereje óriási és a test képtelen azt kétségbe vonni, ezért az életvitelünk milyenségét az határozza meg a legjobban, hogy megtanuljuk-e uralni az elménket vagy hagyjuk szabadon garázdálkodni mindenféle negatív érzéssel és gondolattal azonosulva.

George Bernard Shaw pl. jól tudta, hogy a környezete nagy hatással van a pszichéjére és, ha valahol 60-70 év az átlagéletkor, akkor érdemes egy olyan helyen élni, ahol 100 éves ember még fiatalnak számít, igaz? Talán ezért költözött el élete végén Londonból. És 94 évesen egy almafáról esett le és ezután 2 hónapon belül halt meg.

A kutatók szerint a szervi elváltozások oka nem működésbeli probléma, hanem egyszerűen előbb utóbb elöregszik a testünk, mely természetes folyamat. Tehát az öregség nem betegség.

És a ,,pszichés egészség” azt jelenti, hogy minél hamarabb megtaláljuk a boldogságunk forrását – megtanulva az elménket kezelni -, annál hamarabb kerülhetünk egy pozitív állapotba, melyből szemlélve megtaláljuk ennek a szépségét, ahogyan egy őszi táj is rendelkezik ezekkel a tónusokkal. Egy bútor is, ha jól bántak vele akkor az idő megérleli és annál értékesebb minél régibb.

 

DÍJMENTES felmérés (szabad kapacitás erejéig):

1. Derék-, hát-, nyak-, végtag-, váll- és ízületi fájdalom nélkül
További infó:
E-mail cím:*
Teljes név:*
Mobil (csak szám pl. 06301234567):*

Kérjük, csak akkor jelentkezzen, ha Bp 3. kerület vonzáskörzetében meg tud jelenni személyesen, akár több alkalommal is (emeletes ház és nincs lift) és nem kontraindikált Önnél a masszázs. Köszönjük a megértést.

Kontraindikációk

 

2. Pánik, stressz, depresszió, szorongás, önbizalomhiány, útkeresési problémák stb. nélkül, helyszín: Bp. III. ker. vonzáskörzete vagy online
További infó:
E-mail cím:*
Teljes név:*
Mobil (csak szám pl. 06301234567):*
 

FIGYELEM! Sajnos nem tudunk Önnek segíteni, ha...
klikkeljen ide a folytatáshoz Tovább>>>
Kapcsolódó cikkek

>>

További cikkek
A cikk hozzászólása kapcsán: fontos, hogy jó neveltek legyünk, ne káromkodjunk és ne reklámozzuk magunkat.:) A hozzászóló vállalja teljes körűen a felelősséget mondandója kapcsán és nem az oldal tulajdonosa. Az adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-95119/2016.

HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

Elérhetőség

A keresendő szöveget itt kell begépelni és utána enter-t nyomni

csecsemőböngészés viselkedése