Vajon mit árul el rólunk és másokról a külső? arcunk külcsín, kinézet alapú titkai I.

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Forrás: Chi An Kuei, Arcunk titkai

Ha a frenológia (koponyatan) tudománya szerint a koponyából következtetni lehet arra, hogy az illető milyen ember volt, akkor magát az arcot is érdemes górcső alá vetnünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne elméletek alapján vonjunk le messzemenő következtetéseket, ha egy embert meg akarunk ismerni. Elképzelhető például, hogy a grafológus által elemzett írás szélsőséges körülmények között született, például valakinek a hátán íródott meg. Vagy a testbeszéd szemüvegén keresztül tekintve: az illető nem elutasító, csak fázik a keze és ezért dugta zsebre felső végtagjait. A zsargon is igaznak bizonyul, hogy ahogy saját magunkat megismerjük, azáltal másokat is egyre jobban megismerünk – arcunk titkai, frenológia, külcsín, kinézet.

 

Mivel alapvetően hasonló módon működik mindenki, ebből a szempontból nincsenek égbe kiáltó különbségek. Ahogy például a légzést és a hozzá kapcsolódó érzelmeket vizsgáltuk érintőlegesen, megállapítható, hogy ha megismerjük saját légzésünk összefüggéseit, akkor tisztában leszünk azzal is, hogy más hogyan használja, éli meg ugyanezen jelenségeket. Persze ezt csak szimbolikus példának szántam, mert nem ennek alapján vonjuk le következtetéseinket, jóllehet olykor-olykor érdemes ezt is figyelembe venni.

A szimbolika az, ami áthatja életünket és megfejtésre vár. Például amikor hellyel kínálunk valakit, megfigyelendő, hogy hova és hogyan ül le. Hogyan használja ki lehetőségeit. Szinte mindent érzékelni lehet, az illető akkori lelkiállapotáról.
A teljesség igénye nélkül ismertetek néhány szimbolikus összetevőt, adottságot, jelenséget, amelyből következtetni lehet az illető jellemére.

 

Az arcbőr

A bőr színe az ember pillanatnyi érzéseit, hangulatát tükrözi.
A rózsás arcbőr a pozitív, életigenlő, intelligens beállítottságot tükrözi, persze az is előfordulhat, hogy az illető vérmes természetű és lobbanékony.
A fakó arcszínnel a pesszimista ember rendelkezik. A külső ingerre érzékenyen reagál, így ez valamilyen művészi hivatásra predesztinálja. Éjszakákon át képes valamilyen problémán rágódni. Beszéd közben egyik témáról a másikra vált, és gyakran változtatja a munkahelyeit is.

 

A homlok

A széles homlok mögött feltehetően széles körű tudás rejtőzik, a szellemi és eszmei értékek kimagaslóak. Számtalanszor féktelen és a kellemetlen következtetésektől sem riad vissza, hogy mások és saját jogát érvényesítse. Sokszor úgy hiszi, hogy túl sokat követelnek tőle, így megkeseredett emberré válik. Ha alacsony homlokkal és benőtt hajjal rendelkezik valaki, akkor a féltékenység és a fukarság is fokozottan szerepet játszik az életében. Ez a gyakorlatias típus jól megalapozhatja jövőjét, ha kihasználja veleszületett kézügyességét.

 

Az elkeskenyedő homlokú emberek általában pesszimisták és szűk látókörűek. Érzelmi és gondolati zavarosság, csekély ítélőképesség, kevés önbizalom jellemzi őket. Ha magas hajtővel rendelkezik az illető, akkor azonban eszesnek mondható, gondoljunk a tojásfejűekre, akik jó humorúak és többnyire kedvesek.
A magas, csúcsosan összefutó homlok határozott cselekvőkészségre és intelligenciára utal. Alapos megfontolás után hozza meg döntését, ügyesen iktatja ki a lényegtelen dolgokat, így döntéseit rendszerint helyesen hozza meg. Van köztük bogaras típusú ember, amely nyitottsággal és toleranciával is párosul.

Az alacsony homlok gondterhes, nehéz gyermekkora utal. Alapvetően konzervatív, nehezen fogadja be az új dolgokat, nehezen beszél érzéseiről, inkább írásban fejezi ki magát. Szerénység jellemzi, és az adott dolgokból mindig a legjobbat próbálja kihozni.
A lapos vagy homorú homlokúak nehezen hoznak döntést. Akaratosak, makacsak, szeretnek mások dolgába beleavatkozni. Erkölcsi értékrendjük nem áll biztos alapokon. Emellett gazdag fantáziával rendelkeznek.

 

A sima vagy domború homlok arról árulkodik, hogy az illető világos gondolkodású, sokszor azonban elvakítja saját nagyszerűsége, de emellett határozott, a megfelelő időben, a megfelelő helyen van, alkalmazkodó és rugalmas.

2. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
önfelesztés, életarcunk titkai, külcsín