Önismeret, önbizalomhiány feloldása és erősítése, fejlesztése, növelése (azonnali tapasztalatokkal)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Maga a szó, hogy önismeret nagyon elcsépelt, de attól még nagyon fontos, sőt vannak további fontos szavak: önbizalom, erősítése, fejlesztése, növelése, önbizalomhiány – de nézzük meg mi van a szavak mögött… Ebből az írásból megtudhatod, hogy hogyan érdemes hozzálátni a nagy betűs önismerkedéshez és, hogy milyen csapdáktól óvhatod meg magad.

 

Manapság a csapból is az önismerettel kapcsolatos témák zúdulnak ránk. Ha hagyjuk. De vajon hogyan érdemes nekikezdeni a kereséshez? Hiszen, ha ezt a cikket olvasod, az azt jelenti, hogy valami elindult benned, valamit keresel. Ki keres és mit? Valamivé válni szeretnél, vagy megismerni azt, aki valamivé válni szeretne? Esetleg mindkettő? Egyre filozófikusabb…

 

Mit tegyen az, akinek önbizalomhiánya van? Milyen önbizalom növelő eszközök vannak? A megoldás egyszerű, de mi komplikált megoldásra számítunk. Az túl snassz lenne. Mi a megoldás? Kapjuk elő az őszinteséget és nézzük meg, hogy mi zavar bennünket, mi az ami elcsúszott. Erről, vajon ki tehet?

A büszkeség nagy úr, képtelen bevallani a hibákat. Pedig egy ilyen aspektusra én büszke lennék. Hiszen az igazán erős, meg meri mutatni a gyenge oldalát is. Lehet, hogy akkor már ez távol áll a gyengeségtől?

Sokan szeretik a misztikusabb lehetőségeket, esetleg valakit követni, de így a felelősséget is lepasszolják ám. Tehát az önbizalom fejlesztésére vannak más megoldások is.

Ha megszületik a megoldás az őszinteség által, akkor a beismerés is megjelenik, ha tovább ízlelgetjük, mint egy finom bort vagy csokoládét. Sokszor tudjuk a megoldást, de mégsem teszünk azért semmit, hogy az valóra váljon. Inkább másban a szálkát keressük (a gerendáról ne is beszéljünk). Őket lenyomva, mi erősnek képzeljük magunkat. De vajon ez mit árul el rólunk, hiszen kritikus helyett másnak szoktak szobrot emelni. Ezt egyébként pletykálkodásnak hívják, magyarázkodásnak, önsajnálatnak, ami egy jó ürügy ahhoz, hogy ne változzunk semmit. Pedig mi megpróbáltuk. Ó, ez a kulcsszó. “csinálás” helyett, csak megpróbáltuk. Ez a Csillagok háborújából méltán vált híressé gondolt. Az önbizalom fejlesztés, erősítés ilyenkor még várat magára.

Sok esetben azért érezzük rosszul magunkat a bőrünkben, mert a bennünk lévő ösztönén, én és felettes én (Freud), leegyszerűsítve bíró, rossz döntéseket hoz, mert tanácsadói hiteltelenek. Azaz olyan emberek értékrendje él bennünk (szüleink, szomszédunk stb.), akik máshogy látják a világot, de kapóra jön véleményük, amíg nincs saját meglátásunk. Érdemes ezt felülbírálni. Ha kell kirúgni vagy megváltoztatni őt. Ugye, hogy egyszerű?

 

Keleties hozzáállást tükröz a másik felfogás, ami a pillanat erejére hívja fel a figyelmet (nyugaton Gestalt-pszichológia) . Nagyszerű világba kalauzol el minket, ha menekülés helyett használjuk fel önmagunk megismerése kapcsán. Mi mindannyian megoldásokat keresünk, amit egy folyamathoz akarunk rendelni. Azonban egy valamire érdemes figyelni, ami állandó mindeközben, a lényeg, maga a folyamat és benne mi magunk.

Jó gyakorlást, jó játékot!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pénzboldogság, öröm